ABD Kongresi’nden Enver Sedat’a ‘onur’ madalyası

ABD Kongresi’nden Enver Sedat’a ‘onur’ madalyası

ABD Başkanı Donald Trump, doğumunun 100’üncü yıldönümünde Mısır’ın eski Devlet Başkanı Enver Sedat’ı onurlandıran yasayı imzaladı.

Amerikan Kongresi, Sedat’ın Ortadoğu’da barışa yaptığı tarihi katkı dolayısıyla altın madalya verilmesiyle ilgili kanun tasarısını ağustos ayında onaylamıştı.

Şarku’l Avsat muhabiri Hibe el-Kudsi’nin haberi

Kanun tasarısı, Cumhuriyetçi ve Demokrat parti liderleri tarafından hazırlandı. Demokrat kanattan Maryland Senatörü Ben Cardin, Enver Sedat’ın İsrail’le barışı sağlayan ilk Arap lider olduğuna işaret ederek bu adımın Arap liderinin mirasının altın madalya ile ödüllendirilmesi anlamına geldiğin söyledi. Senatör, ABD’nin Mısır ve İsrail arasında barışı destekleme kararlılığını da vurguladı.

Cumhuriyetçi Senatör Orrin Hatch, Kongre’nin tarihe damga vuran bu cesur adımını kutladığını söyledi. Senatör, bu ödüllendirmenin Sedat’ın Kudüs’teki ünlü konuşmasının 40’ıncı yıldönümüne denk gelmesinin de önemine dikkat çekti.

Kanun metninde de yer verilen Sedat’ın yaşam öyküsü 25 Aralık 1918’de Mısırlı fakir bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelmesiyle başladı. Askeri akademiden mezun olan Sedat, Mısır ordusuna katıldı ve Mısır’da 1952’de yapılan devrime liderlik eden Cemal Abdünnasır ve “Hür Subaylar” ile görüştü. Söz konusu dönemde çeşitli mevkilerde görev aldı. Ardından üçüncü cumhurbaşkanı seçildi. 6 Ekim 1973’te Suriye’yle birlikte İsrail’e karşı savaştı. 25 Ekim 1973’te ateşkes ilan edildi. Dönemin ABD Dışişleri Bakanı Henry Kissinger arabuluculuğunda, Mısır ile İsrail arasında Sina’nın Mısır’a geri verilmesini sağlayan bir anlaşma imzalandı. Sedat 5 Kasım 1975’te Kongre’deki konuşmasında barış çağrısı yaptı.

Kanun metninde Enver Sedat’ın İsrail’i ziyaret eden ilk Arap başkan olduğu da belirtildi. Sedat, 17 Eylül 1978 tarihinde İsrail parlamentosunda Arap – İsrail çatışmasında kapsamlı bir barış sağlanması konusunda görüşlerini aktardı. ABD Başkanı Jimmy Carter liderliğinde Cumhurbaşkanı Sedat ve İsrail Başbakanı Menahem Begin arasında 13 gün süren müzakereler yapıldı. Sedat ve Begin, 26 Mart’ta Beyaz Saray’da Mısır ve İsrail arasında barış anlaşmasını imzaladılar. Bu iki devlet adamı, aynı yıl Nobel Barış Ödülü’nü kazandı. Enver Sedat, 6 Ekim 1981’de İslami Cihad örgütünün üyesi Halid el-İslambuli tarafından öldürdü.

Carter’dan Ronald Reagan’a tüm ABD Başkanları yaptıkları açıklamalarda Sedat’ın cesaretini, bilgeliğini ve Ortadoğu’daki istikrarı güçlendiren barış arzusunu övdü. Barış anlaşmasının 30’uncu yıldönümünde Başkan Obama da Camp David Anlaşması’nın mirasından ve liderlerin cesaretinden övgüyle bahsetmişti. Yasa metni, altın madalyanın Cumhurbaşkanı Enver Sedat’a verilmesiyle Ortadoğu’da barışın sağlanması yolunda çalışmaların sürdüğünü gösterdi. Altın madalyanın Sedat’ın bir yakına ya da Mısır hükümetine verileceği belirtildi.

Söz konusu madalyanın yargının bir sivile verdiği en yüksek ödül sayılıyor. Altın madalya ilk kez 1776’da General George Washington’a, Amerikan Devrimi ve Meksika-ABD Savaşı sırasındaki başarıları nedeniyle verilmişti.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *