Çad Cumhurbaşkanı herkesi İsrail’le ittifaka çağırdı

Çad Cumhurbaşkanı herkesi İsrail’le ittifaka çağırdı

İsrail’i ziyaret eden Orta Afrika ülkesi Çad’ın Cumhurbaşkanı İdris Debi, terörizmle mücadele için İsrail ile ittifakın şart olduğunu ileri sürdü.

Çad Cumhurbaşkanı İdris Debi, Pazar gecesi İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile bir araya geldi. Tel Avivli kaynaklardan edinilen bilgiye göre Debi, İsrail’in Sudan dâhil olmak üzere Afrika ülkeleri ile ilişkilerini geliştirmeye aracılık ederek, İsrail uçaklarının bu ülkelerin hava sahasında uçmasının sağlanması gerektiğini savundu.

Şarku’l Avsat’ın haberine göre İdris Debi, ülkelerin İsrail’in uçuş hattını doğrudan harekete geçirme talebine olan iyimser tutumunu ifade ederken, “Ortadoğu’daki artan terörist faaliyetler, Arap ülkeleri ve terörizme maruz kalan İsrail arasında işbirliğini gerektiriyor” dedi.

Netanyahu: ‘İsrail Afrika’ya, Afrika İsrail’e dönüyor’

Debi’nin görüşmesi, 46 yıl sonra İsrail’e ziyaret gerçekleştiren Çadlı ilk üst düzey yetkili olarak kayıtlara geçti. Netanyahu düzenlenen ortak basın toplantısında, “İkili görüşmelerde Arap dünyasının İsrail’le olan değişimlerine değinildi. Umman’a ziyaret gerçekleştirdim, yakında başka Arap ülkelerine de ziyaretler olacak, çok yakın gerçekten” dedi.

İsrail Başbakanı açıklamasına, “Çad, İsrail için önemli bir Afrika ülkesi. Son iki yılda üç kez Doğu ve Batı Afrika’ya gittim. Sizinle Afrika’nın merkezine ulaşmayı umarak oraya İsrailli büyük şirketler ve iş adamlarını getirmeyi planlıyorum. Bunu Afrika’da yaşam koşullarını iyileştirmek için yapmak istiyoruz ve bunun için çaba sarf edeceğiz. İsrail Afrika’ya, Afrika, İsrail’e dönüyor” şeklinde devam etti.

İdris Debi ise basın toplantısında, “Mevcut ziyaret her zaman sahnelerin arkasındaki temasları takip ettiğimizi yansıtıyor. Yeni bir işbirliği anlaşmasına girmek ve diplomatik ilişkilerin yenilenmesini istiyoruz” dedi. Filistin konusuna da değinen Debi, “Elbette aramızda diplomatik ilişkiler var. Filistin davasını göz ardı edebilecek veya saklayabilecek bir şey değil. Birleşmiş Milletler’de (BM) ülkemin İsrail’le Filistinliler arasında barış anlaşması yapma arzusunu çok kez açıkladım. Bu barışın Güvenlik Konseyi, Arap Birliği ve Madrid Prensiplerini ve iki taraf arasındaki ikili anlaşmaları yansıtması gerektiğine inanıyoruz” dedi.

İsrail’de solcu partiden Çad’a ‘diktatör’ tepkisi

Solcu Meretz Partisi, Netanyahu’dan Çad liderinin İsrail’e yaptığı ziyaretin programını belirtmesini ve İsrail’den satın almak istediği silahlara yönelik liste yapmasını istedi. Milletvekili Tamer Zanberg, Çad Cumhurbaşkanının darbe ile iktidara gelmiş diktatör olduğunu söyleyerek muhalefeti bastırdığını belirterek Çad’a İsrail yapımı araçların sağlanmaması gerektiğini ifade etti

İdris Debi dolaylı olarak Meretz partisinden yapılan açıklamaya değinerek, “Çad ve İsrail terörizm kurbanı. Terörle mücadelede kendimizi İsrail ile ittifak halinde görüyoruz. Hâlihazırda İsrail ile ilişkilerini geliştiren Arap ülkeleri, kendilerini terörizme karşı tek bir siper olarak görüyor. Terörizm, Ortadoğu ve dünya haritasını değiştiriyor” dedi.

Çad İsrail’den silah almak istiyor

Öte yandan ismini vermek istemeyen Çadlı bir yetkili Reuters’a yaptığı açıklamada, Debi’nin ziyaretinin asıl konusunun güvenlik olduğunu, Çad’ın kuzeyindeki isyancılarla mücadele etmek için İsrail’den silah ve mühimmat alacağını belirtti.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *