Hamas’tan, İrlanda’yı örnek alın çağrısı

Hamas’tan, İrlanda’yı örnek alın çağrısı

Hamas, İrlanda Senatosu’nun yasa tasarısını onaylamasının takdire şayan olduğunu belirterek, dünyaın diğer ülkelerini de İrlanda’yı örnek almaya davet etti.

İslami Direniş Hareketi (Hamas), İrlanda parlamentosunun üst kanadını temsil eden Senato’nun işgal altındaki Filistin topraklarında kurulu Yahudi yerleşkelerinin ürünlerini boykot tasarısını onaylamasını takdir etti.

Filistin Enformasyon Merkezi’nin aktardığına göre, Hamas konuyla ilgili bildirisinde, İrlanda Senatosu’nun Yahudi yerleşkelerinin ürünlerini boykot etme, Yahudi yerleşkelerinden ürün alan veya onlara herhangi bir hizmet sunanların cezalandırılması, Filistin topraklarındaki doğal kaynakların istismar edilmesine katılan veya yardımcı olanların suçlu kabul edilmesiyle ilgili yasa tasarısını onaylamasının takdire şayan olduğunu belirtti.

Bildiride, bunun işgal rejiminin Yahudi yerleşim politikalarının cezalandırılması ve Filistin halkının toprakları üzerindeki hakkının vurgulanması yönünde atılmış önemli bir adım olduğu ifade edildi.

Hamas hareketi, dünyanın diğer ülkelerini de İsrail işgalini boykot ve Filistin halkının haklarına destek konusunda İrlanda’yı örnek almaya davet etti.

İrlanda Cumhuriyetinde parlamentonun üst kanadını teşkil eden Senato, dün akşamki oylamada, işgal altındaki Yahudi yerleşkelerinden mal ve hizmet alımını yasaklayan yasa tasarısını onayladı.

Bağımsız senatör Frances Black tarafından hazırlanan tasarı, 20’ye karşı 25 oyla kabul edildi. Senato üyelerinin 14’ünün de oylamaya katılmadığı bildirildi.

İrlanda’dan İsrail’i kızdıracak boykot hamlesi

Şarku’l Avsat’ın haberinde ise tasarıyı hazırlayan Nial Collins’in sözlerine yer verildi:

Fianna Fail partisinden parlamento üyesi Nial Collins, İsrailli İ24 kanalına verdiği demeçte, partisinin İsrailli yerleşimcilerle yapılan ticaretin suça dönüşmesini desteklediğini ifade etti.

Collins bu açıklamayı, İrlanda meclisinde yerleşimcilerle yapılacak ticaret çalışmalarının 5 yıl hapis ya da 250 bin euro para cezası ile cezalandırılmasını öngören yasa tasarısının oylamaya sunulmasından önce yaptı.

İlk kez Ocak ayında meclise sunulmuştu

‘İşgal toprakları kanunu’ adlı tasarı, ilk kez geçtiğimiz Ocak ayında bağımsız milletvekili Frances Black tarafından meclise sunuldu. Ancak tasarı İsrail’in itirazından sonra İrlanda hükümetinin talebi üzerine ertelendi.

İsrail ise İrlanda’nın bu kararının ardından milletvekillerinin ülkeye girmesini yasaklayarak İrlanda hükümetine gözdağı verdi. Ancak Collins, İsrail’in bu adımının İrlanda’yı yasayı desteklemekten alıkoyamayacağını vurguladı.

“Yasaya verdiğim desteği geri çekecek değilim”

Collins, “İsrail’in yabancı bir milletvekilinin ülkesine girmeyi engellemeye çalışmasından endişe duyacağım, ancak bu tutum karşısında yasaya verdiğim desteği geri çekecek değilim” dedi. Collins, partisinin toprak işgalinden dolayı zarar gören ve haklarından mahrum kalan Filistinlilere destek verdiğini açıkladı.

İsrail tasarıyı kınadı

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, tasarıyı kınayarak, bu tasarının boykot hareketini destekleme ve İsrail devletine zarar verme amacı taşıdığını söyledi.

Tasarının kabul edilmesi halinde İrlanda, yerleşimcilerin mallarını suç olarak ele alan ilk batılı devlet olacak.

2015 yılının sonunda Avrupa Birliği (AB) yönlendirme ilkeleri, tüketicinin ayırt etmesi için yerleşim topraklarından gelen malların işaretlenmesini öngören bir yasa çıkardı. Bu yasa Filistinliler tarafından memnuniyetle karşılanırken, İsrail’den tepki aldı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *