Maduro ‘Ek kredi’ için Çin’de

Maduro ‘Ek kredi’ için Çin’de

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, Pekin’de Çin Devlet Başkanı Şi Jinping ile bugün yapacağı görüşmesi öncesi açıklamasında “ablamız” dediği Çin ile stratejik bağları güçlendirmek istediğini söyledi.

Gece yarısı Pekin’e varan Maduro, Çin ziyaretinin iki ülke arasındaki enerji yatırımları, ticaret ve başarılı mali ilişkiler için büyük bir itici güç olacağını belirtti. Çin, OPEC (Petrol İhraç Eden Ülkeler) üyesi Venezuela’ya, son 10 yılda, petrol sevkiyatı karşılığında yaklaşık 50 milyar dolar kredi verdi. Venezuela’nın Çin’e hala 20 milyar dolar borcu var. Analiz şirketi Ecoanalitica’ya göre Maduro Çin’den, 5 milyar dolarlık ek kredi ve kalan borcunu ödemesi için ek 6 ay süreyle dönebilir.

BBC’nin haberine göre, Çin’e son ziyaretini Mart 2017’de yapan Maduro, “Çin bizim ablamız. Ağabeyimiz Şi Jinping’i görmekten çok mutlu olacağım” dedi.

ÇİN: İSTİKRARLI VENEZUELA HERKESİN ÇIKARINA

Çin Dışişleri Bakanı sözcüsü Geng Shuang da ziyaretle ilgili Perşembe günü düzenlediği basın toplantısında “Venezuela hükümeti kısa bir süre önce toplumun da olumlu karşıladığı bir dizi ekonomik ve mali reformlar yaptı. Venezuela’nın istikrarlı gelişimi herkesin çıkarına olur” dedi.

Maduro’dan önce, Venezuela Devlet Başkanı Yardımcısı Delcy Rodriguez Pekin’e ziyarette bulunup Çin Kalkınma Bankası, Çin Ulusal Petrol Şirketi CNPC’den yetkililerle görüştü. Uluslararası Para Fonu (IMF), Venezuela’da enflasyon oranının yıl sonuna kadar yüzde 1 milyona çıkacağı öngörüsünde bulunuyor.

OPEC verilerine göre Venezuela’nın ham petrol üretimi Ağustos ayında günde 1 milyon 448 bin varil düştü. Bu oran, 2002 Aralık ila 2003 Şubat tarihleri arasında sektörde gidilen grev dışında, son 30 yılın en düşük oranı oldu.

ÇİN’DE KULLANILAN YABANCI SERMAYEDE ARTIŞ

Çin Ticaret Bakanlığı’nın verilerine göre, yılın ilk 8 ayında ülke çapında 41 bin 331 yabancı sermayeli yeni şirket kuruldu, bu sayı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 102,7 arttı.

Çin Ticaret Bakanlığı sözcüsü Gao Feng, bugün yaptığı açıklamada, ilk 8 ayda Çin’de 560 milyar 430 milyon RMB tutarında yabancı sermaye kullanıldığını ve yüksek teknoloji endüstrisinde büyüme sürdürülerek, imalat sanayiinde iyi performans gösterildiğini kaydetti.

Sözcünün verdiği bilgiye göre, aynı dönemde Çin’in yurt dışına yaptığı doğrudan yatırım miktarı yüzde 7,8 artarak 74 milyar 90 milyon dolara ulaştı.

Kuşak ve Yol güzergahında yer alan 55 ülkedeki yatırım miktarı 9 milyar 580 milyon dolar arttı. Yatırım yapılan sektörlerin yapısı iyileşti.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *