İskoçya İngiltere’den bağımsızlığını istiyor

İskoçya İngiltere’den bağımsızlığını istiyor

İskoçya Ulusal Partisi (SPN) lideri Nicola Sturgeon cumartesi günü yapılan bağımsızlık yürüyüşünün ardından partisinin genel kongresinde yaptığı konuşmada “İskoç bağımsızlığının gerçekleşeceğini düşünüyorum” dedi.

İskoç bölgesel hükümetinin Başbakanı Sturgeon, Brexit müzakerelerine dikkati çekerek ” Theresa May gelip, evet gerekli anlaşmayı yaptık derse bunu yargılayacağız. Sanırım bu Kasım ayında belli olur. Düşüncelerimi bir sonraki adımda ortaya koyacağım” diye konuştu.

Sturgeon Brexit’in İskoçya’nın kararsız durumunu anlamasına yardım ettiğini belirterek, Birleşik Krallık Avrupa Birliği’nden ayrılmasa dahi, ülkesinin AB’den uzaklaştırılmaya çalışıldığını ve bağımsızlığın kaçınılmaz olduğunu söyledi. Nicola Sturgeon “İskoç bağımsızlığının gerçeğe dönüşeceğini düşünüyorum. Brexit son iki senede demokrasi eksikliğine daha fazla sorunlar getirdi” dedi.

100 bin kişi bağımsızlık için yürüdü

İskoçya’nın başkenti Edinburgh’da toplanan binlerce kişi bağımsızlık referandumunun yeniden yapılması için büyük bir yürüyüş düzenledi. Ellerinde İskoç bayraklarıyla başkent sokaklarını dolduran İskoçlar “Ne istiyoruz? Bağımsızlık! Ne zaman? Hemen şimdi!” şeklinde sloganlar atarak adeta gövde gösterisi yaptı.

All Under One Banner (Herkes bir pankart altında) adlı grubun dan Gary J Kelly dev yürüyüşe 100 bin kişinin katıldığını açıkladı. Yürüyüşe İspanya’daki bağımsızlık yanlısı Katalanların ellerinde Katalonya bayraklarıyla katılması da dikkat çekti.

Organizatörler tüm gün süren etkinliği YouTube’dan canlı olarak yayınladı. Bazı meydanlarda yapılan konuşmalarda İngiltere’nin AB’den ayrılığı eleştirilirken, İskoçların Brexit referandumunda AB’de kalma yanlısı tutumu hatırlatıldı.

Sosyal medyada İngiltere başbakanı Theresa May’in “İskoçya’nın ayrılmak gibi bir talebi bulunmuyor” sözlerine sert yanıt veren videolar paylaşıldı. İngiltere’nin dört bir yanından hareket eden otobüs ve trenle gelenler de yürüyüşe destek verdi.

Birleşik Krallık Parlamentosu’nda 35 sandalyesi olan İskoçların ulusal partisi SNP’nin genel başkan vekili Keith Brown da yürütüşe katılanlar arasındaydı. SNP bağımsızlık yürüyüşünden bir gün sonra pazar günü yıllık parti genel kongresini düzenleyecek.

Ä°lgili resim

2014’teki ilk bağımsızlık referandumunda ne olmuştu?

İskoçya 2014 yılında bağımsızlık referandumu düzenlemiş ve sandıklara giden yaklaşık 4 milyon 283 bin seçmen yüzde 44.7 oranında ‘evet’ derken, vatandaşların yüzde 55.3’ü ‘hayır’ oyu kullanarak Birleşik Krallık içerisinde varlığını sürdürme kararı almıştı. Ancak İskoçlar Brexit sebebiyle İngiltere’ye karşı öfkeli. Brexit gerçekleştiği taktirde bedel ödemek istemeyen İskoçların yeni bir bağımsızlık referandumunda daha fazla ‘evet’ oyu verme ihtimali yüksek.

İskoçya’nın ayrılık yanlısı Bakanı Nicola Sturgeon ise Brexit ile ilgili gidişatın tam olarak netleşmesi gerektiğini ve İskoçya’daki olası bir bağımsızlık referandumunun buna göre düzenlenmesi gerektiğini belirtiyor.

İskoçya’da Eylül ayında yapılan bir ankete göre Brexit gerçekleşirse birçok İskoç bağımsızlık yönünde oy kullanacak. Bunun yanında bazı İskoç siyasi ve kanun koyucular da Avrupa Birliği’nden ayrılmanın İskoç parlamentosunun elindeki güçleri azaltacağını belirtiyor.

(Euronews)

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *