Diyanet’in saat ayarlamasına Bayındır’dan tepki

Diyanet’in saat ayarlamasına Bayındır’dan tepki

Diyanet İşleri Başkanlığı halktan gelen talep üzerine 19 Kasım’dan itibaren Sabah ezanının imsak vaktinde okunacağını, namazın ezandan yarım saat sonra kılınacağını ilan etti. Abdülaziz Bayındır “vakitten önce kılınan namaz sabah namazı değildir” dedi.

İstanbul Müftülüğü de, 16 Kasım’da sosyal medya kanalı üzerinden yayınladığı mesajında 19 Kasım’dan itibaren sabah ezanının imsak vaktinde okunacağını ilan etti. Bugüne kadar ezan imsaktan bir saat sonra okunuyor ve ezandan yarım saat sonra namaz kılınıyordu.

Müftülüğün mesajında şu ifadeler kullanıldı:

“İleri saat uygulaması nedeniyle sabah namazına katılımda sıkıntı yaşayan kardeşlerimizin talebine cevap vermek üzere; İstanbul’da 19 Kasım Pazartesi sabahından itibaren Sabah ezanı imsak vaktinde okunacak, namaz ezandan yarım saat sonra kılınacaktır.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”

 

 

 

 

 

Abdülaziz Bayındır’dan tepki

Süleymaniye Vakfı Başkanı Prof.Dr. Abdülaziz Bayındır, Diyanet tarafından ilan edilen sabah namazına ilişkin saati değişikliği üzerine, yine aynı sosyal medya mecrasından yayınladığı mesajlarında tepkisini gösterdi.

“Diyanet’e değil Kur’ana uyun” diyen Bayındır, “vakitten önce kılınan namaz sabah namazı değildir” vurgusunda bulundu.

Abdülaziz Bayındır’ın mesajları şöyle:

– SORUMLULUĞU DİYANETE ATAMAZSINIZ Sabah namazı imsâk ile başlar. İmsâk, doğu ufkunu bir kubbe gibi saran aydınlığın alttaki karanlıktan siyah ve beyaz çizgilerle ayırt edilmesiyle birlikte başlar. Bu, Allah’ın kesin hükmüdür. Bu vakitten önce kılınan namaz sabah namazı değildir.

– İmsâk oruca başlama vaktidir. Âyet şöyledir: “Sabahın beyaz ipliği (aydınlığı), siyah ipliğinden (karanlığından) ayırt edilinceye kadar yeyin, için,” (Bakara 187 Diyanet Meali) Diyanet, bu mealden “لكم = sizce” sözünü çıkararak yetkiyi kendi eline almaya çalışmıştır.

– Nebîmiz imsakte doğu ufku boyunca uzayan ışığı tarif ederken işaret parmaklarını üst üste koymuş, sonra birini sağa, birini de sola çekmiştir. Mescitte bir aydınlatma olmadığı halde sabah namazını bir kişinin yanında oturanı tanıyacağı vakitte kıldırırdı. Buhari, Mevakî’us-salah

– DİYANETE DEĞİL, KUR’AN’A UYUN Allah Teala şöyle buyurur: “Onlara “Allah’ın indirdiğine uyun!” dense,“Hayır! Biz atalarımızı hangi yolda bulmuşsak, ona uyarız!” derler. Peki, ya ataları akıllarını bir şeye çalıştırmamış ve doğru yola da girmemişlerse?” (Bakara Suresi Ayet 170)

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *