Suudi Arabistan’dan ABD’ye sert tepki

Suudi Arabistan’dan ABD’ye sert tepki

Suudi Arabistan, Amerika senatosunun, Amerika’nın Yemen operasyonuna verdiği desteğin sonlandırılması ve gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetinden veliaht prensin sorumlu tutulması yönündeki kararına tepki gösterdi.

Suudi Press Ajansı tarafından yayınlanan Suudi Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, “Krallık, Amerika Senatosu’nun hiçbir dayanağı olmayan suçlamalarını kınıyor ve ülkenin iç işlerine bariz bir şekilde müdahale edilmesini de reddediyor” denildi.

Senato, Amerika Başkanı Donald Trump’ın aksine Suudi Arabistan’a, Yemen’de yürütülen askeri operasyonda verdiği desteğin kesilmesi yöününde oy kullandı.

Ayrıca gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesiyle ilgili olarak da Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın sorumlu olduğunu ifade ederek bir kınama kararı aldı.

Riyad’dan yapılan açıklamadaysa ayrıca krallık yöneticilereine karşı bir saygısızlığın da kabul edilemeyeceği vurgulandı. Suudi Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, “Amerika Senatosu’nun aldığı karar, Amerika-Suudi Arabistan’ın arası açmak isteyenlere de yanlış mesajlar göndermektedir” denildi.

Senato kararında, Amerika-Suudi Arabistan ilişkilerinin önemli olduğu ancak Suudilerin giderek artan şekilde düzensizleşen dış politikalarına bir çeki düzen vermeleri gerektiği vurgulandı.

Kınama kararına konu olan gazeteci Cemal Kaşıkçı 2 Ekim tarihinde Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’na girdikten sonra burada öldürülmüştü.

Amerika’nın Sesi

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *