İdlib’te iki grup ağır silahlarını çekmeye başladı

İdlib’te iki grup ağır silahlarını çekmeye başladı

İdlib’e muhtemel operasyonu engellemek için Türkiye ile Rusya’nın ortaya planı yürürlüğe giriyor. İki muhalif grup, silahsızlandırılmış koridordan ağır silahlarını çekmeye başladı. Hafif silahlar kalmaya devam edecek.

İdlib’te ateşkes getiren plan gerçekleşmeye başladı. Sabah gazetesinin haberine göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in vardığı mutabakat çerçevesinde oluşturulan 15-20 kilometre genişliğindeki ağır silahtan arındırılmış koridordan muhaliflerin çekildiği haberi geldi.

Associated Press haber ajansının, Suriye İnsan Hakları Gözlemevi Başkanı Rami Abdurrahman’a dayandırdığı haberine göre Özgür İdlib Ordusu ve Feylak eş Şam, bölgedeki top ve ağır silahlarını tahliye etmeye başladı.

Sahadaki muhaliflerin çatı gruplarından Ulusal Kurtuluş Cephesi’nin sözcüsü Bassam Hacı Mustafa da silahların Maaret el Numan bölgesinden geri çekildiğini ve bu işlemin iki gündür devam ettiğini söyledi. Beşar Esad rejiminin olası saldırılarına karşı cephe hatlarındaki hafif silahlarının kalacağını, hendek açma ve siper kazma çalışmalarının devam edeceğini belirten Mustafa, “Ağır silahların çıkartılması Türk yetkililerin koordinasyonunda gerçekleşiyor” dedi.

15 EKİM SON TARİH

Suriye savaşının son perdesi olarak görülen ve milyonların hayatını tehlikeye atan olası İdlib operasyonu, 17 Eylül’deki Erdoğan-Putin zirvesi sayesinde engellenmişti. Rusya’nın Soçi şehrinde gerçekleşen zirvede, muhaliflerle Şam rejimi arasına 15-20 kilometrelik silahtan arındırılmış bir tampon bölge kurulması, bu bölgede Rus ve Türk askerlerin devriye gezmesi ve bölgenin 15 Ekim tarihine kadar silahtan arındırılması kararlaştırılmıştı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *