Rejim yanlıları İdlib’ten tahliye ediliyor

Rejim yanlıları İdlib’ten tahliye ediliyor

Muhaliflerin elindeki İdlib’in içinde kalan rejim yanlısı beldeler Fua ve Kefraya’dan tahliyeler başladı. Tahliye edilenler Halep’e gönderilecek.

Muhaliflerin elindeki son bölge

Suriye’de ordu güneyde Dera’daki ilerleyişini sürdürürken, muhaliflerin kontrolündeki İdlib’deyse yeni bir tahliye konusunda anlaşmaya varıldı.

Milliyet’in aktardığına göre uluslararası kaynaklar, anlaşmanın Türkiye ve Rusya’nın girişimleriyle sağlandığını belirtiyor.

Anlaşmaya göre, ülkede muhaliflerin kontrolünde kalan son bölge olan İdlib içinde kalan, rejim yanlısı ve Şii nüfüsa sahip Fua ve Kefraya beldelerinden binlerce kişi tahliye edilecek. Anlaşmanın, El Nusra ile bağlantılı olan Heyet Tahrir Şam ile İranlı yetkililer arasında sağlandığı ifade ediliyor.

121 otobüs gitti

Suriye’de yıllardır muhaliflerin kuşatması altında olan bölgeye rejim güçleri kimi zaman yardım malzemeleri ulaştırıyordu. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, anlaşma kapsamında bu iki beldeden tahliye edilecek kişilerin Halep yakınlarında, rejim güçlerinin kontrol altında tuttuğu bölgelere gideceğini bildirdi. Fua ve Kefraya’dan yapılacak tahliyelerin karşılığında Şam yönetimi de tutukladığı bin beş yüz sivil ve muhalifi serbest bırakacak. Ayrıca anlaşma Hizbullah’ın elinde bulunan 34 tutsağın serbest kalmasını da içeriyor. Anlaşma hemen yürürlüğe girerken, dün 121 otobüs ve çok sayıda ambulans tahliyelerin gerçekleşmesi için bölgeye gitti. Reuters’a konuşan bir ordu yetkilisi, tahliyelerin tamamlanmasının ardından Fua ve Kefraya’nın tamamen boşaltılmış olacağını duyurdu. İki bölgeden tahliye edilecek kişi sayısının yaklaşık 7 bin olduğu ifade ediliyor.

Geçtiğimiz yıl nisan ayında, yine muhalifler ile Esad yönetimi Fua ve Kefreya’da yaşayan Şii nüfusun bir kısmının tahliye edilmesi konusunda anlaşma sağlamıştı. Buna karşın Madaya, Zebadani ve Yermuk kampı bölgeleri ile rejimin cezaevlerindeki birçok tutuklu serbest kalmıştı.

Rejim sınıra ilerliyor

Suriye’de rejim güçlerinin Dera bölgesinde İsrail sınırına doğru ilerleyişi devam ediyor. Rejimin İsrail sınırını kontrol altına almak için gerçekleştirdiği saldırılarda 18 kişinin hayatını kaybettiği ifade ediliyor. Rejim güçleri, Ürdün ve  İsrail sınırındaki Dera ve Kuneytra illeri arasında, muhaliflerin kontrolündeki Neva beldesine yoğun saldırılar düzenliyor. Neva’da önceki gün rejimin garantörü Rusya’nın ara buluculuğunda ateşkes sağlanmış, bunun üzerine İsrail sınırına sığınan birçok sivil evlerine dönmüştü. Suriye ordusu, 20 Haziran’da başlattığı operasyonda Ürdün sınırını büyük ölçüde ele geçirmiş, geçen hafta İsrail sınırına yönelmişti. İsrail işgali altındaki Golan Tepeleri’ne sınır Kuneytra ilinin büyük bölümünü halihazırda askeri muhalif gruplar kontrol ediyor. Sınırın güneyinde terör örgütü DEAŞ da halen varlık gösteriyor. Rejim güçlerinin Neva’yı ele geçirmesi halinde Dera ilinin tümü rejimin kontrolüne girmiş olacak.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *