Pepsi fabrikası açılışını Erdoğan yaptı

Pepsi fabrikası açılışını Erdoğan yaptı

Uluslararası Amerikan firmalarının önde gelen temsilcilerinden Pepsi’nin Manisa’da yaptığı fabrikanın açılışını Cumhurbaşkanı Erdoğan yaparken, Cumhurbaşkanlığı kabinesi üyelerinin birçoğu da açılışta hazır bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD’nin önemli firmalarından Pepsico’nun Manisa Organize Sanayi Bölgesi’nde yapılan fabrikasının açılış töreninde bir konuşma yaptı.

Fabrikanın Manisa’ya hayırlı olması temennisinde bulunan ve yatırımı gerçekleştiren girişimcileri tebrik eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, 100 bin metrekare alana sahip fabrikanın, ilk etapta 350, daha sonra 500 kişiye istihdam sağlayacağını, bunun yanı sıra şehrin tarım kapasitesinin arttırılmasına, ticaretinin gelişmesine de katkıları olacağını söyledi.

“Yalan yanlış bilgilerle, manipülasyon amacı taşıyan masabaşı haberlerle Türk ekonomisi üzerinde soru işaretleri oluşturulmaya çalışıldığı bir dönemde böylesi bir yatırımın hizmete girmesi ayrıca takdire şayandır” değerlendirmesinde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, dünyanın en büyük yiyecek ve içecek şirketlerinden olan Pepsico’nun altıncı üretim tesisini Manisa’ya inşa etmesinin, şehre ve Türk ekonomisine duyulan güvenin bir tezahürü olduğunu savundu.

Türkiye’nin sunduğu fırsatlardan yararlanmalı

Pepsico gibi diğer uluslararası büyük firmaların da Türkiye’nin sunduğu fırsatlardan yararlanmasını arzu ettiklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bugün burada olduğu gibi istihdam sağlayan, katma değer üreten, ülkemizi ve milletimize uzun vadeli faydaları bulunan yatırımların sayısının daha da artmasını diliyoruz” dedi.

Son 16 yılda hükûmet olarak özel sektörün daima yanında olduklarını, Türkiye’nin gelişmesine katkıda bulunmak isteyen tüm firmalara yabancı, yerli ayrımı yapmadan destek ve teşvik verdiklerini, yatırımcıların ihtiyaç duyduğu tüm kolaylıkları sağladıklarını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yatırım Ofisi ve devletin diğer ilgili kurumlarıyla Türkiye’ye yatırım yapmak isteyen firmaların önünü açtıklarını söyledi.

Çabaların meyveleri toplanıyor

Türkiye’nin potansiyeline inanan uluslararası şirketlere, Türk şirketlerine gösterdikleri muamelenin aynısını gösterdiklerini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu çabalarının meyvelerini topladıklarını, rakamların da Türkiye ekonomisinin son 16 yılda kat ettiği mesafeyi tüm açıklığıyla ortaya koyduğunu belirtti. Türkiye’nin; 1975-2002 yılları arasında sadece 15,1 milyar dolar, 2002’nin Kasım’ından 2018 yılı Ağustos dönemine kadar 202 milyar dolara yakın uluslararası yatırım çektiğine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, bunun özgüvenle olduğunu, yatırımcını güven istikrarın olduğu ülkelere yatırım yaptığını vurguladı.

Demokrasiye bağlılıktan taviz verilmedi

Türkiye’nin yine bu dönemde küresel iş yapma kolaylığı endeksinde ciddi mesafe aldığını ve hâlen yatırım ortamı bakımından dünyadaki en liberal, en güvenli ülkelerden biri olduğunu sözlerine ekleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ekonomik başarının formülü gayet basittir, siyasi istikrar ve güven olmadan ekonomide başarı sağlanamaz. Bir ülkede istikrar yoksa oraya yatırım da gelmez, yatırımcı da gelmez” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bir yerde istikrar varsa, demokrasi varsa, hukuk devleti tüm kurum ve kurallarıyla işliyorsa oranın gelişmesinin önünde de hiç kimse duramaz. Türkiye’nin son 16 senede elde ettiği ekonomik zaferlerin sırrı buradadır. Siyasette istikrarı sağladığımız, millî iradeden asla taviz vermediğimiz için hem kendi girişimcilerimiz hem de uluslararası sermaye ülkemizde uzun vadeli yatırımlara girebilmiştir. Üstelik bu başarıya terör saldırılarından darbe girişimine, sokak olaylarından ekonomik sabotajlara kadar pek çok operasyona rağmen ulaştık. Karşı karşıya bulunduğu sınama ne kadar büyük, ne kadar çetrefilli olursa olsun ülkemiz bu süreçte demokrasiye, hukuk devletine ve serbest piyasa ekonomisine bağlılığından asla taviz vermemiştir. Türk milleti 15 Temmuz gibi doğrudan istiklaline ve demokrasisine yönelen eylemleri bile suhuletle ve aklıselimle yönetmeyi başarmıştır.”

Serbest piyasadan taviz verilmeyecek

Türkiye’nin bundan sonra da şartlar ne olursa olsun demokrasiden, hukuk devletinden, serbest piyasa ekonomisinden taviz vermeden kalkınma yolculuğuna devam edeceğinin altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları ekledi: “Değerli dostlar, ‘yolu doğru olanın yükü de ağır olur’ demişler. Biz başkalarının ne dediğine değil, ülkemiz için, milletimiz için neyin doğru, neyin yanlış olduğuna bakıyoruz. Bu anlayışla Türkiye’yi demokrasiden yatırımlara, ticaretten eğitim, sağlık ve güvenliğe kadar her alanda güçlendirmenin mücadelesini veriyoruz. İnşallah önümüzdeki süreçte de aynı şekilde davranmayı sürdüreceğiz.”

Yatırımı yapanlara teşekkür

Konuşmasının sonunda fabrikanın Manisa için hayırlı olması temennisi ve şehre bu yatırımı kazandıranlara teşekkürlerini yineleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini, “Türkiye’nin potansiyeline inanan, ülkemiz ekonomisine güvenen, burada üretim yapmak, istihdam sağlamak isteyen herkesi tekraren ülkemize davet ediyorum. Rabbim yolumuzu, bahtımızı açık etsin” diyerek tamamladı.

Tirsan fabrikası açılışı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Manisa Organize Sanayi Bölgesi’ndeki programı çerçevesinde, Tirsan Kardan fabrikasının açılış törenine de katıldı. Açılışta yaptığı konuşmada fabrikanın sıradan bir yatırım olmadığını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bunlar yıllar yılı özlemini duyduğumuz, hatta ağır sanayi diye ifade ettiğimiz adımların en önemli altyapısını teşkil ediyor” ifadelerini kullandı.

Fabrikada üretilecek şaft parçasının, bir otomobilin olmazsa olmazı olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, yıllık 80 milyon dolar ihracatı olan Tirsan Kardan’ın ihracatta üç haneli rakamlara çıkıp, 250-300 milyon dolara tırmanacağına inandığını söyledi.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *