Haaretz: Batı Yaka-Ürdün Konfederasyonu fikri İsrail’e ait

Haaretz: Batı Yaka-Ürdün Konfederasyonu fikri İsrail’e ait

İşgal rejiminde yayınlanan Haaretz gazetesi, Amerika’nın Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas’a sunduğu Batı Yaka ve Ürdün arasında konfederasyon önerisinin gerçekte İsrail’in fikri olduğunu yazdı.

İşgal rejimi gazetesinde bugün (3 Eylül Pazartesi) yayınlanan konuyla ilgili haberde, önerinin son olarak Ürdün Kralı 2’inci Abdullah’a sunulduğu ifade edildi.

Gazete, öneriye göre Kudüs hariç Batı Yaka’nın güvenliğinin Ürdün’ün kontrolüne bırakılacağını ve Ürdün-Batı Yaka Konfederasyonu’nun İsrail ile olan sınırını Ürdün’ün koruyacağını bildirdi.

Haberde, plana göre Kudüs’ün ve Yahudi yerleşkelerinin İsrail topraklarına katılacağı belirtilirken, Ürdün Vadisi’nin akıbetinin ise bilinmediği kaydedildi.

Haberde ayrıca Gazze Şeridi’nin Ürdün-Batı Yaka Konfederasyonu’na dahil olmayacağı, Gazze Şeridi’nin güvenliğinden Mısır’ın sorumlu olacağı belirtildi.

Haaretz, konfederasyon ilanından önce İsrail’in Batı Yaka’yı ayrı bir devlet olarak tanıyıp tanımayacağının bilinmediğini ifade etti.

ABD Özel Temsilcisi tarafından gündeme getirilen İsrail önerisinin Ürdün ve Batı Yaka arasında ortak bir parlamento ve anayasa içerip içermediğinin bilinmediğine işaret eden gazete, Ürdün’ün topraklarında Filistinliler için alternatif vatan projesine kapı açacağı ve Filistinlilerin 1967 sınırıyla Ürdün-Irak sınırı arasındaki bölgede çoğunluk haline gelmelerini sağlayacağı için öneriyi reddettiğini bildirdi.

Filistin Enformasyon Merkezi

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *