I.Dünya Savaşını anmak için toplandılar

I.Dünya Savaşını anmak için toplandılar

Birinci Dünya Savaşı’nın sona ermesinin yüzüncü yılını anmak için düzenlenen etkinlikler kapsamında yaklaşık 70 dünya lideri Paris’te bir araya geldi. ABD, Alman, Fransız ve Rus liderler ön sırada yerlerini aldı.

ABD Başkanı Donald Trump, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yanı sıra Avrupa, Afrika ve Ortadoğu’dan onlarca lider, 100 yıl önce Avrupa genelinde silahların durduğu anı anmak için Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un ev sahipliğinde düzenlenen programa katıldı.

Şarku’l Avsat’ın haberine göre, Liderler Elysee Sarayı’nda buluştuktan sonra, saraydan ayrılarak Zafer Takı’na doğru bir yürüyüş gerçekleştirdi. Yağmur altında gerçekleştirilen yürüyüşte liderler siyah şemsiyeler taşıdı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron konuşmasında, ‘içe kapanma, şiddet ve hegemonyanın’ reddedilmesini isteyerek ‘barış için mücadele’ çağrısında bulundu.

Macron, “Bazılarına karşı korkularımız yerine umutlarımızı birleştirmeye çağırıyorum. Küresel ısınma, çevresel bozulma, yoksulluk, açlık, hastalık, eşitsizlik ve cehalet gibi tehditlere birlikte karşı koyabiliriz” dedi.

1914-1918 yılları arasında meydana gelen Birinci Dünya Savaşı sırasında hayatını kaybeden 10 milyon askeri onurlandırmak için düzenlenen Paris’teki törenler, Fransa’nın kuzey doğusunda, 11 Kasım 1918 günü saat 11’de yürürlüğe giren ateşkesin anısına düzenleniyor.

Merkel bir açıklama yaparak, “Bugün burada bir irade var. Almanya adına burada konuşuyorum. Dünyada daha barışçıl bir rejime ulaşmak için her şeyi yaptığımızı bilmemize rağmen hala yapacak çok işimiz var” dedi.

Macron, ayrıca Şanzelize Caddesi’nde bulunan Zafer Takı ve Meçhul Asker Anıtı’ndaki anma töreninin ardından düzenlenecek olan Paris Barış Forumu’na ev sahipliği yaptı. ‘Önce Amerika’ ilkesine dayalı bir ulusal politika benimseyen Trump ise foruma katılmadı.

Macron, Merkel ve Guterres’den açılış konuşması

Paris’te Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un ev sahipliğinde düzenlenen Paris Barış Forumu başladı. Macron, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres açılış konuşmalarını yaptı.

fransa macron forum ile ilgili görsel sonucu

Sputnik’in aktardığına göre, Paris Barış Forumu’nda konuşan Macron, yaşadıkları dünyada birçok krizle karşılaştıklarını belirterek, bu yüzden Barış Forumu’nu düzenlemek istediklerini söyledi. Foruma katılan herkese teşekkür eden Macron, forumun amacının barış adına somut adımlar atmak ve projeler üretmek olduğunu kaydetti.

Yemen’deki felaket

Merkel ise forumda olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Barış için uluslararası iş birliğinin önemli olduğuna işaret eden Merkel, milliyetçilik sorununun kendisini endişelendirdiğinin altını çizdi.

Merkel, dünyada bir milyar çocuğun çağdaş sorunların kurbanı olduğunu vurguladı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Macron ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile İstanbul’da düzenledikleri zirvede Suriye sorununa ilişkin çözüm bulmaya çalıştıklarını anımsatan Merkel, bu konuda siyasi bir çözüm gerektiğini belirtti.Merkel, Yemen’deki duruma da değinerek, “Yemen’de dünyadaki en büyük insani felaket yaşanıyor” dedi.

Bu felaketin durdurulması için dünyanın harekete geçmesi gerektiğini ifade eden Merkel, dünyada bugün yaşanan sorunları ve tehditleri dayanışma içerisinde çözebileceklerini söyledi.

BM olmadan bu sorunların çözülemeyeceğini dile getiren Merkel, BM’nin yaptığı çalışmaları desteklediğini ve desteklemeye devam edeceğini ifade etti.

‘Dünya kaotik bir durumda’

Guterres de “Bir genç Afrikalı için çok taraflılık umut ve gerekliliktir. 65 milyon mülteci için de öyle” diye konuştu.Dünyadaki iklim değişikliği, terör, göç gibi birçok sorunu çözmeye çalıştıklarını kaydeden Guterres, dünyanın kaotik bir durumda olduğunu söyledi.

Guterres, BM’nin insanlara umut olması için en etkili şekilde çalışmalarını sürdürdüğünü dile getirdi.

Uluslararası hukuk çerçevesinde dünyadaki sorunları çözmenin öncelikleri olduğunu belirten Guterres, gelecek yıl iklim değişikliği üzerine bir zirve düzenleyeceğini de açıkladı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *