‘Sarı yelekliler’in isyanı 10. gününde

‘Sarı yelekliler’in isyanı 10. gününde

Polis’in biber gazı kullanarak müdahale ettiği olaylarda 101 kişi göz altına alındı. Champs-Elysees Komitesi’ne göre yaşanan olaylardan bulvardaki her üç dükkandan ikisi olumsuz etkilendi. Olaylar akaryakıt zamlarını protesto için başlamıştı.

PARİS (AA) – Fransa Ekonomi Bakanı Bruno Le Maire, düzenlediği basın toplantısında, 10 gün önce başlayan gösterilerin, ekonominin üzerinde ciddi etkisinin olduğunu dile getirdi.

Gösteriler nedeniyle şirketlerin ciro kaybının 17 Kasım’da yüzde 39, geçen cumartesi de yüzde 24 olduğunu belirten Le Maire, 10 günde kasap, fırın ve kuaförlerin ciro kaybının yüzde 60 ila 70 arasında olduğunu vurguladı.

Le Maire, şirketlerin daha fazla zarar görmemesi için bazı önlemler alacaklarını ifade etti.

Hükümetin 10 gündür akaryakıta ek vergi koymasını protesto eden ve “Sarı yelekliler” adı altında örgütlenen eylemciler, cumartesi günü, başta Paris’te olmak üzere birçok kentte gösteri düzenlemişti.

Şehrin sembolleri arasında yer alan Champs-Elysees’de çevreye zarar veren ve şiddet olayları başlatan göstericilere polis müdahalede bulunmuş, cadde çevresinde ve iş yerlerinde hasara neden olan ve birçok yeri ateşe veren göstericilere göz yaşartıcı gaz ve tazyikli su kullanarak müdahale etmişti. Bir grup eylemci, polis müdahalesini engellemek amacıyla bariyer kurmuş ve caddedeki taşları sökmüştü. Göstericiler ayrıca, polise şişe ve taş fırlatmıştı. Göstericilerin gerginliği tırmandırması ve şiddet olayları başlatması üzerine, güvenlik güçleri sert müdahalede bulunmuştu.

Champs-Elysees ve çevresindeki caddelerden alevler yükselmişti. Fransa İçişleri Bakanı Christophe Castaner, ülke genelinde düzenlenen yaklaşık bin 600 gösteriye yaklaşık 106 bin kişinin katıldığını kaydetmişti.

‘Sarı Yelek’ nereden geliyor?

Euronews’ten Muharrem Koyuncu’nun haberine göre ise, ismini açıklamayan resmi bir kaynağa göre göz altına alınan kişilerin “çoğunluğu taşrada oturan genç erkeklerden” oluşuyor. Peki “Sarı Yelekliler” kimler ve istekleri neler?

Hiçbir sendika ya da siyasi partiye bağlı olmayan ve sosyal medya üzerinde organize olan “Sarı Yelekliler”, ülke genelinde yüzlerce cadde ve yolda blokaj eylemi gerçekleştiriyor.

Bu hareketin başlamasında Priscillia Ludosky adlı Fransız kadının akaryakıt fiyatlarına yapılan zammı protesto eden imza kampanyası etkili oldu. Sosyal ağlarda 29 Mayıs’ta başlayan imza kampanyasına yaklaşık 870 bin kişi katıldı.

Sosyal medya üzerinden büyüyen “tepki hareketi” daha sonra eylem yapmada tecrübeli olmayan, her yaştan ve siyasi görüşten kişileri kapsayan ülke çapında dev bir protesto hareketine dönüştü.

Fransa’da güvenlik için araçlarda bulunması mecburi olan fosforlu sarı yeleklerin, arabaların ön camına konulması “harekete destek işareti” haline geldi.

Hafta sonu Paris’te yaşanan olaylarla ilgili İçişleri Bakanı Christophe Castaner, aşırı sağcı lider Marine Le Pen’in çağrısına vurgu yaparak “aşırı sağın” Champs-Elysees’de “barikat kurmaya hazırlandığını” dile getirdi.

Castaner aşırı sağı işaret etse de eylemlerde kullanılan sloganlarda ve duvarlara yazılan yazılarda aşırı sol ve anarşist söylemler de dikkat çekti.

Eyleme katılanlar ise sadece akaryakıt zammını değil, aynı zamanda Fransa’daki hayat pahalılığını da protesto ettiklerini belirtti.

Hükümet: Zamlar ekolojiye geçiş için

Fransa Başbakanı Edouard Philippe’in, eylemlerle ilgili yaptığı bir açıklamada akaryakıta getirilen ek vergilerin, hükümetin “ekolojiye geçiş” programının bir parçası olduğunu ve eylemlere rağmen bundan geri adım atılmayacağını belirtmişti.

Ancak kırsal kesimde yaşayan ve işe gitmek için otomobilinden başka ulaşım aracı bulunmayan Fransızlar, hükümetin politikasının şehir merkezinde yaşayan üst gelirlileri değil, daha ziyade taşrada yaşayan orta gelirli vatandaşları etkilediğini savunuyor.

17 Kasım’daki gösterilerde ülkenin güneydoğusundaki Savoie bölgesinde, 50 yaşındaki kadın gösterici bir arabanın çarpması sonucu hayatını kaybetmişti. Bir kamyonetin çarparak ağır yaraladığı bir motosikletli ise 20 Kasım salı günü kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *