Gazze’de ablukayı kaldıracak anlaşma

Gazze’de ablukayı kaldıracak anlaşma

Birleşmiş Milletler (BM) ve Mısır’ın arabuluculuğunda Hamas ile İsrail arasında dolaylı olarak yürütülen muhtemel barış anlaşmasının şartlarının ortaya çıktığı iddia edildi.

İsrail’in “Hadashot” televizyonunun haberine göre, İsrailli üst düzey yetkililer Hamas ile imzalanması planlanan muhtemel uzun süreli ateşkes anlaşmasının detaylarını ve anlaşmanın nasıl hayata geçirileceğini değerlendirmek üzere Katar’ı ziyaret etti.

Yeni Şafak’ın haberine göre, tarafların anlaşmaya varması halinde Gazze Şeridi’nin Mısır’a açılan sınır kapısı Refah’ın kalıcı olarak açılması ve İsrail’den Gazze’ye ticari malların ithalat ve ihracatının yapıldığı Kerm Ebu Salim Sınır Kapısı’ndaki İsrail ablukasının hafifletilmesi sağlanacak. Mısır’ın himayesinde Gazze’de kontrol Filistin yönetimine devredilecek. Anlaşmaya göre ayrıca Mısır’ın Sina Yarımadası’nda Gazze’nin de kullanabileceği bir liman inşa edilecek.

Taraflar arasında en az 5 yıllık ateşkes ilan edilmesi planlanan anlaşmada, Hamas’ın elinde olduğu iddia edilen 2 İsrailli asker ile 2 İsrailli sivili iade etmesi maddesi de yer alıyor. Hamas Milli İlişkiler Daire Başkanı ve Siyasi Büro Üyesi Husam Bedran, İsrail’le bir anlaşma ihtimaline dair yaptığı açıklamada, “Gazze ablukasını kaldırmak için önümüzde büyük bir fırsat var” diye konuşmuştu. Gazze’de yaşayan 2 milyona yakın Filistinli, 2006’dan bu yana İsrail’in kara, hava ve denizden ablukası sebebiyle zor şartlarda yaşam mücadelesi veriyor.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *