İsrail’in tahrikleri rutine dönüştü

İsrail’in tahrikleri rutine dönüştü

İsrail yine provokasyon peşinde. Osmanlı’nın bölgeden çekilmesinin 101. yılında 101 kişilik grup, Müslümanların ilk kıblesine adım attı.

ABD Başkanı Donald Trump’ın ülkesinin Büyükelçiliğini Tel Aviv’den Kudüs’e taşıyıp Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıması adımı sonrası bölgede zulüm çemberini daraltan İsrail, geçen aylarda bir grup Yahudi’nin Mescid-i Aksa’ya polis eşliğinde girişini sağlamıştı.

Karar gazetesinin aktardığına göre, Tel Aviv o dönemde büyük tepki çeken kriz adımını önceki gün yine tekrarladı. İsrail askerlerinin korumasında bir grup Yahudi yerleşimci Mescid-i Aksa’ya baskın düzenledi. Yaşananlara Filistin tarafı sert tepki gösterdi. Kudüs İslami Vakıflar İdaresi Basın Sözcüsü Firas Dibs, “İsrail koruması altındaki 101 Yahudi yerleşimcinin Megaribe Kapısı’ndan Aksa’ya girdiğini” belirtti. Dibs, sabah saatlerinde de polis korumasında 6 yerleşimcinin Aksa’ya girişine izin verildiğini söyleyerek, söz konusu kişilerin mescidin farklı yerlerini dolaşarak keşif yaptıklarını kaydetti. Müslümanların girişine sınırlama getiren İsrail’e Müslüman birliklerinden tepki geldi. Öte yandan, İsrail’e bağlı Kudüs Belediyesi tarafından yapılan açıklamada Mescid-i Aksa’nın El-Esbat (Aslanlı) Kapısına giden yolların ‘bakım çalışması bahanesiyle’ 5 günlüğüne kapatıldığı kaydedildi.

İsrail yönetimi 2003’ten itibaren Yahudi yerleşimcileri, polis korumasında Aksa’nın avlusuna alıyor ve zaman zaman Müslümanların girişlerine yaş sınırlaması getiriyor. Birçok radikal İsrailli örgüt ve siyasetçi, üzerinde daha önce iki kez yıkılan bir Yahudi tapınağının bulunduğuna inandıkları Harem-i Şerif’in kendileri için de ibadete açılması çağrısında bulunuyor.

OSMANLI ÇEŞMESİNE BAKANA GÖZALTI
İsrail askerleri, Mescidi Aksa’da Kanuni Sultan Süleyman zamanında yapılan çeşmenin bakım çalışmalarında görev yapan 4 kişiyi bugün gözaltına aldı. İsrail askerleri sorguya çekilmek üzere gözaltına aldıkları 4 Filistinliyi, Kudüs’teki El-Kaşla güvenlik merkezine götürdü. Gözaltına alınan ve daha sonra serbest bırakılan kişilerin Issa al-Dabbagh, Basem el-Zaghir, Jumaa Manasra ve Hamad el-Qam olduğu bildirildi.

6 BİN FİLİSTİN ZİNDANLARDA
Gerginliği sürekli tırmandıran İsrail, Kudüs’ün doğusunda bir Filistinlinin evine baskın düzenledi. 7 Filistinli gözaltına alındı. Gözaltına Alınan Kudüslülerin Aileleri Komitesi Başkanı Emced Ebu Asab, İsrail polisinin Mescid-i Aksa çıkışındaki kontrol noktasında da 16 yaşındaki Filistinli kız çocuğu Şifa Ebu Ğaliye’yi gözaltına aldığını ifade etti. Kudüs Medya Merkezi Müdürü Muhammed es-Sadık da İsrail polisinin, Doğu Kudüs’ün Şufat Mülteci Kampındaki Filistinlilerin evlerine baskın düzenleyerek bir kişiyi gözaltına aldığını söyledi. Filistin Esirler Cemiyeti verilerine göre İsrail hapishanelerinde yaklaşık 6 bin Filistinli bulunuyor.

BASKINDA OSMANLI DETAYI
Müslümanların ilk kıblesi olan Mescid-i Aksa’ya İsrail polisi eşliğinde baskın düzenleyen 101 fanatik Yahudi’nin neden bu sayıda kişiyle Aksa’ya gittiği de ortaya çıktı. İsrailli fanatiklerin, Filistin topraklarının 9 Aralık 1917’de Osmanlı’nın hakimiyetinden çıkıp İngilizlerin hakimiyetine geçmesinden dolayı geçen 101 yılı temsilen bu sayıda kişiyle gittikleri öğrenildi. Her yıl için bir fanatiğin seçildiği baskında bazı İsrailliler Aksa içinde keşif yaptı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *