ABD 3 üs daha inşa ediyordu!

ABD 3 üs daha inşa ediyordu!

Suriye’den çekileceğini açıklaması ile birlikte gözler ABD’in Suriye’deki askeri varlıklarına döndü. Bunlar arasında 15 askeri üs ve operasyonel askeri noktalar var.

Ekim 2017’de DEAŞ’ı Rakka ve Deyrizor’un büyük kısmından çıkaran ABD, bu dönemden sonra üs kurma faaliyetine hız vermişti. Haseke, Rakka, Münbiç ve Deyrizor’da toplam 15 üs ve operasyonel askeri nokta kuran ABD, son aylarda hem Deyrizor’da ülkenin en büyük petrol sahası Ömer’e hem de DEAŞ’ın kentteki son kalesi Hecin’e yakın bir lokasyonda ve Haseke’nin Kamışlı ilçesi merkezi yakınına karşılıklı iki askeri nokta kurma çalışmasını sürdürüyordu.

Yerel kaynaklar, ABD’nin 2018’in son çeyreğinde başlattığı bu çalışmaları, bölgede kalıcı olma planının parçası olarak değerlendiriyordu.

Gözlem noktalarında tahkimat sürüyordu

Kasım sonunda ABD, Şanlıurfa’nın karşısındaki Suriye topraklarında, Akçakale ile Ceylanpınar arasındaki yaklaşık 100 kilometrelik sınır hattında 4 noktaya tahkimat yapıyordu.

AA’nın tespit ettiği noktalardan ilki, Şanlıurfa’nın Akçakale ilçesinin karşısındaki Suriye topraklarında yer alan Tel Abyad’ın doğusunda.

İlçenin doğusundaki Bir Aşık ile Ayaş köylerini birbirine bağlayan yol üzerinde terör örgütü YPG/PKK tarafından askeri nokta olarak kullanılan bir benzin istasyonunda tahkimat yapılıyordu.

Bir diğer nokta da Şanlıurfa’nın Suriye sınırındaki Yeşiltepe köyü karşısındaki Suriye topraklarında bulunan Nussif Tepe köyünün kuzeyindeki Musa Tepesi.

Yine Şanlıurfa’nın sınır ilçesi Ceylanpınar’ın 20 kilometre batısında, Ceylanpınar Tarım İşletmeleri mevkisinin karşısında yer alan Hınzır köyündeki Hınzır Tepesi de bir diğer gözlem noktasının kurulacağı alan olarak hazırlanıyordu.

Ceylanpınar’a sınır Suriye ilçesi Resulayn’ın 5 kilometre batısında, Türkiye sınırına 4 kilometre mesafede, Erkam Tepesi köyündeki askeri nokta da ABD’nin gözlem noktalarının konuşlanacağı bölgeler arasındaydı.

Bu noktalarda, toprak mevzilerin yapımı, güçlendirilmesi, giriş ve çıkışların askeri olarak güvenli hale getirilmesi, nöbet istasyonlarının kurulması, askeri ekipman veya araçlar için korunaklı alanların ayrılması gibi çalışmalar sürüyordu ancak herhangi bir askeri konuşlanma olmamıştı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *