‘Müslümanlar küresel ölçekte bir ötekileştirmeye maruz kalmakta’

‘Müslümanlar küresel ölçekte bir ötekileştirmeye maruz kalmakta’

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, İslamofobi üzerinden bir endüstriye dönüşen bu durumun, İslam’ın yanlış anlaşılmasına, yanlış algılanmasına ve İslam’ın hakikatlerine muhtaç insanların yanılmasına neden olduğunu söyledi.

Diyanet TV’nin yayın hayatına müstakil bir kanal olarak devam etmesi vesilesiyle düzenlenen programda konuşan Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Diyanet TV’nin, yeni süreçle Başkanlığın bu faaliyetlerine yeni bir ivme kazandıracağını, mekân ve sınır gözetmeksizin İslam’ın güzelliklerini insanlığa ulaştıracağını söyledi.

Kur’an ve sünnetin rehberliğinde, İslam’a ve insanlığa hizmet aşkının, zamanla ve mekânla sınırlandırılamayacağını belirten Başkan Erbaş, radyo, televizyon, internet ve sosyal ağlar gibi bütün teknolojik imkânlardan yararlanılması gerektiğini söyledi.

Din ve Medya ilişkisi

Haberleşme araçlarının geliştiği, iletişimin hızlı ve kolay hale geldiği bir dünyada yaşandığına dikkati çeken Başkan Erbaş, “Böyle bir ortamda, insana ait en temel olgu ve gerçeklik olarak din, ülkemizde, İslâm dünyasında ve küresel ölçekte medyanın ana konularından biri haline gelmektedir. Dolayısıyla din ve medya ilişkisi hem yaşanan hayat hem de iletişim alanı açısından göz ardı edilemez bir durum arz etmektedir” diye konuştu.

Teknolojinin, radyo, televizyon ve internet yayıncılığıyla dünyanın küresel bir köy hâline getirildiğini dile getiren Başkan Erbaş, “Bu itibarla, yayın faaliyetleri aynı zamanda bütün yeryüzü ve insanlık ile muhatap olmak demektir. Bu durumun barındırdığı imkânlar, zorluklar ve riskler bir bütünlük içinde ve iyi değerlendirilmelidir” dedi.

Küresel ötekileştirme, gerçeklerin karartılması

Başkan Erbaş, bireysel sorunlardan küresel meselelere kadar dünyanın yaşadığı sıkıntıların sebebini oluşturan ötekileştirme, manipülasyon, algı operasyonu, hakikatin istismarı, gerçeklerin karartılması gibi durumların da teknolojinin imkanlarıyla yaygınlaşarak küresel boyutta herkesi etkilediğini belirtti.

“Bugün Müslümanlar, özellikle medya üzerinden küresel ölçekte bir ötekileştirmeye ve istismara maruz kalmaktadır” diyen Başkan Erbaş şöyle devam etti: “İslamofobi üzerinden bir endüstriye dönüşen bu durum, İslam’ın yanlış anlaşılmasına, yanlış algılanmasına ve İslam’ın hakikatlerine muhtaç insanların yanılmalarına neden olmaktadır. İslam’ı temsil etmesi mümkün olmayan çeşitli batıl, sapkın yapı ve akımlar, medya ve dijital platformlar üzerinden zararlı faaliyetler ve yanlış propagandalarla İslam’a, Müslümanlara ve insanlığın aydınlık geleceğine zarar vermeye devam etmektedir. DEAŞ, FETÖ, PKK, Boko Haram, Şebab gibi terör örgütleri bunun açık örnekleridir. Oysa söz konusu örgütlerin ve benzer yapıların faaliyetlerinin, hakikat, huzur ve güven dini olan İslam ile hiçbir ilgisi olamaz.”

Hakikat ve Milletimizin değerleri

Medya ve dijital araçlar üzerinden hakikati ve dini konuşmanın büyük bir dikkat ve hassasiyet gerektirdiğinin altını çizen Başkan Erbaş, “İslam’ın kavramlarını ve söylemlerini, dinî kisve veya kimlik ile öne çıkan kişileri medyanın argümanları içinde kullananlar, hakikate ve milletimizin değerlerine karşı sorumluluk bilinci ile hareket etmelidir” dedi.

Medyada dini konularda konuşan, yazan herkesin İslam’ın doğru anlaşılmasına, yaşanmasına ve güzel ahlakın yaygınlaşmasına katkı sunması gerektiğini ifade eden Başkan Erbaş, bu kişilerin, inanç konusunda yanlış anlamalara yol açacak hatalı söz ve eylemlerden, popülist yaklaşımlardan, gereksiz ve kafa karıştırıcı tartışmalardan kaçınmaları gerektiğini kaydetti.

Menfaat sağlamak için dini kavramları kullanarak istismar eden, din üzerinden kendini, yanlış düşünce ve davranışlarını meşrulaştırmaya çalışan kişi ve gruplara karşı medya organlarını ve vatandaşları dikkatli olmaya davet eden Başkan Erbaş, “Biz Diyanet İşleri Başkanlığı olarak, doğru dini bilgi ile İslam’ın en doğru şekilde anlatılması ve istismarın önüne geçilmesi hususunda Diyanet TV’miz ve diğer bütün imkânlarımızla çalışacağız. Aynı zamanda bu hususta isteyen kişilere ve kurumlara her türlü desteği vermeye de hazırız” diye konuştu.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *