Hamas fotoğrafları yayınlamakla ne hedefledi?

Hamas fotoğrafları yayınlamakla ne hedefledi?

Hamas’ın İsrail kamuoyunu etkilemeyi hedeflediğini belirten Haaretz gazetesi yazarı Harel aynı zamanda Hamas, mensuplarının ne denli uyanık ve teyakkuzda olduklarını gösterdiğini belirtti.

İşgal rejiminde yayınlanan Haaretz gazetesi yazarlarından Amos Harel, geçen hafta Gazze’nin Han Yunus kentinin doğusuna işgal ordusuna bağlı bir özel birliğin sızması, ancak sızmadan kısa süre sonra mücahitler tarafından fark edilmesi ve çıkan çatışmada askeri birliğin komutanı üst rütbeli subayın ölmesi ve birinin de yaralanması olayının fotoğraflarının Kassam Tugayları tarafından yayınlanmasını değerlendirdi.

Kassam Tugayları’nın seçkin askeri birlikte yer alan kişilerin fotoğraflarını yayınlaması işgal rejiminde şok etkisi yaratırken, işgal rejimindeki Askeri Sansür İdaresi fotoğrafların işgal medyası tarafından yayınlanmasını yasakladı.

Harel, Han Yunus’a sızan birliğin fotoğraflarının yayınlanmasını, 2010 yılında Dubai’de Hamas liderlerinden Mahmud El-Mebhuh’un Mossad ajanları tarafından suikast sonucu şehit edilmesi olayıyla kıyasladı.
Harel, makalesinde dönemin Dubai Emniyet Müdürü Dahi Halfan’ın suikasta iştirak eden Mossad elemanlarını deşifre etmesi ve kullandıkları sahte pasaportları yayınlaması üzerine, İsrail’in sıkıntılı duruma düştüğünü, zorunlu açıklamalarda bulunmak ve tazminatlar ödemek durumunda kaldığını yazdı.

Harel, Hamas’ın fotoğrafları yayınlayarak, Dubai’deki başarıyı Gazze’de gösterme gücüne sahip olduğu mesajını verdiğini hatırlatarak, bununla ayrıca İsrail toplumundan bilgi toplamak istediğini ifade ederek, “Hamas fotoğrafları yayınlamakla temelde iki hususu hedefledi. Birincisi, İsrail ordusunu yendiği söyleminin doğru olduğunu göstermek istedi. Özellikle bu olayda Hamas mensuplarının ne denli uyanık ve teyakkuzda olduklarını gösterdi. İkincisi, Hamas bu fotoğraflarla İsrail kamuoyunu etkilemek istedi. Nitekim bunu fark eden Askeri Sansür İdaresi fotoğrafların İsrail basın yayın organlarında kullanılmasını ve yayınlanmasını yasakladı. Fakat buna rağmen askerlerin resimleri net olmayan bir şekilde yayınlandı” dedi.

Filistin Enformasyon Merkezi

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *