‘Hamas, siyasi becerisi ile şaşırtıyor’

‘Hamas, siyasi becerisi ile şaşırtıyor’

Bu anlaşma ile Hamas, yalnızca Ramallah Hükümeti’nin eki olmayıp Filistin’in meşru hükümeti olduklarına dair İsrailliler tarafından nadir görülen bir kabule ulaşıyor.

Suudi gazeteci Abdurrahman Raşid, Hamas ile İsrail arasında yapılması beklenen anlaşma üzerine görüşlerini paylaştı okurlarıyla. Raşid, Şarku’l Avsat’taki yorumunda, öncelikle Hamas’ı fanatik ve bağnaz bulduğunu söylüyor ve ardından “İsrail ile olan ateşkes anlaşması, Hamas’ın siyasi bakımdan diğerlerinden daha becerikli olduğunu ortaya koyarak bizi şaşkınlığa uğrattı.” diyor ve şöyle devam ediyor: “Az bir bedelle çok şey kazanacak. Anlaşmanın başarıya ulaşması halinde yok etmeyi hedeflediği bir boğuşma sürecinden sıyrılmış olabilir. Bu, onun Filistin yönetiminin rakiplerinden ve hatta 70’lerden bu yana Filistin’in stratejik karar alma mekanizmasını tekelinde bulunduran köhnemiş Fetih Hareketi’nden (Filistin Ulusal Kurtuluş Hareketi) bile daha kıvrak zekâlı olduğunu kanıtlıyor.”

Abdurrahman Raşid, “bu vahşi, kıyıcı dünyada Hamas için Muhammed Dahlan ve Mısır Hükümeti dışında bir dost yok” derken, bugünkü durumun Esed rejiminin çözülmesi ve Hamaney rejiminin kuşatılması sebebiyle yaşandığını belirtiyor. Raşid, henüz şartları tam olarak ortaya çıkmamış olan anlaşma ile ilgili şunları söylüyor:

Bu anlaşma ile Hamas, yalnızca Ramallah Hükümeti’nin eki olmayıp Filistin’in meşru hükümeti olduklarına dair İsrailliler tarafından nadir görülen bir kabule ulaşıyor. İsrail, ona veya Gazze Şeridi’ne saldırmamayı taahhüt ederek karşılığında Hamas’ın tünel ağı, tellerin kesilmesi, füzeler ve yanan balonlar yoluyla yer altından veya havadan saldırıları durdurmasını şart koşuyor. Üstelik Hamas sonunda şu iki geçidin anahtarlarını da elde edecek: Ebu Kerem ve Refah. Akdeniz’deki donanma bölgesine 12 km daha eklenecek. Ona ve yerlilere insanlarını ve mallarını geçirme hakkı tanınacak. İsrail ise İsrail hapishanelerinde tutuklu bulunan birçok Hareket mensubunu salacak. Hamas’ın başarısızlığa ve dolayısıyla müzakereyi bozamama durumuna sevkettiği Ramallah, yetkisini yanlış yolda kullandı. Başkan Mahmud Abbas, Hamas ve İsrail arasındaki anlaşmanın imkânsız olduğundan emindi. Bu yüzden gerilimi ve tutumlarda tavizsizliği seçti. Filistin yönetimi Hamas oldu; Hamas, yönetim… Ramallah’ta Ebu Mazin’in danışmanları, kendilerinin toplantı yapmayacaklarını söylüyorlardı. Toplandıklarında da anlaşmalarının imkânsız olduğunu söylemişlerdi. Ama işte anlaşıyorlar. Ramallah da halen şekerleme yapıyor.

Hamas, birkaç ay önce Ramallah Hükümeti’nden elektrik ve telefon faturaları ile çalışanların maaşlarını ödemelerini rica ediyordu. Buna karşılık, faturaların Gazze Şeridi’nde iktidarı tam anlamıyla teslim etmesi şartıyla ödeneceği cevabını aldı. Hamas, Ramallah Hükümeti’nden İsrail’den aldığı fatura bedellerini almak yerine, doğrudan kaynağına yani dostluğu kaçınılmaz olan düşmana gitmeye karar verdi. Neredeyse hiçbir şey demek olan 5 yıllık bir kış uykusu karşılığında elektrik ve telefon bedellerinin çoğunu elde etti. Hamas aslında bu gelişmeyi, Esed rejiminin çözülmesi ve Hamaney rejiminin kuşatılması sebebiyle yaşıyor. Beklediğimizden çok daha fazlasını elde ettiği Pazartesi gününden beri bu vahşi, kıyıcı dünyada kendisi için Muhammed Dahlan ve Mısır Hükümeti dışında bir dost yok artık. Beklentiler Hamas’ın, bunun bedeli olarak hem Hareket’ten hem de İsrail’den yana olan taleplerini sunacak olan Filistin Yönetimi’nin otoritesi altına girmesi yönündeydi.

Hamas’ı 5 yıllık ateşkes anlaşmasını imzalamayı kabul ettiği için kınayacak olanlar var. Hamas, bu kişilere bölgenin siyasi haritasında meydana gelen tehlikeli alışverişlerin gölgesinde bu anlaşmaya bir alternatif önermeleri konusunda ‘hodri meydan’ diyecek. Bu anlaşmayı, iki Filistinli ekibin arasını açacak bir girişim olarak değerlendirecek olanlar, aradaki ilişkinin zaten gergin olduğunu, Yönetim ve Hamas’ın birbirlerine yaptıklarından sonra artık arayı bozmak için başka herhangi bir şeye lüzum olmadığını inkâr edemezler. Anlaşmayı Mısır’ın gözetmesini kabul ettiği için Hamas’ı ayıplayacak olanlar, Mısır olmadan herhangi bir anlaşmanın varlığının imkânsız olduğunu, dolayısıyla bunun zorunlu bir kabullenme olduğunu idrak edemiyorlar.

Anlaşmanın geçerliliği niçin 5 yıl? Güvencelerin ne şekilde hesaba katıldığını, bu sürenin niyetleri sınamayı ve belki daha önemli bir aşamaya geçişi ifade edip etmediğini henüz bilmiyoruz. İsrail, Gazze’de otoritesinin dışında silahlı gruplara füze attırmasından ötürü sürekli kınadığı Hamas’a güvenmiyor. Hamas da İsrail’in sözlerine itibar etmiyor, zira kendilerinin meşhur Şalit anlaşmasında serbest bıraktıkları kişileri tutukladı. 5 sene, iki taraf için de yeni bir fırsat. Kim bilir belki Filistin’in geleceği için önemli değişikliklerin hazırlık aşaması olur

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *