Fırat’ın doğusu için ABD’nin hedefi, Rusya’nın itirazı

Fırat’ın doğusu için ABD’nin hedefi, Rusya’nın itirazı

18 bin TIR ve 2 bin kargo uçağıyla bölgeye, YPG’ye giden silahlar ve bunun yanında 20 ABD üssü. Rusya da ABD’nin yapmak istediği şeye itiraz etmiyor, sadece bazı şartları var.

İdlib meselesinin ardından Fırat’ın doğusu ile ilgili ABD planları yeniden konuşulmaya başlandı. Bu çerçevede Habertürk Washington muhabiri Serdar Turgut, ABD’nin bir Kürt oluşumu içerisinde olduğunu, bunu rahat rahat ifade edemediği için bir takım sıkıntılar yaşadığını savundu. Bugün yayınlanan “Washington’un Suriye’de gerçek niyeti ne” başlıklı yazısında Rusya’nın tavrını da özetliyor.

Yazısının bir bölümünde şunları anlatıyor Serdar Turgut:

Aslında benim izlenimim, aktarmış olduğum bütün bu laf kalabalığının altında gerçek neden olarak Fırat’ın doğusuna yönelik gerçek planlarını açıkça söyleyememeleri yatıyor.

Ancak ne kadar üstünü kapatmaya çalışsalar da ortada bir gerçek de var.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın New York’ta söylediği gibi, Amerika bugüne kadar YPG’ye 18 bin TIR ve 2 bin kargo uçağıyla silahlar yolladı. Ayrıca bölgede 20’den fazla üssü de var ABD’nin.

Bu silahlar neden ve kime karşı yollanıyor. Bunun cevabını yönetimden kimse ifade edemiyor. Kongre sorduğunda ise “DEAŞ ile mücadele için” deniliyor veya İran bahanesi ortaya atılıyor.

Gelecek tepkiden korkulduğu için kimse, “İlerde kurulması planlanan Kürt oluşumunun askeri temeli kuruluyor” da diyemiyor.

Bir tek Türkiye ve Cumhurbaşkanı Erdoğan tehlikeyi görüyor ve her platformda anlatıyor bunu. New York’ta konu açıldığında Türkiye’nin yapılmak istenene müsade etmeyeceğini de açıkladı.

RUSYA-ABD DİYALOĞU

Jim Jeffrey’in Esad ile ilgili lafı başka bir gelişme ihtimaline de işaret ediyor.
Rusya bir Kürt oluşumunun Esad ile anlaşarak ve ülke bütünlüğü bozulmadan kurulmasını istiyor.

YPG yönetim kadrosunun Esad ile görüşmesinden önce devreye giren DEAŞ ile mücadele koordinatörü Brett McGurk YPG’yi bu konuda Esad le anlaşmaya teşvik etti.

Yani sonuçta Rusya ile Amerika Suriye’nin bütünlüğü bozulmadan bir otonom Kürt bölgesi üzerinde anlaşabilirler. Jeffrey’nin ‘geri dönüşü olmayan siyasi çözüm süreci’nden kastettiği bu olabilir.

Amerikan kaynakları bu modelin ‘Kamışlı modeli’ olarak adlandırılabileceğini söylemeye başladılar bir süredir.

Bu modelde otonom Kürt oluşumunun Suriye bayrağı taşıması ve sınrlarının Suriye tarafınfdan kontrol edilmesi isteniyor. Bunun karşılığında Suriye merkezi yönetimi askerleri oluşumun içine girmeyecekler ve otonomi ayrıcalığını sağlayacaklar.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *