Toplum hoş görmüyor ama ‘Bağımlılık’ sürekli artıyor

Toplum hoş görmüyor ama ‘Bağımlılık’ sürekli artıyor

Genel nüfusun hiç hoş görmediği bağımlılık yapıcı maddeler arasında yüzde 70 ile sigara, yüzde 81.5 alkol, yüzde 97 uyuşturucu bulunuyor.

Yeşilay, bağımlılık sorununa yönelik önemli bir organizasyona ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. 2. Uluslararası Uyuşturucu Politikaları ve Halk Sağlığı Sempozyumu, 26-27 Kasım tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleştirilecek.

Sempozyumda, uyuşturucu bağımlılığıyla mücadelede bilimsel kanıta dayalı halk sağlığı politikaları, bilim insanları tarafından ele alınacak. Yeşilay yönetimi ise sempozyum öncesi Türkiye’nin bağımlılık karnesini Milliyet ile paylaştı.

Gazetede yer alan habere göre, Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı bünyesindeki Türkiye Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi (TUBİM) 2017 verilerinden yararlanılan “Türkiye 2018 Uyuşturucu Raporu”na göre; bağımlılık oranında artış gözlemleniyor.

Türkiye’de 15-34 yaş aralığındaki genç yetişkinlerin esrar kullanım oranı yüzde 0.4. Piyasada ekstazinin saf hali olarak bilinen MDMA, yüzde 0.1 ve etkili bir uyarıcı olan amfetamin, yüzde 0,1 oranlarında kullanılıyor. Tedaviye başlayanların yüzde 6’sı esrar, yüzde 2’si amfetamin ve kokain, yüzde 73’ü eroin, yüzde 17’si de diğer maddeleri kullanıyor. Son 10 yıl içinde aşırı dozdan ölüm vakalarında ciddi artış göze çarpıyor. Rakamlar şöyle:

– Tütün ürününü ilk kez deneme yaşı ortalaması 17.8. Katılımcıların yüzde 47’si hayatında en az bir kere sigara, puro, nargile kullanırken, erkeklerde bu oran yüzde 61.9, kadınlarda yüzde 32.2.

– Katılımcıların yüzde 22.1’i hayatında en az bir kere alkollü içecekleri kullandığını belirtiyor. Erkeklerde bu oran yüzde 34.3 iken kadınlarda yüzde 10.7.

– Alkollü içecekleri ilk kez deneme yaşı ortalaması 19,9.

– Bağımlıların yüzde 20’si ilkokul, yüzde 18.3’ü ortaokul, yüzde 29.9’u ise lise mezunu.

– Toplumun yüzde 15.5’i uyuşturucu bağımlılarını suçlu, yüzde 42.7’si hasta, yüzde 30.5’i de hem suçlu, hem hasta görüyor.

– Genel nüfusun hiç hoş görmediği bağımlılık yapıcı maddeler ise yüzde 70 ile sigara, yüzde 81.5 alkol, yüzde 97 uyuşturucu.

– Araştırma bulgularına göre Türkiye’de hayatında en az bir kez madde kullananların oranı yüzde 3.1. Cinsiyet dağılımına göre erkeklerdeki oran yüzde 96, kadınlarda ise yüzde 4.

– 15-24 yaş diliminde hayatında en az bir kez madde kullananların oranı yüzde 35.4, 25-34 yaş arasında yüzde 30, 35-44 yaş diliminde yüzde 18.3.

Rehabilitasyon merkezleri planı

Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk, Ulusal Uyuşturucu İle Mücadele Eylem Planı kapsamında rehabilitasyon merkezleri açılmasını planlandıklarını belirterek, şunları söyledi:

“Her bir merkezde ortalama 30 kişinin çalışacağı, 40 kişinin aynı anda yatarak rehabilitasyon hizmeti alabileceği merkezler düşünüyoruz. Ulusal planlamaya göre öncelikle AMATEM’lerin bulunduğu şehirlerde rehabilitasyon merkezleri açılması planlanıyor. Bu merkezlerin faaliyete geçmesi ile bağımlılık döngüsünün tekrarının büyük oranda azalması ve bir bağımlının tedavi gördükten sonra tekrar maddeye başlamasının önüne geçilmesi öngörülüyor. Projenin diğer önemli uygulaması ise bağımlıları bir meslek sahibi yapmak. Bu uygulamayla bireye meslek ahlakı ve meslek kazandırma alanında atölye eğitimleri verilecek.”

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *