Rusya ile yoğun görüşme trafiği

Rusya ile yoğun görüşme trafiği

Bakan Çavuşoğlu Bakan Lavrov ile görüşürken, Bakan Hulusi Akar ve MİT Başkanı Hakan Fidan Rus Savunma Bakanı Şoygu ile görüştü. Ardından Türk heyeti Putin kabul etti. Görüşmeler Moskova’da gerçekleşirken, görüşmelerin ana noktası Suriye ve İdlib oldu.

İlk görüşme Dışişleri bakanları arasında gerçekleşti. Bakan Çavuşoğlu Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Moskova’da bir araya geldi. Bakan Çavuşoğlu ve Bakan Lavrov Suriye’deki gelişmeler, siyasi çözüm bulma çabalarına ivme kazandırılması, İdlib’teki durum ile insani ihtiyaçlar hakkında görüş alış verişinde bulundu. Görüşmenin ardından, Bakan Çavuşoğlu ve Rus mevkidaşı Lavrov ortak basın toplantısı düzenledi.

RUS DIŞİŞLERİ BAKANI İLE GÖRÜŞME
Sputnik’in aktardığına göre, “Suriye’de anayasa komisyonunun oluşturulması önemli” görüşünü dile getiren Çavuşoğlu, Lavrov ile düzenlediği ortak basın açıklamasında şunları kaydetti:

“Bir kere daha Moskova’da bulunmaktan ve değerli dostum Sergey Lavrov ve heyetleriyle görüşmekten memnuniyet duyuyorum. İlişkilerimizi her alanda en üst düzeye çıkarmak için yoğun gayret sarf ediyoruz. Liderlerimiz sık sık bir araya geliyorlar. Bu yakın iş birliği ve dostluk bazı kişileri de kıskandırmıyor da değil. İlişkilerimiz, birilerini kıskandırıyor olabilir. Rusya bizim için stratejik bir ortaktır.”Lavrov’un söylediği gibi enerjiden tarıma turizmden savunma sanayine kadar ilişkilerimiz gelişiyor. Önümüzdeki süreç için de somut projeler ortaya koyuyoruz. Halklar arasındaki temaslar ve kültürel ilişkiler önemli. Ticaretimizin artması da ilişkilerimizin geldiği noktanın bir göstergesi. Bu sene 6 milyon civarında Rus dostumuzu Türkiye’de ağırlamaktan mutlu olacağız.

“Önümüzdeki süreçte siyasi alanda temaslarımızı sürdüreceğiz. Bugün Suriye’yi konuştuk. Bir taraftan Astana’yı devam ettirmek için diğer taraftan siyasi süreç için birlikte çalışmamız ve çabalarımızı arttırmamız lazım. Bir an önce anayasa komisyonunun çalışmalara başlaması Suriye’nin geleceği için önemlidir. Soçi formatındaki üçlü liderler zirvesi önümüzdeki günlerde İran’da gerçekleşecek.”İdlib bölgesinin çatışmasızlık alanı olarak korunması, Suriye için, terörle mücadele için ve insani bakımdan çok önemlidir. Bu konuda askerlerimiz ve istihbaratımız bir arada nasıl çalışabiliriz bunları görüşmeye devam ediyorlar. Bizim işbirliğimiz Kafkaslar’dan Orta Asya’ya kadar geniş bir coğrafyadadır.”

‘İDLİB’DE ASKERİ ÇÖZÜM FELAKET OLUR
‘İdlib’de bazı radikal grupların sivil halkı rahatsız ettiğini belirten Çavuşoğlu, “Teröristlerle diğer insanları ayırt etmemiz lazım. Bizim için terör örgütlerinin hepsi aynıdır. Burada askeri bir çözüm felaket olur. Suriye’nin geleceği açısından felaket olur” açıklamasında bulundu. “Biz İdlib konusunu Rus dostlarımızla her düzeyde konuşuyoruz” diyen Çavuşoğlu şöyle devam etti:

“Askerlerimiz, savunma bakanlarımız istihbaratlarımız konuşuyor. Burada önemli olan Rusya’nın endişelerinin ortadan kaldırılması. Radikal grupların Türkiye’ye de Rusya’ya da tehdit oluşturmaması gerekiyor. Ancak bu grupları yok etmek için İdlib’e saldırmak, yüz binlerce insanın ölmesi, milyonlarca insanın evini terk etmesi demektir. Bu felakat olur, dram olur. O yüzden İdlib’e saldırmak yerine birlikte nasıl çözebiliriz konusu üzerine çalışmalıyız.”

RUS SAVUNMA BAKANI İLE GÖRÜŞME
Savunma Bakanı Hulusi Akar ile MİT Başkanı Hakan Fidan da, bugün Moskova’da Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile buluştu. Görüşmelerde Suriye’deki gelişmeler ve ikili işbirliği masaya yatırıldı.

Rusya Savunma Bakanlığı, resmi açıklamasında “Şoygu, Akar ve Fidan, geçen hafta Moskova’da başlattıkları kapsamlı diyaloğu devam ettirdi. Rus tarafı, Türk meslektaşlarına Suriye’nin kuzeybatısındaki durumun normalleşmesiyle ilgili teklifler sundu” denildi.

PUTİN TÜRK HEYETİ KABUL ETTİ
Moskova ziyareti sırasında Bakan Çavuşoğlu ile Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve MİT Başkanı Hakan Fidan, Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından kabul edildi. Türk heyetini Moskova’da ağırlayan Rusya lideri, “Türkiye ile ilişkilerimiz hem derinleşiyor hem de yeni içeriklerle zenginleşiyor. İş birliğimiz bölgesel ve ekonomik konularda artıyor” dedi. Türkiye-Rusya ilişkilerinin kapsamlı bir özellik kazandığını vurgulayan Rus lider, Moskova ve Ankara’nın Suriye krizini çözmek için derin ekonomik işbirliği yapabileceğini söyledi.

Milliyet’te yer alan habere göre, Türkiye ile hızla gelişen ikili ilişkilere işaret eden Putin, “Türkiye ile ilişkilerimiz hem derinleşiyor hem de yeni içeriklerle zenginleşiyor. İş birliğimiz bölgesel ve ekonomik konularda hızla artıyor” diye konuştu.

Suriye gibi hassas konularda da Rusya ve Türkiye’nin gösterdiği çabayı öven Putin, “Ayrıca İran, Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği ve ABD’nin de katkılarıyla da ciddi bir şekilde Suriye meselesinin çözümüne yaklaşabildik”  dedi. Konuşmasına, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Putin’e selamlarını ileterek başlayan Çavuşoğlu ise şöyle konuştu:

“Sizleri en yakın zamanda Türkiye’de ağırlamaktan memnuniyet duyacağız. Özellikle İstanbul’da birlikte balık yeme konusunda mutabakatınız vardı. Rusya ve Türkiye arasında ilişki, bazılarını kıskandırmaya devam ediyor. Önümüzdeki süreçte yapılacak üçlü zirve konusunda arkadaşlarımızın hazırlıkları sürüyor. İkili ilişkilerimizin yanında bölgesel konulardaki iş birliğimizi güçlendirmek için birlikte çalışmamızın önemli olduğunu düşünüyoruz. Bölgesel barış için de bu çok önemlidir.”

Türk ve Rus yetkililer açıklamaların ardından basına kapalı toplantıya geçerken, toplantıda Rusya’yı temsilen Putin’in yanı sıra Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Rusya’nın Suriye Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentiev bulundu.

TATARİSTAN CUMHURBAŞKANI İLE GÖRÜŞME
Bakan Çavuşoğlu aynı gün, Rusya Federasyonu Tataristan Cumhuriyeti’ni ziyaret ederek, Cumhurbaşkanı Rüstem Minnihanov ile Kazan’da görüştü.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *