Yaz saati uygulamasından sessiz sedasız vazgeçildi

Yaz saati uygulamasından sessiz sedasız vazgeçildi

İki yıldır sürmekte olan Yaz saati uygulamasına bu yıl son verildi. Resmi Gazete’de yayınlanan kararname ile Kış saatine geçileceği duyuruldu. Buna göre 28 Ekim 2018 Pazar günü saat 04’te saatler bir saat geri alınacak.

Resmi Gazete’de yayımlanan kararname ile, 7 Eylül 2016 tarih ve 2016/9154 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı’nın yürürlükten kaldırıldığı bildirildi. Eski karara göre, yaz saati uygulamasının yaz kış devam etmesi öngörülmekteydi. Alınan yeni karara göre kış saati uygulamasına 28 Ekim 2018 tarihinde geçilecek.

Okul talebelerinin sabah okula gidişte karanlık saatlerde yola çıkması nedeniyle sık sık tartışmalara neden olan yaz saati uygulaması, genel olarak halk tarafından benimsenmiş olmasına karşın yayınlanan kararname ile kaldırılmasına karar verildi.

Yaz saatinin devamına karar verildiği dönemde, Milli Eğitim Bakanlığı’nın, halen sabahçı ve öğlenci olmak üzere yarım gün eğitim sistemi yerine, şimdikine göre bir ila bir buçuk saat daha geç başlaması beklenen tam gün eğitim sistemine geçme kararının ertelenmesinin de alınan bu kararda etkili olduğu sanılıyor.

Kararda etkili olduğu düşünülen bir diğer ihtimal ise, Avrupa’nın da yaz ve kış saati uygulaması yaptığı göz önüne alındığında, Avrupa ile o dönem yaşanan gerilim nedeniyle, yaz saatinin devamına karar verildiği ve Avrupa ile farklı saat sistemine geçildiği; bugün Avrupa ile daha fazla uyum çabasının gündeme gelmesi ile birlikte kış saati uygulamasına geçiş ile Avrupa ile daha fazla uyum sağlama çabası içine girilmiş olabileceği de tartışılan noktalar arasında.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *