İhmaller zincirinin neticesi 9 can kaybı

İhmaller zincirinin neticesi 9 can kaybı

Ankara-Konya seferine çıkan Yüksek Hızlı Tren (YHT), ilk durağı Marşandiz’de yolun güvenliğini sağlayan kılavuz tren ile kafa kafaya çarpıştı. Çarpışmanın etkisiyle üst geçit vagonların üzerine çöktü. Üçü makinist 9 kişi hayatını kaybetti. Kazaya zamanlama, sinyalizasyon ve telsiz anonslarından oluşan ihmaller zinciri yol açtı.

Ankara-Konya seferini yapan Yüksek Hızlı Tren (YHT), dün sabah 06.31’de Ankara Garı’ndan hareket etti. 206 yolcusu bulunan tren, saat 06.36 sıralarında, Marşandiz İstasyonu’na girişinde yol kontrolünde görevli kılavuz tren ile kafa kafaya çarpıştı. Çarpmanın şiddeti ile YHT’nin iki vagonu raydan çıkarak istasyondaki üst geçidin ayaklarına çarptı. Daha sonra üst geçit de vagonların üzerine düştü.

Trenin 2 vagonu kullanılamaz hale gelirken üçüncü vagon ise ağır hasar aldı. İstasyondaki üst geçit de çarpmanın etkisiyle trenin üzerine çöktü. Büyük hasar gören kılavuz tren ise yaklaşık 30 metre savrularak ters dönüp raydan çıktı. Kazada 3’ü makinist, 6’sı yolcu olmak üzere toplam 9 kişi hayatını kaybetti. Yararılar Ankara’daki beş hastanede tedavi altına alındı, 15’i taburcu edildi. Kaza için 3 savcı görevlendirildi. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı kazada 86 kişinin de yaralandığını bildirdi.

YETKİLİLER 3 İHMALİ AÇIKLADI

Yeni Şafak’ın haberine göre, incelemelerin sürdüğü kazayla ilgili yetkililer olayın 3 ihmalden kaynaklanmış olabileceği üzerinde duruyor. İlk ihmalin kılavuz trenden kaynaklandığına dikkat çeken yetkililer şöyle konuştu:

“Kılavuz trenin YHT yolundan en az 5 dakika önce ayrılıp daha sonra hareket memuruna pozisyonunu bildirmesi gerekiyordu. Burada kazanın gerçekleştiği konuma baktığımızda kılavuz tren yoldan ayrılması gereken konuma yaklaşık 10 dakikalık mesafe uzaklıkta. Haliyle kılavuzun 15 dakikalık bir gecikme yaptığı rahatça söylenebilir.

İkincisi ise YHT veya herhangi bir tren hareket memurunun izni olmadan hareket edemez. Hareket memuru ise yolun müsait olup olmadığını bilmeden trene hareket izni veremez. Dolayısıyla burada da bir ihmal var. Yolun boş olduğu bilgisini veren hareket memurunun YHT’nin gardan çıkışına izin vermesi büyük bir hatadır.

Son olarak YHT yüksek teknolojiye sahip trenlerdir. Tot-man yani ‘ölü adam’ olarak nitelendirilen bu sistemle makinistin eli 30 saniyede bir kumanda düğmesine değmezse, cihaz makinisti öldü veya bayıldı sanarak kendi kendini durduruyor. Öyle ki hızlı trenin makinisti o sırada yola bakıyordu ama çarpma şiddetine baktığımızda ise makinistin kılavuz treni geç fark ettiğini söyleyebiliriz.”

9 ÖLÜ 86 YARALI

Tren kazasında 9 kişi hayatını kaybederken, 86 kişi yaralandı. Yaralılardan 34’ü hastanelerde tedavi altına alındı. 2 yaralının durumunun ağır olduğu öğrenildi. Kazada makinistler Kadir Ünal, Adem Yaşar ve Hulusi Beler ile yolcular Yusuf Yetim, Tahsin Ertaş, Arif Kahan Ertik, Berahitdin Albayrak, Kübra Yılmaz ve Ebru Erdem Ersan can verdi. Hayatını kaybeden makinistlerden 34 yaşındaki Hulusi Böler’in acı haberi memleketi Tokat’a ulaştı. 2007 Eylül ayından beri Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demir Yollarında makinist olarak görev yaptığı öğrenilen evli ve 2 çocuk babası Hulusi Böler için yarın Tokat merkeze bağlı Üzümören beldesinde cenaze töreni düzenleneceği bilgisine ulaşıldı. Ölenlerden 53 yaşındaki Ankara Üniversitesi eski rektör yardımcılarından Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Berahitdin Albayrak’ın bilimsel bir programda konuşmak üzere Konya’ya gittiği öğrenildi. Kazada can veren 48 yaşındaki çocuk hastalıkları uzmanı Dr. Tahsin Ertaş’ın ise Konya’daki özel bir hastanede görevli çocuk hastalıkları uzmanı olduğu ve nöbet için yola çıktığı belirlendi. 53 yaşındaki Yusuf Yetim’in Şanlıurfa’nın Bozova ilçesinde HDP Belediye Başkan aday adayı olduğu öğrenildi. Yetim’in cenazesinin otopsi işlemlerinin ardından Ankara’ya giden yakınları tarafından teslim alınarak memleketi Şanlıurfa’ya getirileceği kaydedildi.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *