Maduro’ya suikast girişimi

Maduro’ya suikast girişimi

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro askeri törende konuşma yaptığı sırada patlayıcı yüklü drone’la saldırı düzenlendi. Maduro olaydan yara almadan kurtulurken, saldırıda 7 asker yaralandı.

Saldırı sonrası açıklama yapan Maduro, komşu Kolombiya ve ABD’yi suçladı. Dışişleri Bakanlığı, Maduro’ya düzenlenen suikast girişimini kınadı.

Venezuela Devlet Başkanı Maduro, dün yerel saatle 17.41’de, başkent Caracas’taki askeri törende konuşma yaptığı esnada patlayıcı yüklü dronelar ile saldırı düzenlendi.

maduro ile ilgili görsel sonucu

NTV’nin haberine göre, yetkililer saldırıda Devlet Başkanı Maduro’nun yara almadığını duyurdu. Töreni canlı yayınlayan devlet televizyonu saldırı sırasında yayını kesti.

İlgili resim

Venezuela İletişim Bakanı Jorgi Rodriguez, saldırının Maduro’yu hedef aldığını ve 7 askerin yaralandığını açıkladı.

maduro ile ilgili görsel sonucu

Rodriguez, Maduro’nun mayıs ayında yapılan seçimleri kazandığına işaret ederek, “Seçimi kaybettikten sonra bir kez daha başarısız oldular” ifadelerini kullandı.

‘Bu beni öldürme girişimiydi’

Venezuela Devlet Başkanı Maduro, saldırının ardından yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında, “Bu, beni öldürme girişimiydi. Bugün bana bir suikast girişimi düzenlediler” dedi.

Şu ana kadar toplanan delillerin, saldırının “aşırı sağcı”lar tarafından yapıldığını gösterdiğini belirten Maduro, saldırganların Kolombiya ve ABD ile bağlantılı olduklarını söyledi.

“Canıma kasteden saldırının sorumlularından bazıları yakalandı” diyen Maduro, daha fazla detay vermedi.

Kolombiya’dan yanıt

Maduro’nun saldırıyla ilgili Kolombiya ve ABD’yi suçlamasına Kolombiya’dan yanıt gecikmedi. Suçlamaları reddeden Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, Maduro’nun açıklamalarının temelsiz olduğunu söyledi.

Venezuela Ulusal Meclis Başkanı Diosdado Cabello da Twitter paylaşımında, olayı “terör saldırısı” olarak nitelendirerek, “Seçimleri kazanamayan sağcılar, toplu alanlarda şiddeti sürdürmede ısrarcı” değerlendirmesinde bulundu.

Saldırıyı kim üstlendi?

Kendilerine “T-shirt Giyen Askerler” adını veren grup, Twitter’da yaptıkları paylaşımda saldırının sorumluluğunu üstlendi.

Grup Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “C4 tipi patlayıcı yüklü 2 drone’la Başkan’ın olduğu kısmı hedef aldık ancak drone’lar hedefe ulaşmadan keskin nişancılar tarafından vuruldu. Hükümetin ne kadar savunmasız olabileceğini gösterdik. Bu saldırı başarısız olmuş olabilir ama başarılı olması an meselesi” ifadelerini kullandı.

Daha önce adı duyulmayan grup hakkında detaylı bilgiye ulaşılamadı.

Venezuela’da geçen yıl eski polis memuru Oscar Perez, kaçırdığı polis helikopteriyle Yüksek Mahkeme ve İçişleri Bakanlığı binalarına el bombalarıyla saldırı düzenlemişti.

Türkiye’den şiddetli kınama

Türk Dışişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan yazılı açıklamada olayın şiddetle kınandığı belirtildi ve geçmiş olsun dilekleri sunuldu. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Venezuela Ulusal Muhafız Birliklerinin kuruluşunun 81. yıldönümü vesilesiyle başkent Karakas’ta düzenlenen, Cumhurbaşkanı Nicolas Maduro Moros, eşi ve oğlu, hükümet üyeleri ve askeri yetkililerin katıldığı törende meydana gelen ve Cumhurbaşkanının şahsına yönelik olduğu anlaşılan saldırı büyük bir üzüntü ile karşılanmıştır. Sözkonusu menfur saldırıyı şiddetle kınıyoruz.

Olay sırasında Cumhurbaşkanı Maduro ve yakınlarının yara almadan kurtulması en büyük tesellidir. Patlamalar neticesinde yaralandığı belirtilen 7 askere de acil şifalar diliyoruz.

Türkiye bu zor zamanda, kardeş ve dost Venezuela halkı ve Cumhurbaşkanı Maduro, ailesi ve tüm hükümet yetkililerinin yanında yer almaktadır.

Venezuela’da istikrar, refah, huzur ve güvenliğin sürmesi en büyük temennimizdir. Bu, bölgesel istikrar ve dünya barışı için de önem taşımaktadır.

Cumhurbaşkanı Maduro, değerli ailesi, hükümet üyeleri ve tüm Venezuela halkına geçmiş olsun dileklerimizi sunuyoruz.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *