İsrail, 8 ülkeden 250 milyar dolar tazminat isteyecek

İsrail, 8 ülkeden 250 milyar dolar tazminat isteyecek

10 yıl önce Filistin yönetiminin İsrail’den 100 milyar dolar tazminat talebine karşılık, İsrail 8 ülkeye 250 milyar dolar borç çıkarttı!

Yahudilere şiddet iddiası

“Yedi Arap ülkesi ile İran’da Yahudilere uygulanan şiddet olaylarının tarihi adaletsizliğini düzeltme ve buralarda mallarından olan yüz binlerce Yahudi’ye haklarını iade etme zamanı geldi” ifadesini kullanan İsrailli yetkililer; Tunus, Libya, Fas, Irak, Suriye, Mısır, Yemen ve İran’dan tazminat talebinde bulunmaya hazırlanıyorlar.

Tunus 35, Libya 15 milyar dolar

Şalom gazetesinin haberi göre, iki ülkeden istenecek tazminat miktarı netleşmiş durumda. Buna göre kayıp Yahudi malları için Tunus’tan 35 milyar dolar, Libya’dan ise 15 milyar dolar talep edileceği öne sürülüyor.

İsrail hükümetinde bu olayla ilgili konuları ele almakla görevli İsrail Sosyal Eşitlik Bakanı Gila Gamliel, “Yedi Arap ülkesi ile İran’da Yahudilere uygulanan şiddet olaylarının tarihi adaletsizliğini düzeltme ve buralarda mallarından olan yüz binlerce Yahudi’ye haklarını iade etme zamanı gelmiştir” dedi.

Fas, Irak, Suriye, Mısır, Yemen ve İran’la birlikte toplam 250 milyar dolar talep edilecek.

18 aydır araştırılıyor

Arap ülkelerinden kaçan 856 bin Yahudi’nin kurduğu çeşitli kurumları şemsiyesi altında toplayan en büyük uluslararası organizasyon olan “Arap Ülkelerindeki Yahudiler İçin Adalet” (Justice for Jews from Arab Countries-JJAC), 1948’de İsrail Devleti kurulması ve sonrasında şiddetli Arap ayaklanmalarında yaralanan ve hayatını kaybeden pek çok Yahudi’yi gören bu kişilerin ancak kaçarak canlarını kurtardıkları veya ülkelerinden sürüldükleri iddia edildi.

Geçtiğimiz on sekiz ay boyunca uluslararası bir muhasebe firmasından destek alan İsrail hükümeti, sessiz bir şekilde Yahudilerin geride bırakmak mecburiyetinde bırakıldıkları taşınmaz ve malların değerlerini araştırıyordu.

‘Müreffeh hayatları vardı’

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun Likud Partisi’ne mensup Gamliel, “Bugün Ortadoğu’dan bahsedip de şiddet korkusu yüzünden müreffeh hayatlarından vazgeçmek zorunda bırakılan Yahudi cemaatlerini anmamak mümkün değildir. Bahsi geçen Yahudi cemaatlerine karşı işlenmiş her türlü suçun tanınması gerekir.” dedi.

Filistin 100 milyar talep etmişti

Filistin Yönetimi on yıl kadar önce ABD’ye bir başvuruda bulunarak, iddialarını destekleyen çeşitli belgeler göndermiş ve İsrail Devleti’nin kurulmasının ardından İsrail’den kaçan veya sürülen Arap yerleşimcilerin geride kalan mallarına tazminat olarak İsrail’in 100 milyar ABD doları ödemesini talep etmişti.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *