Irak Başbakanı İbadi: ‘İran için halkımızı riske atmayacağız’

Irak Başbakanı İbadi: ‘İran için halkımızı riske atmayacağız’

Irak’ta dün, hükümetin kurulması için mecliste ‘en büyük koalisyonun’ oluşturulduğu duyuruldu. Başbakan Haydar İbadi ile İran yönetimi arasındaki gerilim artmaya başladı.

Dün Bağdat’ta bir grup gazeteci ile bir araya gelen Başbakan İbadi, ABD’nin İran’a yönelik yaptırımları konusunda şunları söyledi:

“Irak olarak uluslararası yaptırımlara karşıyız. Irak, bunu tecrübe etti. Yaptırımlar ülkeyi ve halkı yordu. İran’a uygulanan yaptırımlarla ilgilenmeyeceğiz ancak halkımızın zarar görmemesi için de buna uyacağız. Sonuç olarak biz uluslararası ekonomik sistemin dışında kalamayız.”

Şarku’l Avsat için Bağdat’tan bildiren Hamza Mustafa’nın haberi

Irak Başbakanı ayrıca hükümetinin İran’la dolar üzerinden ticaret yapmayacağını da söyledi. İbadi ile bir araya gelen gazeteciler arasındaki Rudaw muhabiri tarafından aktarılan habere göre İbadi, “Üzerimizdeki sorumluluk halkımızı ve ülkemizin çıkarlarını ne İran ne de başka komşu ülke için riske atmamayı gerektiriyor” diye konuştu.

İran hükümetinin Irak’a temin edilen su ile ilgili aldığı tedbirleri de eleştiren İbadi “Komşu ülkenin Karvan Nehri’nden Şattülarap’a gelen suyu kesme hakkı yoktur. Bu hususta kendileriyle konuşacağız” dedi.

Mukteda Sadr liderliğinde Sadr Hareketi’nin başını çektiği ‘Sairun Koalisyonu’ yeni hükümeti kurmayı sağlayacak en büyük meclis ittifakını oluşturma hareketine katılan müttefiklerinden büyük destek gördü. Blokta 11 siyasi partiden 162 milletvekili bulunuyor. Blok içerisindeki en önemli gruplar arasında, Sairun Koalisyonu, Başbakan İbadi liderliğindeki Zafer Koalisyonu, Şii lider Ammar el-Hekim liderliğindeki Ulusal Hikmet ve eski Başbakanlardan İyad Allavi liderliğindeki Vataniyye Koalisyonu yer alıyor.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgilere göre Irak Parlamentosu bugün, yeni başbakanı seçmek ve hükümet kurma sürecini başlatmak üzere toplanacak.

Protestolar sürüyor
Basra’nın güneyindeki halk protestoları dün de devam etti. Yerel ve federal otoritelere karşı gösteri düzenleyen halk, hizmetlerin kötü olması ve kirli içme suyunu protesto etti. Son protestolar ile birlikte bugüne kadar yapılan gösterilerde yaralananların sayısı 30 bine ulaştı. Yüzlerce protestocu, petrol sahaları da dahil olmak üzere önemli stratejik geçiş noktalarını kapattı. Protestocular ayrıca Irak ile İran arasındaki Şelemçe Sınır Kapısı’nda oturma eylemi gerçekleştirdi.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *