İdlib’te ne oluyor, Rusya’nın ana hedefi ne?

İdlib’te ne oluyor, Rusya’nın ana hedefi ne?

“İdlib gündeme geldiğinde genelde uzmanlar olayı İdlib’teki muhalif örgütler, terör örgütleri ve Esad arasında değerlendiriyor. Putin’in oynadığı satranç’ı anlamadan, ABD’nin planlarını görmeden neler olduğunu anlayamayız.”

Dünyanın gözü kulağı şu an İdlib’te. Konuyla ilgili uzmanlardan çeşitli açıklamalar gelmeye devam ediyor. Bu açıklamalardan biri de stratejist Abdullah Çiftçi’den geldi. Çiftçi, sosyal medya aracılığı ile yayınladığı bir dizi mesajda, Putin’in oynadığı satranç’ı anlamadan, ABD’nin planlarını görmeden neler olduğunu anlayamayız vurgusunda bulundu. Konunun Avrupa Birliği ile alakasına da dikkat çeken Çiftçi, Putin’in İdlib saldırısı ile Almanya’ya açık bir mesaj verdiği kanaatinde.

Çiftçi’nin 26 maddeden oluşan paylaşımları şöyle:

1-İdlib’te ne oluyor? Rusya neyin peşinde? ABD ne istiyor? Türkiye ne yapacak? Bugünlerde zihnimizdeki sorular bunlar. Birlikte analiz yaparak gerçeği görmeye çalışalım. Arkadaşlar sizler de görüşlerinizi yazın. Analiz sizlerin yorumları ile tamamlanıyor.

2-Astana mutabakatı çerçevesinde Türkiye İdlib’te 12 adet çatışmayı engellemek için “gözlem noktası” oluşturdu. Rusya şimdi neden Astana mutabakatını bozacak adımlar atıyor? İstihbaratçı Putin nasıl bir satranç oynuyor?

3-Esad, neden petrol bölgesi Deyr Ez Zor’u ele geçirmeye çalışmıyor da İdlib’e saldırıyor? Rusya izin vermeden Esad adım atabilir mi? PKK/PYD Esad ile işbirliğine gidiyor mu?

4- İdlib gündeme geldiğinde genelde uzmanlar olayı İdlib’teki muhalif örgütler, terör örgütleri ve Esad arasında değerlendiriyor. Putin’in oynadığı satranç’ı anlamadan, ABD’nin planlarını görmeden neler olduğunu anlayamayız. İdlib ile AB ilişkisi ne?

5-Rusya görünürde Hmeymim Askeri Üssü’ne İdlib’ten saldırılmasını engellemek istiyor. Bu nedenle öncelikli olarak Cisr’eş Şuğur bölgesini ele geçirmek ve Şam-Halep, Halep-Lazkiye Otoyolu’nu kontrol etmek istiyor. Daha önce Hmeymim askeri üssüne SİHA’lar ile saldırı olmuştu

6-Rusya’nın ana hedefi Akdeniz’den kopmamak. “Doğu Akdeniz Enerji” paylaşımında ve kontrolünde yer almak istiyor. Ruslar Eylül 2015’te Suriye’ye ilk geldiğinde Esad ile “Doğu Akdeniz’de enerji aramak için 25 yıllık bir anlaşma yapmıştı”

7-Rusya’nın gelirinin önemli kısmı doğalgaz ve petrol. Müşteri ise Avrupa. Ruslar “Türk Akımı” ile Türkiye üzerinden, “Kuzey Akım2 Boru Hattı” ile de Baltık Denizi’nin altından Avrupa’ya gaz satmak için boru döşüyor. ABD ise her iki projede de görev alan şirketleri tehdit ediyor

8-Ruslar Petrol ve Doğalgaz’ını Avrupa’ya satamaz ise maddi sıkıntı devam edecek ve Akdeniz hayalinden sonunda vazgeçmek zorunda kalacak. Bu nedenle direnmek zorunda. Ve Ruslar İdlib üzerinden Almanları yeni bir göç dalgası ile tehdit ediyor. Yani birlikte olalım mesajı.

9-Almanya İçişleri Bakanı Horst Seehofer, Bavyera eyaletindeki Chemnitz (Eski adı Karl marks) kentinde başlayan aşırı sağcı eylemler ile ilgili olarak “Bakan olmasam ben de sokağa çıkardım” ifadesini kullandı ve “Göç bütün sorunların anasıdır” dedi.

10-Almanya İçişleri Bakanı Horst Seehofer “İktidar göçmen politikasını düzeltmez ise halk desteğini kaybedecek” dedi. Yani Almanya’da “göç” üzerinden ciddi tartışmalar ve gösteriler var. Bavyera/Chemnitz’deki olaylar bir Suriyelinin bir Alman genci bıçaklaması ile başlamıştı.

11-Eylül 2015’te Bavyera/Berlin üzerinde kırılmayı gündeme getirmiştim. O günlerde olay yoktu ama son 1 yıldır derinleşen bir kırılma var. Putin İdlib saldırısı ile Almanya’ya açık bir mesaj veriyor. Tehditle işbirliği mesajı.

12-Ağustos 2016’da “Türkiye ile Rusya’nın işbirliği AB’nin çöküşünü hızlandırır, Bavyera/Berlin çatışmasına katalizatör olur” tweeti ekte. Süreç aynen böyle gelişti/gelişiyor. Almanya ve Fransa’nın bugünlerde Rusya ve Türkiye ile toplantı yapalım talebini düşünelim…

13-Eylül 2016’da Almanya Bavyera/Berlin üzerinden karışacak/kapışacak tespiti tweet ekte ve öyle de olacak. Almanya saatli bomba gibi hızla patlamaya hazır hale doğru gidiyor. Putin, ABD/AB arasındaki kapışmayı görüyor ve Bavyera üzerinden Almanya’ya operasyon çekiyor

14-AB demek Almanya ve Fransa demek. Merkel ve Macrıon Putin’in salvosunu gördü ve bugün bir araya geldi. Macron: “Göçten “korku değil fırsat yaratmak” istiyoruz” açıklamasını yaptı. 20 Eylül’de Avusturya’nın Salzburg kentinde göç konusunun ele alınacağı AB zirvesi yapılacak.

15-Başkan Erdoğan, Putin’in hamlelerini görerek “rest” çeker. Hatta İran’da da ciddi bir rest çekmesi gerekir. ABD baskısı altındaki İran’ı Türkiye bu zamana kadar korudu ama bu konuda rest çekmenin zamanı geldi. İran kesinlikle geri adam atacaktır. Başka şansı yok.

16-Rusya, ABD’nin ve mütefiklerinin “sahte kimyasal saldırı düzenleyeceğini” söyledi ve Rusya 1-8 Eylül arasında Suriye açıklarında Akdeniz’de bir “tatbikat yapıyor”
ABD ise Suriye’nin doğusunda tatbikat yapıyor. ABD/Rusya karşılıklı hamle mi yapıyor yoksa arka plan farklı mı?

17-ABD Suriye’de “Özerk bir PKK/PYD bölgesi” kurmak için çalışıyor. İdlib’te ortalığın karışması, Astana mutabakatının bozulması ABD’nin işine gelir. Bugün PKK/PYD Suriye’nin kuzeyinde ‘Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi’ ilan etti. Seçim yapacaklar

18-ABD, Suriye’nin Kuzeyinden Akdeniz’e inecek bir PKK koridorundan vazgeçmiş değil. Bu koridorun açılması için İdlib önemli. Esad ile ABD/CIA’nın arka planda görüştüğü bilgisi var. Esad’ın İdlib hesabının arkasında ABD’ye verdiği koridor sözü mü var. Rusya bu oyunda mı?

19-Rusya olmadan şimdilik Esad ayakta kalamaz. Ama Esad İsrail ve ABD ile anlaşırsa Rusya Suriye’de kalabilir mi? İhtimal dışı görünse de böyle bir senaryoyu da gözönünde bulundurmamız gerekir. Suriye’de ittifaklar, düşmanlıkların değişebileceği bir noktadayız.

20-Irak’ın Basra şehrindeki halkın İran konsolosluğuna ve Rus petrol şirketi Lukoil tarafından işletilen bir petrol yatağına saldırmasını İdlib ile birlikte okumamız gerekir. Basra ağırlıklı İngilizlerin kontrolünde olan bir bölge.

21-ABD kendi içinde kavga halinde ama ABD’nin Ortadoğu politikası hükümetle fazla da alakalı değil. ABD adım adım hedefine ilerliyor. Ana kurgu Türkiye’yi Rusya ve İran işbirliğinden kopartıp Astana sürecini dağıtmak. Rusya ve İran da sanki buna hizmet edecek adımlar atıyor.

22-ABD/Rusya/İran/Türkiye/AB’nin Suriye kapışmasını izleyen devletler üstü Küresel Güçler sürecin sonunda Çin üzerinden gelip bölgeyi yeniden inşa için satın alma peşinde. Limanlar, yollar, köprüler, şirketler ne varsa kelepir fiyatına satın alacaklar.

23-Bu süreç Türkiye ile Avrupa’yı yakınlaştırır. Yeni bir göç dalgasını ne AB ne de Türkiye kaldıramaz. Ayrıca sadece Türkiye’nin “katliam/sivil ölümler” üzerine kaygısı var. Diğer ülkeler sivil ölümlerle değil kendi ekonomi/jeopolitik hesapları ile ilgileniyorlar.

24-Türkiye İdlib’te sivil bir katliama izin vermemeli. Rusya şimdilik saldırsa da bir süre sonra yeniden Türkiye ile konuyu değerlendireceğini düşünüyorum. Türkiye İdlib’teki Suudi/ABD destekli örgütlerin şehirden çıkmasını sağlamalı. Bu mümkün olabilir. Zaman lazım…

25-İdlib, Türkiye sınırında. Türkiye için hayati önemde bir şehir. Esad İdlib’i alırsa, bir sonraki hamlesi İsrail ve ABD’nin fısıldaması ile Türkiye’ye Afrin’den, Cerablustan vs çıkın diyecektir. Esad, PKK/PYD ile çatışmıyor bilakis işbirliği yapıyor.

26-Arkadaşlar vakit geç oldu. Birlikte analize daha sonra devam edelim. Hayırlı geceler dilerim.

 

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *