Fuat Oktay: ‘Amerika’daki görüşme Cumhurbaşkanı’nın bilgisi dahilinde’

Fuat Oktay: ‘Amerika’daki görüşme Cumhurbaşkanı’nın bilgisi dahilinde’

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, “Amerika’daki bilgi ve görüşme MİT Başkanı’nın muhataplarıyla görüşmesidir ve Sayın Cumhurbaşkanımızın bilgisi dahilindedir. Senato veya senato üyeleriyle değil.” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Danıştay ve Sayıştay’ın yanı sıra Kamu Denetçiliği Kurumu, Hakimler ve Savcılar Kurulu, Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığı, Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği, Diyanet İşleri Başkanlığı, İletişim Başkanlığı, Savunma Sanayi Başkanlığı, Strateji ve Bütçe Başkanlığı, Milli Saraylar İdaresi Başkanlığı, Devlet Arşivleri Başkanlığının 2019 yılı bütçeleri üzerinde TBMM Genel Kurulunda milletvekillerinin soru ve eleştirilerini yanıtladı.

‘MİT Başkanı muhataplarıyla görüştü’

MİT Başkanı Hakan Fidan’ın, ABD senatosunda bilgilendirme yapıp yapmadığı sorusu üzerine Oktay, sözlerini şöyle sürdürdü: “MİT Başkanı’nın Amerika senatosuna veya herhangi bir organına sunum yaptığı bilgisi bizde bulunmamaktadır. Orada yapılan görüşme, MİT Başkanımızın Amerika ziyaretinde muhataplarıyla yaptığı bir görüşmedir ve Cumhurbaşkanımızın bilgisi dahilindedir. Cumhurbaşkanımıza ‘Amerika senatosuna bir bilgi verildiği, bunun bilgisi dahilinde olup olmadığı’ yönünde bir soru sorulmuştu. Şunu ifade ediyorum; Amerika’daki bilgi ve görüşme MİT Başkanı’nın muhataplarıyla görüşmesidir ve Sayın Cumhurbaşkanımızın bilgisi dahilindedir. Senato veya senato üyeleriyle değil.”

Makam araçları

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kullandığı makam araç sayısına ilişkin soru üzerine Oktay, Cumhurbaşkanı İdari İşler Başkanlığı demirbaşına, envanterine kayıtlı araçlar ve kiralık araçların bulunduğunu kaydetti. Oktay, Erdoğan’ın bizzat kullandığı sadece iki araç bulunduğunu, geriye kalan 13’ünün Erdoğan tarafından kullanılmadığını, Türkiye’ye gelen heyetler, devlet başkanları, hükümet başkanlarının Türkiye’de misafir olduğu süre boyunca makam olarak kullanıldığını söyledi. Oktay, ilave olarak Başbakanlıktan alınan 3 olmak üzere toplam 21 makam aracının kullanıldığını bildirdi.

Oktay, Cumhurbaşkanlığı bütçesine yüzde 231 artış yapıldığı, “Sarayda nasıl bir zevki sefa yaşanıyor” eleştirilerine ise “Böyle bir şey söz konusu değil. Bizim gelip nasıl yaşadığımızı görürseniz, zevki sefa içinde değil, uyku bile uyumadan 7/24 çalıştığımıza bizzat şahit olabilirsiniz. Kapımız da gönlümüz de yüreğimiz de açıktır.” dedi.

‘Yüzde 231 artış yok’

Mülga Başbakanlıktan kurumların, görevleriyle birlikte Cumhurbaşkanlığına devredildiğini anımsatan Oktay, “Buraya devredildiğinde bu kurumlar bütçeleriyle geliyor. Yaklaşık yüzde 45’inden fazlası sadece buradan geliyor. Yüzde 231 artış diye bir şey söz konusu olmadığını net şekilde görürsünüz.” dedi.

Oktay, Cumhurbaşkanlığında Ekim 2018 itibarıyla Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığında, Devlet Denetleme Kurulu Başkan ve üyeleriyle, idari personel ve emekli cumhurbaşkanlarına hizmet eden personel de dahil 890 personelin görev yaptığını kaydetti. Oktay, kadrolu personel dışında hizmet sözleşmeli personel, kısmi zamanlı personel, koruma, itfaiye personeli, geçici personel olmak üzere kadrosuz personel ve OHAL Komisyonu personelinin görev yaptığını ifade etti.

Örtülü ödenek konusu

Örtülü ödenekle ilgili bir soruya ise Oktay, “Örtülü ödenekte başlangıçta ödenek konuluyor, bu ihtiyaca göre artırılıyor. Burada bir üst sınır var. 2017’de harcanan genel miktar, genel bütçe başlangıç ödeneklerinin binde 2’sinden azdır; üst sınırdan daha az miktardadır. Daha az miktarda olmak zorundadır.” diye karşılık verdi.

Oktay, Katar’dan Türkiye’ye uçak hediye edilmediğini, hibe edilen bir uçak olduğunu, buna ilişkin Katar ile herhangi bir protokol ve ödeme yapılmadığını, bu uçağın Cumhurbaşkanı envanterinde olduğunu bildirdi.

Bütçeler kabul edildi

Konuşmaların ardından Cumhurbaşkanlığı, TBMM, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay, Sayıştay, Kamu Denetçiliği Kurumu, Hakimler ve Savcılar Kurulu, MİT Başkanlığı, MGK Genel Sekreterliği, Diyanet İşleri Başkanlığı, İletişim Başkanlığı, Savunma Sanayi Başkanlığı, Strateji ve Bütçe Başkanlığı, Milli Saraylar İdaresi Başkanlığı, Devlet Arşivleri Başkanlığının 2019 yılı bütçeleri kabul edildi.

Ayrıca, MİT Müsteşarlığı, Basın–Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü, Savunma Sanayi Müsteşarlığı, Kalkınma Bakanlığı, Başbakanlığın kesinhesabı da Genel Kurul’da oylanarak kabul edildi.
Bütçelerin kabulünün ardından TBMM Başkanvekili Levent Gök, birleşimi saat 11.00’de toplanmak üzere kapattı.

(NTV)

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *