Badem ithal etmek yerine fındık mı yesek!

Badem ithal etmek yerine fındık mı yesek!

“ABD’den ithal bademe 6 ayda tam 72 milyon dolar ödedik. Badem bulamıyorlarsa fındık yesinler de diyemiyoruz ama zira fındık üreticisi ağlıyor, tüketici fiyatı pahalı diye iç fındık alamıyor.”

Türkiye’nin özellikle gıda alanında üretim, tüketim ve ithalat düzenindeki anormalliklere işaret eden Özay Şendir, Milliyet’teki yazısının bir bölümünde bu konuya değiniyor ve “Klasik laf ama nerede bu devlet?” sorusunu da soruyor. Şunları anlatıyor Şendir:

BADEM YOKSA FINDIK YESİNLER…

– Maliyeti 1.5 dolar olan ithal damızlık civcivin tanesine 7 dolar ödüyor yumurta üreticisi. Yerli yumurtacı tavuk ırkı günde 65 gramdan daha fazla yem yediği için işletmelerce tercih edilmedi çünkü. Her yıl 500 bin tane yumurtacı civciv ithal ediyoruz. Etçi civciv ithalatı sayımız tam 5.5 milyon adet.

– Bir tavuğun yediği yem miktarı önemli çünkü o da dolar üzerinden satılıyor. Yumurta tavuğuna en çok kalsiyum lazım o da bildiğimiz kemikte var. Her yıl, 500-600 bin ton kemik ve hayvansal yağı çöpe atıyor Türkiye. Sonra yem, yem yüzünden de tanesi 7 dolardan civciv ithal ediyoruz. Nasıl kırılacak o zaman bu düzen?

– İthal kedi-köpek mamasına 5 yılda 207 milyon dolar ödemiş ülkeyiz biz. Ekvador ve Kolombiya’dan yerli üretimin iki katı kadar gül ithal ediyoruz. Bunları geçtim, bağışçı yok diye tanesi 150 bin liradan kadavra ithal ediyor tıp fakültelerimiz.

– ABD’den ithal bademe 6 ayda tam 72 milyon dolar ödedik. Badem bulamıyorlarsa fındık yesinler de diyemiyoruz ama zira fındık üreticisi ağlıyor, tüketici fiyatı pahalı diye iç fındık alamıyor. Demek ki birileri hem üreticinin hem tüketicinin sırtından iki kere para kazanıyor. Klasik laf ama nerede bu devlet?

– Hollanda’nın yüzölçümü 4 milyon 154 bin 300 hektar. 2017 yılı tarım ihracat geliri 91.7 milyon Euro.

Türkiye’nin 1990’dan bu yana kaybettiği tarım arazisi miktarı 4 milyon 481 bin, her sene nadasa bırakılan alan da tam 4.5 milyon hektar.

Büyüklük bilimle birleşmeyince hiç işe yaramıyor ama. Bizde Tarım Lisesi ya bir ya da iki tane var, Hollanda, dünyanın en iyi tarım üniversitesi Wageningen Üniversitesi’ne ev sahipliği yapıyor.

– Meyve-sebze pahalı diye dert yanmayı biliyoruz da üretip, yolda, halde, markette çürüyüp çöpe giden meyve ve sebzenin ihraç ettiğimizin 4 katı, yetiştirdiğimizin ürüne göre yüzde 25 ile 40’ı arasında olduğunu düşünen var mı? Türkiye 16 milyon ton meyve ve sebzeyi çöpe atacak kadar zengin bir ülke mi acaba? Kaldı ki çöpe giden her bir kilo domates demek yetişme sürecinde harcanan 50 litre suyun da çöpe gitmesi demek.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *