Sudan ile ilişkiler gelişiyor

Sudan ile ilişkiler gelişiyor

Türkiye, Sudan’da yatırım için iki ayrı araziyi dün teslim aldı. Arazilerin birinde tarım ve hayvancılık yapılacak, diğer arazide ise 100 milyon dolar yatırımla petrol aranacak. Ziraat Katılım Bankası da Sudan’a giriyor.

Türkiye, Sudan’da iki ayrı alanda yatırıma başlıyor. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin başkanlığındaki heyet dün Sudan Devlet Başkanı Ömer El-Beşir’i makamında ziyaret ederken bir dizi de anlaşmaya imza attı.

Star gazetesinin aktardığına göre, atılan imzalarla Sudan’da yatırım için iki ayrı arazi teslim alındı. Hartum Büyükelçiliği’nde, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin başkanlığında ve Bakan Yardımcısı Mustafa Aksu ile Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Metin’in katılımıyla iki anlaşmaya imza atıldı. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ile Sudan Petrol Bakanlığı arasında bir sahanın geliştirilmesi için imzalanan çalışma anlaşmasıyla Sudan’a yatırım yapmanın önü açıldı.

Diğer anlaşmada Türkiye Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) ile Sudan Tarım ve Ormancılık Bakanlığı arasında imzalandı. Söz konusu anlaşmayla Türkiye’nin kullanımına açılacak arazilerin koordinatları belirlendi. Anlaşma, Türkiye’den Sudan’a gidecek makine ve teçhizatın gümrüklerden geçişini kolaylaştıracak ve sürecin ardından Türk iş adamlarının yatırımı başlayacak. Pakdemirli, imza töreninde yaptığı konuşmada, TPAO anlaşmasının akabinde 100 milyon dolara varan yatırımın Sudan’a yapılacağını kaydetti.

Pakdemirli, Türkiye’nin kuracağı pilot çiftlik için 12 bin 500 dönümlük alanın kasımdan itibaren teslim alınacağını söyledi. Pakdemirli, Türkiye, Sudan ve üçüncü ülkelerin gıda arz güvenliğini sağlayacak olan 780 bin 500 hektarlık arazinin de koordinatlarının kendilerine teslim edildiğini açıkladı.

ZİRAAT KATILIM BANKASI DA GİDİYOR     

Pakdemirli Sudan Devlet Başkanı Ömer El-Beşir’le görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada yaklaşık 80 kişilik bir delegasyonla Sudan’da olduklarını vurgulayarak, güzel anlaşmalar yapıldığını bildirdi. Kısa zamanda güzel neticeler aldıklarını aktaran Pakdemirli “İki ülke arasında bugünkü ticaret hacmi 481 milyon dolar. Bunu daha da artırmak için en önemli saç ayaklarından bir tanesi de Ziraat Katılım Bankası’nın burada bir şubesinin açılmasıydı. Bununla ilgili prensip anlaşmasını da Ticaret Bakan Yardımcımız Fatih Metin’in sayesinde yaptık” dedi.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *