Almanya İslam’dan neden rahatsız?

Almanya İslam’dan neden rahatsız?

Milyonlarca Müslümanın yaşadığı ve çalıştığı Almanya’da, hem İslam’ın hayat içerisinde daha fazla görünür olmaya başlaması hem de siyasi bir takım hesaplarla İslam’ın üzerine gitmeye başladı.

Özellikle son yıllarda artan bir şekilde Alman İslamı söylemini dillendiren Alman yetkililerin bu yaklaşımının ardında yatan gerçeği Hakimiyet gazetesinden Mehmet Kaçar değerlendirdi.

“Almanya’nın İslam hazımsızlığı” başlığını taşıyan yazısında Mehmet Kaçar, özellikle DİTİB’i hedef alan yaklaşımı şöyle yazdı:

Almanya; İslam ülkelerinden işçi almaya başladığı günden beri Hristiyan ahlakı ve kendi ekonomik modeline göre Müslüman tipi yetiştirme planları yapmakta ve bunun önünde de engel olarak DİTİP, Milli Görüş ve Diğer İslami Teşkilatları görmektedir. Her fırsatta bu teşkilatları pasifize etmenin yollarını aramaktadır. Almanya’nın yeni “İslam modelinin adı da Alman İslamı” adını almaktadır.

Almanya’da İçişleri Bakanlığı, Almanya’da yaşayan Müslümanlar üzerinde başta Türkiye olmak üzere diğer İslam ülkelerinin de etkisini azaltmak amacıyla harekete geçmiş yıllar önce planladıkları tip Müslümanı yetiştirmek üzere bir dizi yeni tedbiri uygulamaya koymuştur.

İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamalara göre Almanya Müslümanlarını, ‘Almanya İslamı konusunda’ tartışmaya sürükleyecekleri belli olmuştur. Deutsche Welle(DW)’nin verdiği habere göre, İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Markus Kerber Almanya’da ki Müslümanların ‘Almanya’da ki yaşam tarzlarına uygun kendi kriterlerini geliştirmeleri ve dini personellerini yine Almaya’da kendilerinin yetiştirmeleri gerektiğini’ ne vurgu yaparak “Bu durum tabi ki muhtemelen Türkiye ve diğer İslam Ülkelerini hoşnut bırakmayacak ve yeni yeni problemlerin oluşmasına neden olacak. Ne var ki biz bunlara da dayanacağız.” açıklamasında bulunmuştur.

Kerber, özellikle Diyanet İşleri Türk İslam Birliği’ne(DİTİB) atıfla “Biz yurt dışından güçlerin Almanya Müslümanlarına dinlerini nasıl yaşayacaklarını tavsiye etmelerine çok uzun süre seyirci kaldık” diye açıklamalarda bulunmaya devam etmektedir.

Türkiye’deki Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı olan Köln merkezli DİTİB’in camilerinde görev yapan imamlar Türkiye’den gönderiliyor ve maaşları Türk devletince ödeniyor. Almanya’da DİTİB’e bağlı yaklaşık 900 cami bulunmaktadır. Alman devletinin bu konuya doğrudan müdahil olmayıp kendi aralarında organize olmaları için Müslümanlara yardım edebileceğini kaydeden Kerber, Almanya’da sayıları yaklaşık beş milyona ulaşan Müslümanların, ‘Almanya İslamı ve niteliğini belirlemesi gerektiğini’ belirtti.

Son olarak, Alman İçişleri Bakanlığı’ndan geçtiğimiz günlerde yapılan peş peşe açıklamalarda, DİTİB projelerine teşvik verilmediği belirtilmişti. Federal İçişleri Bakanlığı, DİTİB ile ilgili teşvik uygulamalarının tekrar gözden geçirildiğini ve 2017 yılımdan bu yana DİTİB’in tek başına üstlendiği hiçbir proje için teşvik başvurusunun kabul edilmediğini ifade etmişti.

Almanya’nın almak istediği önlemler ise şöyledir: “DİTİB’in tek başına üstlendiği hiçbir projeye teşvik verilmeyecek. Resmi yanıt ise; Almanya, Diyanet camilerinde ‘dini aşan’ faaliyetlerden rahatsız.

Almanya’da ‘Başkomutan Erdoğan’ rahatsızlığı: DİTİB’ Truva Atı’ gibi davranıyor.

İmamların ‘casusuluk’ mükafatı: Almanya’nın ‘Big Brother Ödülü’ DİTİB’e.

‘Casus’ geriliminde yeni perde: 16 imam yargılanmamak için Almanya’yı terk etti.

Almanya ‘casusu imamlar’a el atıyor: DİTİB Türkiye’den bağımsız olmalı.

Alman Hükümeti: Türkiye referandum öncesi casusuluk faaliyetlerini artırdı.

Alman siyasetçiden DİTİB çağrısı: Casus imamlar ülkeyi terk etmeli.

‘Casusluk’la suçlanan DİTİB’de üst düzey istifa: ‘Ankara’yla bağlar güçlenebilir.

Kurtulmuş’tan ‘casusluk’ suçlamasına ret: Alman hükümeti oy almak için yapıyor.

Der Spiegel: Türk konsolosluk çalışmaları Gülen destekçilerini Ankara’ya ihbar etti.

Diyanet ‘casusuluk’ savunmasında: Hiçbir görevliye izin vermedik.

Almanya’da casuslukla suçlanan dört imamın evine baskın.

Avusturya’dan tanıdık iddia: İmamlar, Erdoğan karşıtları hakkında bilgi topluyor.

Almanya’da casuslukla suçlanan imamlar Türkiye’ye çağrıldı: ‘Yetki aşımı söz konusu.”

Alman İstihbaratçı: Türkiye’nin casusuluk faaliyetlerine hoşgörü gösterilmeyecek.

Almanya, Diyanetin ‘istihbarat faaliyeti’ne inceleme başlattı.

Diyanet’in ‘istihbarat faaliyeti’ne Hollanda’dan tepki: Kabul edilemez.

Niyet ettim istihbarata: Diyanet 38 ülkede MİT gibi çalışıp bilgi toplamış.

İşte Batının Türkiye ve diğer İslam Ülkeleri vatandaşlarının Almanya’daki uzantılarından rahatsızlandığı konu başlıklarıdır bunlar.

Selametle!…

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *