Mahmud Abbas, Noel ayininde konuştu

Mahmud Abbas, Noel ayininde konuştu

Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas, ABD Başkanı Donald Trump’ın Filistin-İsrail meselesine ilişkin uluslararası alanda alınan meşru kararlara uyması gerektiğini söyledi.

Mahmut Abbas, Beytüllahim’deki bir kilisede gerçekleştirilen Aşai Rabbani ayininde yaptığı konuşmada bu sözleri sarf etti.

Noel münasebeti ile düzenlenen ayinde Başpiskopos ve Latin Patrikliği’nin Apostolik Lideri Başpiskopos Pierre Batista Pizzaballa da Beytüllahim’deki Doğuş Kilisesi’nde Filistinlilere topraklarını terk etmemeleri çağrısında bulundu.

Ayine birçok piskopos, Patrikhane’nin önde gelen isimleri, diplomatik heyetler ve birçok ülkeden bakanlar katıldı. Törende Filistin Başbakanı Rami Hamdallah, Ürdün Kralı’nı temsilen Ürdün İçişleri Bakanı Samir İbrahim el-Mubaidin, Beytüllahim Valisi Kamil Humeyd ve birçok bakan ile üst düzey yetkililer de yer aldı.

Abbas törende yaptığı konuşmada Trump’ın özellikle de Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıması kararının uluslararası meşruiyete aykırı olduğunu söyledi. Trump’ın Birleşmiş Milletler Yakındoğu Filistin Mültecilerine Yardım Ajansı’nın (UNRWA) Filistinli mültecilere yaptığı yardımı durdurarak İsrail’in yerleşim politikalarını desteklediğine işaret eden Abbas “Trump’a bunları kabul etmemizin mümkün olmadığını söyledik. Ondan bu kararından geri dönmesi ve uluslararası meşruiyetin kararlarını uygulamasını istiyoruz” dedi. Abbas, sözlerinin devamında şu ifadeleri kullandı:

“Biz ne herhangi bir tarafında ne de ABD’nin düşmanıyız. ABD’ye dost olmak ve onunla iyi ilişkiler kurmak istiyoruz. Ancak onların bize karşı adaletli olması lazım. Bundan daha fazla bir beklentimiz yok. Sadece adil olması ve BM tarafından alınan uluslararası meşruiyet kararlarına uymasını bekliyoruz.”

Kendisinin barışçıl hedefler için çalıştığına, terör ve şiddetin def edilmesi için gayret gösterdiğine vurgu yapan Mahmut Abbas terörle mücadele konusunda aralarında ABD’nin de bulunduğu birçok ülke ile 83 protokol imzaladıklarına dikkat çekti. Abbas’ın konuşması, ABD’yi Filistin-İsrail barış sürecinde bir arabulucu olarak kabul etmeyen duruşuyla tutarlıydı.

Filistin Haber Ajansı’nın (Wafa) aktardığına göre Başpiskopos Pizzaballa ayinde verdiği vaazda şunları söyledi: “Bu kutsal gecede İsa Mesih’in Beytüllahim’deki doğumunu kutluyoruz. Meleklerle birlikte Allah’ın bu bölgeye olan sevgisini ilan ediyoruz. Bizim barış önderleri ve diyalog yapılması gerektiğine ikna edebilecek şahitler olmamız için yapılan çağrılara cevap verebilmek istiyoruz. Bu topraklarda İsa Mesih ile yaşamak istiyoruz. Bu nedenle buradan ayrılmayacağız. Buranın acılarına, korkularına, hüzünlerine ve umutlarına ortak olmak istiyoruz. Kurtuluş yolunda beraber ilerlemek istiyoruz. Kentimizi geliştirecek her türlü adımı atmaya hazırız. Öyle ki buradaki herkes güzel bir evi, işi ve iyi bir hayatı olmasını istiyor.”

Şarku’l Avsat

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *