Mealleri inceleme ve onaylama yetkisi Diyanet’e verildi

Mealleri inceleme ve onaylama yetkisi Diyanet’e verildi

Din İşleri Yüksek Kurulu, sakıncalı olduğu tespit edilen meallerin basım ve yayımını durduracak. Yayının internet üzerinden servis edilmesi hâlinde ise erişim engeli getirilecek.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın TBMM’deki yemin töreni sırasında yayımlanan Cumhurbaşkanlığı uyum kararnamesiyle birçok kuruma düzenlemeler getirilirken; Erdoğan’ın sıklıkla da sözlerinde yer verdiği Kur’ân üzerinden sakıncalı mealler yayınlayan yazılı ve görsel yayınlara erişim engeli getirilecek.

Türkiye gazetesinden Damla Peker’in haberine göre, daha önce Fetullahçı Terör Örgütünün Kur’ân meallerinde yaptığı değişikliklerin ortaya çıkması uzun süre gündemde yer almıştı. Önceki gün yayınlanan Cumhurbaşkanlığı uyum yasalarını içeren 703 sayılı KHK’da bununla ilgili bir düzenlemeye de yer verildi. Diyanet İşleri Başkanlığının kuruluş ve görevleri hakkındaki maddede sakıncalı meallerin erişimine engelleme getirildi.

Yetki, Din İşleri Yüksek Kurulu’na verildi

Diyanet İşleri Başkanlığı, Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından mahzurlu olduğu tespit edilen meallerin basım ve yayımı durdurulurken; dağıtılmış olanlar ise toplatılacak ve imha edilecek.

Yayının internet üzerinden servis edilmesi hâlinde ise Başkanlığın müracaatı üzerine erişim engelli getirilecek. Diğer taraftan onay ve mühür bulunmayan, cüzler hâlindeki, ve mealli mushaflar, sesli, görüntülü ve elektronik ortamda hazırlanan Kur’ân-ı kerimler basılamayacak ve yayınlanamayacak.

Onaysız, mühürsüz olanlar toplatılacak ve imha edilecek.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *