BRICS nedir, Türkiye hangi amaçla katılıyor?

BRICS nedir, Türkiye hangi amaçla katılıyor?

BRICS: Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika’nın işbirliğiyle oluşan ittifak… Dünya nüfusunun %40’tan, küresel ekonominin %20’den fazlasını temsil ediyor.

Bu yıl 10’uncusu düzenlenen BRICS zirvesine Türkiye, “İslam İşbirliği Teşkilatı Zirve Dönem Başkanı” sıfatıyla özel davet edildi. Türkiye’nin henüz içinde yer almadığı ve Türkiye kamuoyunun henüz pek yakından tanımadığı bu birlik 5 ülkeden oluşuyor. Dünya ticaretinde belli bir büyüklüğe sahip olan BRICS, bir yönüyle ABD’nin karşısında görünen ülkelerden oluşuyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, zirveye katılmak üzere dün beraberindeki heyetle birlikte Güney Afrika’ya uçtu.

Sabah gazetesi ekonomi yazarı Şeref Oğuz, Türkiye’nin de birliğe katılmak istediğini anlattı. Kendisi de zirveye giden heyette yer alan Oğuz, Türkiye’yi de bu beşliye katmaya gidiyoruz dedi ve BRICS ile ilgili şunları anlattı:

Kayıp Yıllar 1990’larda, ekonomi söz konusu olduğunda cümleler IMF‘siz kurulmazdı.
2000’lere geldiğimizde dahi zihnimize kazınmış düşünce şuydu: “IMF’den sonra hayat var mı acaba?” Şükür ki gördük, varmış ve ekonomi evreninde, başka bir varoluş mümkünmüş.
Bugün geldiğimiz noktada bu defa bizlere dayatılan şu: “Dolar dışında varoluş mümkün değildir.” Deneyen, bedelini öder.
Ticaret savaşıyla öder, ceza keserim öder, saldırırım öder… Bizlere derken kast ettiğim, ABD’nin karşı olduğu başka dünyalar… Bizim dünyamız…
Bu yazıyı BRICS Zirvesi için gittiğimiz Johannesburg yolunda yazıyorum. BRICS dediğimiz, tıpkı ABNATO gibi bir kısaltma…
BrezilyaRusyaHindistanÇin ve Güney Afrika‘nın işbirliğiyle oluşan ittifak…
Dünya nüfusunun %40‘tan, küresel ekonominin %20‘den fazlasını temsil ediyor.
Dünya ticaretinde %17‘lik paya sahip BRICS, sanayi üretiminin üçte birini, tarımsal üretimin de yarısını karşılıyor. Toplam 5.9 trilyon $‘lık dış ticaretin para birimi “dolar” kalsın isteniyor ama bu ittifakta doları veya euroyu temsil eden ülke yok.
Bizim BRICS ticaretimiz 60.7 milyar $ düzeyinde… İhracatımızın 7.3 milyar $ ve ithalatımızın 53.4 milyar $ olduğu düşünüldüğünde cari açık verdiğimiz BRICS’in zirve yolculuğu, bir yandan dış ticaret hacmini artırmaya, diğer yanda cari açığımızı kapamaya yönelik düşünülebilir.
Fakat mevzu daha derin ve önemli… Biz Güney Afrika’ya, BRICS’i genişletmeye, ucuna “T” eklemeye, Türkiye’yi de bu beşliye katmaya gidiyoruz. Zirvenin gündem maddeleri içindeki ağırlık zaten, küresel ticarette doların hegemonyasından kurtulma üzerine…
Ortak kalkınma bankası kurma üzerine…
Son yıllarda dolar dışı rezerv para arayışlarının hızlandığına, swap anlaşmalarının çoğalıp ikili ticarette milli para kullanımının yaygınlık kazandığına şahit olduk. BRICS’in T haliyle bu ittifak, dolar dışı rezerv para oluşumuna hizmet edecek.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *