Diyanet İşleri Başkanlığından ‘faiz’ açıklaması

Diyanet İşleri Başkanlığından ‘faiz’ açıklaması

Diyanet İşleri Başkanlığı, bazı medya organlarında yer alan Diyanet’in faizden gelir elde ettiğine dair iddialarla ilgili olarak açıklamada bulundu.

Sözcü gazetesinden Ali Ekber Ertürk’ün dünkü haberinde, Diyanet’in gelirleri arasında ‘faiz’ de yer alıyor denilmişti. Sayıştay raporuna dayanarak verilen habere göre, 2015’te 197 bin TL faiz alan Diyanet, 2016’da bu gelir kalemini 255 bin 881 lira 37 kuruşa çıkardı ifadeleri kullanılmıştı. Bunun üzerine Diyanet İşleri tarafından yapılan açıklamada, bu gelirin, personele yapılan yersiz ödemelerin kanuni faiziyle tahsil edilerek Hazine’ye ödenmesi işlemi olduğu bildirildi. Diyanet’in faiz tahsilatı yaptığı ancak faiz geliri elde etmediği ve kullanmadığı vurgulandı.

Açıklamada şöyle denildi:

Bugün (4 Ekim) bazı medya organlarında yer alan Diyanet’in faizden gelir elde ettiğine dair iddialarla ilgili olarak aşağıdaki açıklamanın yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur;

2017’de ise faiz geliri 256 bin 806 lira 46 kuruş oldu.

Bugün bazı medya organlarında yer alan Diyanet’in faizden gelir elde ettiğine dair iddialarla ilgili olarak aşağıdaki açıklamanın yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur;

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bahse konu faiz geliri, personele yersiz (mevzuata aykırı olarak) ödenen paraların (aile yardımı, harcırah, ek ders vs.) kontrol-denetim sonucunda farkına varıldığında geriye alınması aşamasında faiziyle hazineye ödenmesi işlemidir.

Bu durum 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu’nun değişik 71. maddesi gereği ortaya çıkan, devletin bütün alacaklarında uyguladığı kanuni bir zorunluluktur. Yoksa Başkanlığımızın bir işletme gibi gelirlerinden faiz elde ettiği ve kullandığı gibi bir durum söz konusu değildir. Personelden yapılan bu istirdat (geri alma, tahsil) faizi hazineye îrat kaydedilmektedir. Özetle; devletin bütçesinin zarara uğramasının önlenmesi söz konusudur.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *