ABD Filistin’e ne yapmak istiyor?

ABD Filistin’e ne yapmak istiyor?

ABD elçiliğini Kudüs’e taşıyıp çözüm masasını deviren ABD, mültecilere para yardımını kesmişti. Şimdi de Washington’daki FKÖ bürosunu kapatacağını açıkladı.

ÜRDÜN’E BAĞLI BİR KONFEDERASYON

ABD Başkanı Trump koltuğu oturduğu günden bu yana İsrail politikalarını destekleyen ve Filistin’i tamamen tarih sahnesinden silmeyi hedefleyen politikalar izliyor. Daha önce dünyanın bütün itirazlarına kulaklarını tıkayarak ABD Büyükelçiliğini işgal altındaki Kudüs’e taşıyan Trump, Filistin’i giden insani ve mali yardımları koordine eden UNRWA’ya desteği de kesmişti. Son olarak Filistin Başbakanı Mahmud Abbas’a ‘Ürdün’e bağlı bir Filistin Federasyonu’ baskısı yapan Trump yönetiminden yeni bir adım daha geldi.

Karar gazetesinin haberine göre, ABD Başkanı Donald Trump, Filistin’in Washington’daki ofisini kapatacağını duyurdu. Amerikan Wall Street Journal (WSJ) gazetesinde yer alan ve üst düzey Beyaz Saray yetkililerine dayandırılan haberde, açıklamayı Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton’ın yapacağı belirtildi.

WSJ tarafından Bolton’un konuşmayı planladığı taslağa dayandırdığı metinde İsrail’le ilgili “Her zaman dostumuz ve müttefikimiz olacaktır” ifadelerinin yer aldığı kaydedildi. Öte yandan aynı açıklamada Bolton’ın, ABD ve İsrail’e karşı soruşturma başlatması halinde Uluslararası Ceza Mahkemesine (UCM) yönelik yaptırım kararı alabileceklerini söyleyeceği de kaydedildi. ABD’nin alabileceği önlemler arasında ICC hakimlerinin ve savcılarının Amerika’ya girmesini yasaklama da bulunuyor.

Gazeteye göre ABD, Filistin’in Washington’daki temsilciliğini kapayacak • Uluslararası Ceza Mahkemesi, İsrail’i yargılarsa, bu mahkemenin hakimlerine ABD’ye giriş yasağı koyacak. Üstüne bu kişilerin ABD’deki malvarlıklarına el koyacak, haklarında ceza soruşturması açacak.

Filistinli liderler, Trump yönetimi tarafından Filistinlilerin Washington’daki görevini durdurmayı planladıklarını ve bu hareketi ABD’nin İsrail’le barış anlaşmasına yönelik uluslararası çabaları dağıtmalarını kanıt olarak kabul ettiklerini bildirdi. Bu karar ABD’nin Filistin üzerinde baskısını artıracağının da bir işareti olarak yorumlanıyor. FKÖ Yürütme Konseyi Genel Sekreteri Saib Ureykat, ABD yönetiminin Filistin’i cezalandırma amacıyla FKÖ’nün Washington bürosunu kapatma kararı aldığını doğruladı.   Ureykat, ABD’nin İsrail işgal rejimi ve suçlarını korumak için bütün uluslararası sistemi sabote etmeye hazır olduğunu gösteren gerginliği tırmandırıcı bu tehlikeli adımının ciddi siyasi sonuçlara yol açabileceği uyarısında bulundu. “Bu, Donald Trump yönetiminin barışa ve adalete attığı yeni bir tokattan çok daha fazlası anlamına geliyor.” diyen Saib Ureykat, ABD idaresinin “UCM’ye şantaj yaptığını ve uluslararası adaletin tesisi için çalışan küresel bir hukuk müessesesini tehdit ettiğini” belirtti.    

ADIM ADIM KUŞATMA

ABD Başkanı Donald Trump seçim öncesinde de ve başkanlık koltuğuna oturduğunda da yaptığı açıklamalarda ‘İsrail’in en iyi dostu olacaklarını’ vurgulayarak meselenin Tel Aviv çıkarları ekseninde çözüm kavuşturulacağı sözünü vermişti. Trump koltuğu oturduktan sonra da adım adım bu sözünü yerine getirmek için çalıştı. İşte Trump yönetiminin ‘Yüzyılın Anlaşması’ diye sunduğu Filistin7i boğma planında bugüne kadar atılan adımlar:

15 MAYIS

KUDÜS’E BÜYÜKELÇİLİK AÇTI 

Trump, dünyanın bütün uyarılarına, ikazlarına karşın İsrail işgali altındaki Kudüs’e ABD Büyükelçiliği’ni taşıdı. Bu adımla Kudüs’ün İsrail’in başkenti olduğu iddiasını resmen tanımış oldu. Türkiye ve Ürdün’ün çağrısıyla acilen toplanan BM Genel Kurulu’nda iseABD yalnız kaldı. Ancak BM kararına rağmen Trump geri adım atmadı. 6 Aralık’ta Kudüs’ü resmen başkent olarak tanıyan Trump yönetimi 15 Mayıs’ta da geçici Büyükelçilik binasını hizmete soktu.

31 Ağustos

FİLİSTİN’E YARDIMLAR KESİLDİ

Filistin’i boğma hamlesinin ikinci adımını ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert açıkladı. Sözcü, Filistin yönetiminin en büyük mali ve insani yardım kaynağı olan Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansına (UNRWA) mali yardımların tamamen durdurma kararı aldığını bildirdi. UNRWA, BM Genel Kurulu tarafından 1949’da Ürdün, Suriye, Lübnan, Batı Şeria ve Gazze’deki Filistinli mültecilere yardım amacıyla kuruldu. Halihazırda Filistin içinde ve dışında 5,9 milyon Filistinli mülteci bulunuyor. BM Genel Kurulu’nun 1948’de aldığı 194 sayılı karar, Filistinli mültecilerden evlerine geri dönmek isteyenlere izin verilmesini, geri dönmemeye karar verenlere de toprakları için tazminat ödenmesini öngörüyor.

2 Eylül

ÜRDÜN İLE KONFEDERASYON

Trump’ın ‘Yüzyılın Anlaşması’ dediği planın ayrıntısı da 2 Eylül’de ortaya çıktı. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, ABD Başkanı Donald Trump’ın müzakere ekibinin kendisine Ürdün ile Filistin’in konfederasyon olmasını temel alan bir barış planı teklifinde bulunduğunu açıkladı. Abbas ayrıca Trump’la dört defa bir araya geldiğini belirterek, ABD başkanının kendisine NATO güçleri tarafından savunulacak silahsızlandırılmış bir Filistin devleti fikrini desteklediğini söylediğini aktardı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *