Venezuela’da gerginlik devam ediyor

Venezuela’da gerginlik devam ediyor

Maduro, muhaliflerin yanındaki Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido’nun kendini geçici devlet başkanı ilan etmesinin yargının konusu olduğunu açıkladı.

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, başkent Caracas’taki Yüksek Adalet Mahkemesinde düzenlenen adli yıl açılışında, ülkesinde son birkaç günde yaşanan önemli gelişmelere ilişkin açıklamalarda bulundu.

Geçen yılki seçimleri yüzde 68’le kazanan Maduro, Venezuela’ya “Anayasa’ya aykırı bir şekilde kendini devlet başkanı ilan eden bir kuklayı” iş başına getirerek müdahale edilmek istendiğini belirtti.

Konuşmasında Ulusal Meclis Başkanı Guaido’nun ismini telafuz etmeyen Devlet Başkanı Maduro, adaletin barışı ve istikrarı sağlayabileceğini vurgulayarak, “Artık bu konu yargının elindedir. Benim yetkimi aşar, ben devlet başkanı olarak sadece şikayet etmekle yükümlüyüm. Ben ülkemi dünyanın ve halkın önünde yönetmekle, orduya başkomutanlık yapmakla yükümlüyüm. Devlet Başkanı olarak diyorum ki Venezuela’da hukuk olsun. hukuk olsun ki barış olsun, demokrasi olsun ve bu sosyal hukuk devletine saygı duyulsun. Bizim elimizde cumhuriyet de vatan da kaybetmez.” diye konuştu.

Muhaliflerin atıfta bulunduğu anayasa maddesini de açıklayan Maduro, bu maddenin ölüm, istifa, görevden alınma ya da sağlık durumundaki engeller durumunda devreye gireceğini açıkladı ve halen sağlıklı bir şekilde görevde olduğunu hatırlattı.

Nicolas Maduro, ülkesinde darbeye ve dışarıdan kukla bir hükümetin göreve getirilmesine izin vermeyeceklerini, halk tarafından seçilmeyen birinin kendini devlet başkanı ilan ederek yasaların ve milletin üzerinde görmesine karşı çıkacaklarını bildirdi.

Putin’le telefonda görüşme

Maduro, ayrıca Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le telefonda görüştüklerini ve Putin’in, “Başkan Maduro, Rusya’nın değişmez desteğine sahipsiniz.” ifadelerini kullandığını aktardı.

Putin’le yaptığı görüşmede konuşulanları yargıçlara ve halkına da anlatmak istediğine değinen Maduro, şunları kaydetti:

“Putin bana olayları nasıl yorumladığımı sordu. Ben de ona ‘Venezuela’da ABD’deki emperyalizmin temsilcisinin idaresinde çok büyük bir provokasyon yapılıyor’ dedim. Sanırım artık dünyada, ABD Devlet Başkanı Donald Trump’ın Venezuela’da “De Facto” ve anayasa aykırı bir hükümeti iş başına getirmeye çalıştığını, Venezuela halkına karşı bir darbe yapmaya çalıştığını bilmeyen yok. Dünyanın polisi olduğu ve Latin Amerika’yı yönetebileceği yönündeki çılgın düşüncesiyle Donald Trump.”

Meksika ve Uruguay’dan arabuluculuk teklifi

Maduro, Meksika ve Uruguay hükümetlerinin Venezuela’da siyasi bir diyalog için aracı olma teklifi getirdiklerini söyledi ve kendisinin buna açık olduğunu kaydetti.

Venezuela’dan kaçan eski Başsavcı Luisa Ortega ve diğer yargıçlara ev sahipliği yapan Kolombiya da Maduro’nun eleştirilerinden nasibini aldı.

Kolombiya’da “burjuva”nın Venezuela’yı karıştırmak için talimatlar verdiğini belirten Maduro, bu ülkedeki Venezuelalı yargıçlar için “palyaço” ifadesini kullandı.

Maduro, bu yargıçların Venezuela’da bir etkisinin olmadığını da vurguladı.

Maduro diplomatlarını çekiyor

Devlet Başkanı Maduro, ABD ile diplomatik ilişkilerini kesme kararı  aldığını ve Amerikalı diplomatların ülkesinden ayrılması için süre verdiğini  hatırlatarak “Şu anda onlar şunu diyorlar; ‘Biz Nicolas Maduro’yu tanımıyoruz, bu  yüzden de ülkede kalıyoruz’. Siz bu çocukça tepkiyle ne yapmayı düşünüyorsunuz?  ABD’ye diyorum ki eğer sizde biraz akıl mantık kaldıysa Venezuela hükümetinin  verdiği emri yerine getirirsiniz.” diye konuştu. Maduro, “ABD’deki büyükelçiliği ve konsoloslukları kapatarak Venezuelalı  diplomatları geri çağırma kararı aldık. Cumartesi günü gelecekler ve onlara bir  hoş geldin karşılaması yapacağız.” ifadelerini kullandı.

Maduro, “Dün akşam saatlerinde onlarca ABD vatandaşı bir araya gelerek  Donald Trump ve Venezuela’da darbeye karşı protesto düzenledi.” diyerek ABD’deki  STK’lere ve kendisini destekleyen Rusya, Türkiye ile Çin’e teşekkür etti.

Bazı ülkelerin Guaido’yu tanıması

Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido’nun bazı ülkeler tarafından geçici  devlet başkanı olarak tanınmasına ilişkin Maduro, “Ne yapacak bu tanınmayla? ABD  hükümetinin kendisine verdiği bir tanınma kağıdıyla ne yapabilir? Ancak  okuyabilir ve saklayabilir. Bakan atayabilir mi? Orduya atamalar yapabilir mi?  Kolluk kuvvetleri onun emrine uyar mı? Asla!” açıklamasında bulundu.

Venezuela’da çoğunluğu muhalefetin elindeki Ulusal Meclisin Başkanı olan ve kendisini ülkenin geçici devlet başkanı ilan eden Juan Guaido’nun, ülkesine insani yardım yapılması talebi üzerine ABD hükümeti, 20 milyon dolardan fazla yardım yapmaya hazır olduğunu duyurdu.

Guaido, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’ya gönderdiği mektubu “Venezuela’nın geçici devlet başkanı” sıfatıyla yazdığını belirterek ABD hükümetinden acil insani yardım talep ettiklerini kaydetti.

Pompeo ise Amerikan Devletleri Örgütünde yaptığı konuşmada, Guaido’nun mektubuna cevaben, “Lojistik olarak mümkün olur olmaz, Venezuela halkına insani yardım ulaştırmaya hazırız. Bugün ABD’nin Venezuela halkına 20 milyon dolardan daha fazla insani yardım yapmaya hazır olduğunu duyuruyorum. Bu fonlar, ülkelerindeki siyasi ve ekonomik krizin etkileri ile şiddetli gıda ve tıbbi malzeme yokluğuna katlanmak zorunda kalan insanlara yardım amaçlıdır.” dedi.

ABD’nin Venezuela’nın yeniden yapılanması ve ekonomisinin kurtulması için de daha fazla yardıma hazır olduğunu vurgulayan Pompeo, OAS ülkelerini Guaido’yu Venezuela’nın geçici devlet başkanı olarak tanımaya çağırdı.

Guaido kendisini ülkenin geçici devlet başkanı ilan etmişti 

Venezuela’da dün muhalefet ve iktidar yanlılarının düzenlediği mitingler ülke ve bölge açısından son derece önemli gelişmelere yol açmıştı.

Çoğunluğu muhalefetin elindeki Ulusal Meclisin Başkanı Juan Guaido, muhaliflerin mitinginde kendisini geçici devlet başkanı ilan etmiş ve başta ABD olmak üzere Kanada, Kolombiya, Peru, Ekvador, Paraguay, Brezilya, Şili, Panama, Arjantin, Kosta Rika ve Guatemala gibi ülkeler tarafından tanınmıştı.

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro ise başkent Caracas’taki Devlet Başkanlığı Sarayı Miraflores’in balkonundan binlerce Venezuelalıya seslenmiş, ABD ile tüm ilişkileri kestiğini ve bu ülkenin diplomatlarına Venezuela’yı terk etmeleri için 72 saat süre tanıdığını açıklamıştı.

Bu arada dün bir grup Venezuela vatandaşı, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’ya destek vermek için Beyaz Saray önünde gösteri düzenledi.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *