Almanya küresel güç olmaktan korkuyor mu?

Almanya küresel güç olmaktan korkuyor mu?

Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen ise Alman halkının küresel meselelere karışmama sözünü 3 yıl önce soykırım tehlikesiyle karşı karşıya olan Yezidi halkını korumak için askeri mühimmat göndererek kırdığını belirtiyor.

Avrupa Birliği (AB) artık savunma, askeri güç gibi konularda Amerika Birleşik Devletleri’ne (ABD) bel bağlamak istemiyor. Ancak Almanya’nın siyasi ve özellikle askeri müdahalelerden kaçınan tavrı Avrupa Birliği’nin kendine ait askeri bir güç oluşturma hedefinin önünde önemli bir engel teşkil ediyor.

Euronews’ten Esra Olcaycan’ın haberi

Türkiye’de Kızıl Dany lakabıyla tanınan Daniel Cohn Bendit, euronews için hazırladığı programı Uncut’ın 3. bölümünde Almanya Eski Dışişleri Bakanı Joschka Fischer ve Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen ile bir araya geldi. Kesmeden, montajlamadan yayınladığımız programda Cohn Bendit, Alman siyasetinin bu önemli isimlerine, Berlin’in neden dünya meselelerinde sorumluluk almaktan kaçındığını sordu.

Almanya Eski Dışişleri Bakanı Joschka Fischer sorunun Almanya’nın yakın tarihinde olduğunu kaydediyor. Kendini ekonomik güç olarak konumlamaktan, Avrupa Birliği içindeki Yunanistan gibi devletlere ekonomik baskılar kurmaktan çekinmeyen Berlin, yakın tarihinde yaşadığı savaş felaketleri nedeniyle küresel düzlemde askeri veya siyasi inisiyatif almak istemiyor.

Fischer’a göre, Almanların 1. ve özellikle 2. Dünya Savaşı deneyimi sonrasında kendine verdiği “bir daha asla savaşmayacağız”, “bir daha asla küresel bir güç olmayı hayal etmeyeceğiz” sözü bugün insani krizle karşı karşıya olan ülkelere yardım göndermenin bile ülkede derin tartışmalara yol açmasına neden oluyor.

“Avrupa artık ABD’ye bel bağlayamaz; doğuda Rusya, güneydoğuda Türkiye var”

Eski Alman Dışişleri Bakanı, Avrupa’nın artık kendine ait bir orduya ihtiyacı olduğunu öne sürüyor. “Jeopolitik konumumuza bir bakın” diyor Fischer: “Doğuda Rusya, güneydoğuda Türkiye. Yakındoğu, Ortadoğu, Kuzey Afrika, Afrika kıtası… Bu komşuları Amerika Birleşik Devletleri’nin komşularıyla karşılaştırın, aradaki farkı göreceksiniz. Avrupa Birliği artık sadece Amerika Birleşik Devletleri’ne bel bağlayamaz, kendi gücünü geliştirmek zorunda. Bu da Almanya ve Fransa’nın işbirliğiyle, Fransa’nın liderliğinde mümkün.”

‘Küresel meselelere Yezidi’lere silah göndererek dahil olduk’

Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen ise Alman halkının küresel meselelere karışmama sözünü 3 yıl önce soykırım tehlikesiyle karşı karşıya olan Yezidi halkını korumak için askeri mühimmat göndererek kırdığını belirtiyor.

Askeri ve politik müdahale kararlarının ülkede polemiklere sahne olduğunu kabul eden Von der Leyen “Bunlar zor kararlar, bu büyük bir sorumluluk. Bu konuları ciddiye almamız iyi bir şey” diyor.

Ülkede kamuoyunun yavaş yavaş değiştiğini belirten Alman bakan, Almanya’nın küresel meselelerde güvenilir ve sürdürülebilir bir ortak gibi algılanması için savaş bölgelerinde uzun süreli varlık göstermesi gerektiğini, yerle bir olan kentlerin yeniden inşasında ve insani yardımda aktif rol oynaması gerektiğini belirtiyor.

“Fransa ve Almanya’nın işbirliği önemli”

“Suriye’de Amerikalıların geride bıraktığı boşluğun Rusya tarafından doldurulduğunu açık bir şekilde görebiliyoruz. Avrupa orada değildi. Bu Avrupa için acı bir ders” diyor Von der Leyen; “Bu sebeple Almanya ve Fransa olarak ortak projeler yapmamız doğru ve önemli. Eğer Fransa olmasaydı, büyük ilerleme kaydettiğimiz Avrupa Savunma Birliği’ni faaliyete geçiremezdik.

Avrupa’nın kendini korumak için yeni araçlar geliştirmesinin önemine vurgu yapan Alman savunma bakanı son dönemde bu yöndeki gelişmeleri şu ifadelerle açıklıyor:

“Son bir buçuk yıl içinde bunu ele alarak ileriye dönük büyük bir adım attık. Lizbon Antlaşması’nda yer alan, uzun süredir ‘uyuyan’ yapıları devreye sokuyoruz. Bu, Avrupa Savunma Birliği için yasal çerçeveye sahip olduğumuz anlamına geliyor. Ortak bir planlama sürecimiz var, biz Avrupalılar da bir savunma ve güvenlik kurumu inşa edebiliriz.”

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *