İsrail, Yunanistan ve Güney Kıbrıs ön anlaşma yaptı

İsrail, Yunanistan ve Güney Kıbrıs ön anlaşma yaptı

İsrail ile Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Doğu Akdeniz’deki doğalgazın Avrupa’ya taşınmasını öngören ve Türkiye’nin münhasır ekonomik bölgesini ihlal eden bir boru hattı inşası için skandal bir karar aldı.

TOPLANTI KUDÜS’TE YAPILDI

Aydınlık gazetesinin haberine göre, Kuzey Kıbrıs’ın ada üzerindeki eşit haklarının da çiğnendiği East-Med Boru Hattı Projesi’nde, imzaların yılsonuna kadar atılması kararlaştırıldı.

Üç ülke dışişleri bakanları, Kudüs’te yaptıkları toplantıda projenin hayata geçirilmesine ilişkin rota konusunda görüş birliğine vardı. Projeyi hayata geçirmek için imzaların yılsonuna kadar atılması hedefinin konulduğu belirtildi. Güney Kıbrıs’ın İsrail ve Yunanistan’la üçlü işbirliğinin yanı sıra, diğer bölge ülkelerinin de bu ittifaka katılması yönünde bir hedef çerçevesinde çalıştığı belirtiliyor.

East-Med Boru Hattı Projesi’ni Aydınlık’a değerlendiren Bahçeşehir Kıbrıs Üniversitesi Deniz Hukuku Uygulama ve Araştırma Merkezi Başkanı Yrd. Doç. Dr. Emete Gözügüzelli şunları söyledi:

‘YOK HÜKMÜNDEDİR’

“GKRY, Yunanistan, İsrail ve İtalya arasında öngörülen anlaşma gereğince kurulacağı söylenen East-Med Boru Hattı, Türk kıta sahanlığından geçiyor. Bu noktada şunu belirtmek gerekiyor; 2009 Avrupa ile Rusya arasında Ukranya krizi oluşunca, gözler Akdeniz’e çevrildi. Maksat, Avrupa’nın enerji güvenliğini tedarik etmekti. Bunun adı da East-Med Projesi. Bu boru hattı ile Akdeniz’deki gazın İsrail’den Kıbrıs Vassilikos Limanı’na, buradan Girit ve Yunanistan’a uzanacak boru hatları üzerinden de Avrupa’ya taşınması planlanıyor. Birleşmiş Milletler Ddeniz Hukuku Sözleşmesi’ne göre, Türkiye’ye bilgi verilmeden, rızası alınmadan hareket edilmiştir. Tabi bu noktada Kıbrıs Türklerinin de rızaları alınmamasından dolayı bu tür anlaşmalar yok hükmünde kabul görmektedir. Basında görüyoruz ki bu proje için sadece ‘Türkiye bypass edildi’ vurgusu var. Türkiye’nin bu coğrafyada bypass edilmesi hiçbir zaman mümkün olmaz. Ancak burada esas mesele hukuksal anlamda haklarımızın çiğnenmeye çalışılmasıdır. Kaldı ki Türkiye, enerji olsun olmasın deniz alanlarındaki haklarını korumakta kararlı bir çizgidedir.”

Projeye göre boru hattının denizin 3.3 kilometre derinliğinde ve 2 bin kilometre olarak inşa edilmesi hedefleniyor. Enerji uzmanları, maliyeti 15 milyar doları bulacak bir boru hattının kârlı olmayacağını savunuyor.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *