Faiz’de ABD’ye bağımlılık söz konusu

Faiz’de ABD’ye bağımlılık söz konusu

Türkiye’de ekonomi gündeminin kronik başlıklarından biri olan faiz meselesinin ABD’den bağımsız düşünülemeyeceğini, orada oranlar artarken burada düşemeyeceği söyleniyor.

Söyleyenlerden biri de Milliyet ekonomi yazarı Servet Yıldırım. Bugün gazetedeki yazısında “Türkiye’de faizi aşağı çekmenin önünde iç engeller kadar dış faktörler de var. Dış faktörler listesinin başında ise ABD Merkez Bankası’nın (Fed) ne yapacağı bulunuyor.” diyen Yıldırım şöyle devam ediyor:

ABD faiz artırırken diğerleri düşürebilir mi?

Fed Başkanı Powell bu hafta ABD senatosunda konuştu. Piyasaların merakla beklediği bir konuşmaydı ama çok fazla yeni bir şey söylemedi. Faiz artışlarının kademeli devam etmesi gerektiğini vurguladı. Hem iyi, hem de kötü haber. Kötü çünkü faiz artışları sürecek. İyi çünkü faizler hızlı değil kademeli artacak.

Amerikan Merkez Bankası’nın ne yapacağına dair senaryo çok ama en fazla rağbet görenine göre Fed yılın geri kalan döneminde faizleri iki defa artıracak. Böylece her çeyrekte bir, çeyrek puanlık artış yapmış olacak. Çeyrek başına çeyrek puan artış eğilimi gelecek yılın ilk yarısında da seyredebilir.

Fed’in faiz artırdığı bir ortamda diğer merkez bankalarının faiz indirmesi çok kolay olmayacak. Çünkü ülkeler arasındaki faiz farkının ABD lehine değişmesi demek diğer ülkelerden ABD’ye sermaye kayması demek. Özellikle dış finansman ihtiyacı yoğun olan ekonomilerin işi gittikçe zorlaşıyor. Ya daha düşük kaynak girişine ve dolayısıyla daha düşük büyümeye razı olacaklar. Ya da dışarıdan para çekebilmek için getiriyi normalde olması gerekene göre daha yüksek tutmak zorunda kalacaklar.

Bu tabloyu değiştirecek olan gelişme ticaret savaşları ve yüksek gümrük vergilerinin etkisiyle küresel ekonomik görünümün bozulması ve Amerikan ekonomisindeki toparlanmanın sekteye uğramasıdır. Bu da bizim için farklı sorunlar yaratır.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *