Pompeo, BAE’den sonra Suudi sarayında

Pompeo, BAE’den sonra Suudi sarayında

9 ülkeyi kapsayan Ortadoğu turuna Ürdün’le başlayan ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, Birleşik Arap Emirliklerinin ardından Suudi Arabistan’a geçerek Veliaht Prens Muhammed bin Selman’la görüştü.

Gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetinden bu yana Suudi Arabistan’a yaptığı ilk ziyarette ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile bir araya geldi.

Yemen konusunda uzlaşma

Pompeo ve Veliaht Prensin Yemen’deki askeri operasyonların azaltılmasının önemi konusunda ve Birleşmiş Milletler (UN) kapsamında sorunun çözümü için anlaştıkları bildirildi.

DW Türkçe’nin haberine göre, Riyad’daki ABD Büyükelçiliği hesabından görüşme sonrası paylaşılan twitter mesajında “Yemen konusunda, özellikle ateşkes ve Hudeyde’de yeniden konuşlandırma olmak üzere, gerginliğin azaltılması ve İsveç anlaşmasına bağlılık konularında uzlaşıldı” denildi.

Yemen’de üç yıldan uzun bir süredir devam eden iç savaşta Suudi Arabistan liderliğindeki merkezi hükümet ile İran destekli Şii Husi milisleri, Yemen’in Kızıldeniz kıyısında stratejik öneme sahip Hudeyde kentinde ateşkes için 13 Aralık’ta İsveç’te yapılan görüşmeler çerçevesinde varmıştı. Ateşkesin yürürlüğe girmesinin hemen ardından taraflar birbirlerini anlaşmayı ihlal etmekle suçlamıştı.

Kaşıkçı gerginliği

İki ülke arasındaki ilişkiler Kaşıkçı cinayetinden sonra ABD Senatosu’nun Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ı sorumlu tutan tasarıyı kabul etmesinin ardından zor bir döneme girmişti.

Pompeo’nun Ortadoğu turu

Mike Pompeo, Orta Doğu turuna salı günü Ürdün’le başladı, ardından Irak’a sürpriz bir ziyarette bulundu. Birkaç saat süren Irak ziyaretinde Pompeo,  Cumhurbaşkanı Berhem Salih, Başbakan Adil Abdulmehdi ve Meclis Başkanı Muhammed  el-Halbusi ile görüştü, daha sonra Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ne (IKBY)  geçti.  Mısır’a çarşamba akşamı gelen ABD Dışişleri Bakanı, perşembe günü  Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ve Dışişleri Bakanı Samih Şükri ile bir araya  geldi, ayrıca başkent Kahire’deki Amerikan Üniversitesi’nde konuşma yaptı. Mısır  devlet televizyonuna bir mülakat veren Pompeo, cuma akşamı BAE’ye  gitti. Burada, Abu Dabi Veliaht Prensi  Muhammed bin Zayid Al Nahyan ile bir araya geldi ve bölgesel ve uluslararası meseleler ve iki ülkenin işbirliği konuşuldu. Sonraki durak ise Suudi Arabistan oldu.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *