Erbaş: ‘Din güvenliği milli güvenlik konusu haline gelmiştir’

Erbaş: ‘Din güvenliği milli güvenlik konusu haline gelmiştir’

“Din güvenliği milli güvenlik konusu haline gelmiştir.” diyen Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, “Din istismarı ve dinin kavramları arkasına gizlenen terör örgütleri ve hain yapılar, varlığımızı, birliğimizi, geleceğimizi tehdit etmektedir.” dedi.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Kamu Denetçiliği Kurumu’nca düzenlenen “Din Eğitimi ve İlahiyat Lisans Tamamlama (İLİTAM) Çalıştayı”nda konuştu.

Ortaya çıkan iki gerçek

Başkan Erbaş, son asırda sosyal, kültürel, teknolojik, dinî alanda meydana gelen hızlı değişimlerin iki gerçeği ortaya çıkardığını savunarak şunları söyledi:

“Birincisi; Bu coğrafyada İslam’ı yok sayarak, öteleyerek var olmak, bir hayat ve gelecek planlamak mümkün değildir. Dahası İslam’ın ilke ve değerleri bilinmeden bu toplumu tanımak ve anlamak da mümkün değildir.

İkincisi ise; bugün dini doğru anlamak çok hayati bir meseledir. Din güvenliği milli güvenlik konusu haline gelmiştir. Din istismarı ve dinin kavramları arkasına gizlenen terör örgütleri ve hain yapılar, varlığımızı, birliğimizi, geleceğimizi tehdit etmektedir.”

‘Diyanet, Milli Eğitim ve Dini Yükseköğretim Kurumları sorumlu’

Diyanet İşleri Başkanlığının, Milli Eğitim Bakanlığının ve dinî yükseköğretim kurumlarının milletin dinî hayatına ve geleceğine rehberlik etme sorumluluğunu taşıdığını ileri süren Erbaş, “Bu üç kurumun, sosyal ve küresel gerçeklikleri göz ardı etmeden, çok boyutlu, kapsamlı ve disiplinli çalışmalarla bir yol haritası ve gelecek perspektifi oluşturması, milletimizin bugünü ve yarını açısından büyük önem arz etmektedir” dedi.

‘İLİTAM’ı 28 Şubat süreci ortaya çıkardı’

İLİTAM programlarının ortaya çıkmasında en önemli etkenin 28 Şubat sürecinde yaşanan sıkıntılar olduğunu belirten Başkan Erbaş, şöyle devam etti: “Söz konusu süreçte ilahiyat fakültelerinin kontenjanları iyice azaltılmış, katsayı uygulaması nedeniyle imam-hatip lisesi mezunlarının farklı bölümleri tercih etmeleri de engellenmiş ve lisans eğitiminden mahrum bırakılan ciddi bir kesim ortaya çıkmıştır. Sosyo-politik düzlemdeki bu mağduriyet, öncelikle sınavsız geçiş imkânı ile ilahiyat ön lisans programının öğrenci kabulüne başlamasına neden olmuş, ardından ön lisans mezunlarındaki artış ve dikey geçiş sınavı ile örgün eğitime geçişteki yığılma sebebiyle İLİTAM programı bir ihtiyaç olarak gündeme gelmiştir.”

Dini Yükseköğretim yapan fakülte sayısı

Din eğitimi açısından sıkıntılı dönemlerin geride kaldığını savunan Başkan Erbaş, “Mağduriyetler giderilmiş, dini yükseköğretim yapan fakültelerin sayısı 105 olmuştur. Bu fakültelerin 2018 yılı kayıt kontenjanı 18 bini aşmış durumdadır” ifadelerini kullandı.

Başkan Erbaş, İLİTAM programlarının, özellikle Diyanet personeline dinî yükseköğretim düzeylerini yükseltme imkânı sunduğunu söyledi.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *