“Osmanlı bilgeliğine dönülmeli”

“Osmanlı bilgeliğine dönülmeli”

ABD eski başkanlarından Nixon’un danışmanı Crane, “Biz Avrupalılar yapay devletleri oluşturduk. Millet oluşturmaya çalıştık. Mevcut milletleri yok etmektir bu. Osmanlı İmparatorluğu’nun bilgeliğine geri dönmemiz lazım” dedi.

KÜRESEL DEĞİŞİMİN İPUÇLARI

Atlantik’ten Çin’e kadar bir Türk modeli geliştirmekten söz eden ABD eski başkanı Richard Nixon’un Danışmanı Robert Dickson Crane, tamamen yeni bir sistem kurulması gerektiğini, bunun da başta para ve bankacılık konusunda olması gerektiğini anlatırken, sözlerinden küresel aktörlerin nasıl bir değişim arzu ettiğinin ipuçlarını da ortaya koydu.

TRT World Forum’un “Düzen ve Kaos Arasında Bir Dünya: Birinci Cihan Harbi’nden 100 Yıl Sonra” başlıklı oturumunda konuşan Crane, İslam’daki adalet vurgusuna da dikkat çekerek, bunun dünyanın geleceğinin özünü oluşturduğunu söyledi. İnsanların bugün ne yapacaklarına odakladıklarını aktaran Crane, bu sebeple gelecek için yeterli bir vizyona sahip olmadıklarını kaydetti.

ABD ÖNCÜLÜK EDEMİYOR

Türkiye gazetesinin aktardığına göre, danışman Crane, liderliğin önemine dikkati çekerek şunları söyledi: Medeniyetler, insanlar zorluklarla başa çıktıklarında yükselir. Artık bu mücadeleyi bıraktıklarında da medeniyetler çöker. Bu sebepten ötürü terörizm yaşanıyor. Çözülmeye sahip oluyor ve insanlar umutsuz hâle geliyor. Bu dünyayı bir araya getiremiyorsak o zaman yok ederiz. Bu sebeple dünyada bazı ülkeler bunu uyguluyor. Türkiye’nin burada çok önemli bir sorumluluğu var. Uzun vadeli geleceğe bakacak olursak nasıl bir liderliği ortaya çıkarabileceğimizi düşünmeliyiz. ABD öncülük etmeye çalışıyor ama yapamıyor.

YENİ BİR SİSTEM LAZIM

Osmanlı’nın birçok sebepten ötürü dünya için bir model olduğunu aktaran Crane konuşmasını şöyle sürdürdü: 1648’den beri uluslararası kanunda halkların mevcudiyeti yok. Ama Osmanlıda vardı. İnsanlar temelde özerktiler. Kimliklerini tehdit altında hissetmezlerdi. ABD tüm dünyadaki insanların kimliğini tehdit ediyor. Biz Avrupalılar yapay devletleri oluşturduk. Millet oluşturmaya çalıştık. Mevcut milletleri yok etmektir bu. Osmanlı İmparatorluğu’nun bilgeliğine geri dönmemiz lazım. Ancak bu şekilde liderlik edilebilir. Bir Türk modeli geliştirerek Atlantik’ten Çin’e kadar bu şekilde olabilir. Türkiye yeniden model olabilir. Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan BM Genel Kurulunda konuştu. Servet uçurumuna dikkati çekti. Bu bütün terörizm açısından sebeplerin en büyüğü… Tamamen yeni bir sistem lazım. Para ve bankacılık konusunda. İslami bankacılık da bunun parçası olmalı. Eğer Türkiye burada bir lider olabilirse o zaman bir modelimiz olur. Bütün dünya için model olabilir.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *