Filistin Müftüsü’nden İsraillilere toprak satışını yasaklayan fetva

Filistin Müftüsü’nden İsraillilere toprak satışını yasaklayan fetva

Kudüs ve Filistin Diyarı Müftüsü, Mescid-i Aksa İmamı ve Hatibi Şeyh Muhammed Hüseyin, İsrailli işgalcilere yönelik Kudüs ve Filistin topraklarında mülk edinmelerini yasaklayan bir fetva yayınladı.

Fetva, işgal hükümetinin Filistin topraklarına hâkimiyet kurmak için Yahudilerin Batı Şeria’da toprak sahibi olmalarına izin veren bir yasa tasarısını tartışmasının ardından verildi.

“Allah’a, resulüne bir ihanet olarak kabul edilir”

Şarku’l Avsat muhabiri Kifah Zebun’un Ramallah’tan bildirdiğine göre, Fetva metninde, “Filistin toprakları aslında haraç ve vakıf malıdır. Şer’i olarak topraklarının satılması ve düşmana temlik edilmesi caiz değildir. Şer’i açıdan İslami bir kamu malı olarak kabul ediliyor. Bu nedenle şahıs malı olarak temlik edilemez. İslam devletinde düşmanlara mülk edindirilmesi geçersizdir. Allah’a, resulüne ve İslam emanetlerine bir ihanet olarak kabul edilir. Düşmanlara toprak satan veya bir bedel karşılığı değiştiren günahkâr olur. Çünkü düşmana toprak satan kimse, Müslümanların yurtlarından çıkarılmalarına yardım etmiş olur. Düşmanlara arazi satımı ve buna arabuluculuk yapmak küfre götüren işlerdendir. Kâfirler ve İslam’a karşı savaşanlarla dostluk kurmak olarak değerlendirilir. Bu dostluk da din dışıdır. Bunu yapan kimse Allah’a, resulüne, dinine ve vatanına ihanet etmiş olur ve mürted olarak kabul edilir. Müslümanların bu kişi ile ilişkiyi kesmesi, muamelede bulunmaması, kız alıp- vermemesi, dostluk kurmaması, cenazesine gitmemesi ve namazını kılmaması gerek. Bu kişi Müslüman mezarlığına da gömülemez” ifadelerine yer verildi.

Uzun yıllar sonra ilk fetva

Bu, çatışma tarihi boyunca Yahudilere toprak satışı yapılmasını yasaklayan ilk fetva değil. Ancak uzun yıllar sonra resmi bir bildiri olarak yayınlanan ilk fetva oldu.

Bildiri, İsrail’in Yahudilerin Batı Şeria’daki topraklara sahip olmasına izin veren bir yasa tasarısı tartışması ardından yayınlandı. Açıklama, Filistin topraklarının İsraillilere gizlice satılmasını engelleme çabalarını da güçlendirmiş durumda.

Filistin yönetimi, İsrail işgalinin başlangıcından bu yana yürürlükte olan bu utanç verici olayı engellemeye çalışıyor. Ancak çok gizli yapılması veya müşterilerin yasal dolandırıcılık yapması nedeniyle bu işlemleri takip etmek oldukça zor.

Toprak satanlara ağır cezalar veriliyor

Filistin hükümeti, uzun yıllardan beri işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs’teki toprak satıcıları ve buna aracılık edenlerle karmaşık bir savaş veriyor. Toprak satan kişilere ceza olarak ağır işlerde çalıştırmaya kadar farklı alanlarda çeşitli şekillerde cezalar uygulanıyor.

Filistin İstihbarat Servisi, geçtiğimiz Nisan ayında Batı Şeria’da işgalci İsrail lehine toprak satış işlemlerini engellerken, yürütülen operasyonlarda özel bir yapı çökertilmişti.

İstihbarat Servisi, vatandaşlardan satış sözleşmeleri imzalarken veya kendilerine ait araziler hakkında vekalet verirken dikkatli olmaları konusunda uyarıda bulundu. Yapılan işlem konusunda şüphe duydukları takdirde istihbarat servisi ile iletişime geçmeleri konusunda çağrıda bulunan servis, böylece Filistin topraklarının işgal devleti lehine satışının engellenebileceğini açıkladı.

İsrailliler genellikle araziyi satın aldıklarını açıklamak için uzun yıllar boyunca satıcının ölümünü ya da yurt dışına kaçmasını bekliyorlar. Diğer durumlarda, işlemleri yurt dışında yaşayan toprak sahipleri ile gerçekleştiriyorlar.

Bazıları milyonlarca doları reddediyor

İsrailliler, çoğunlukla Filistinlileri büyük ve hayali meblağlar karşılığında toprağını satmaya hazır buluyorlar. Öte yandan diğerleri milyonlarca dolar karşılığında bir metreyi dahi reddederek çatışmaya devam ediyor.

Bu eylemlerin en tehlikelisini İsrail tarafından yerleşim yerleri için toprak satın almak üzere Batı Şeria dışındaki Filistinlilerin gönderilmesi oluşturuyor.

Buna karşılık Filistin hükümeti, Kudüs’te yaşayan ya da 1948 Araplarından yurt dışında ikamet eden Filistinlilerin toprak satın alımı işlemlerine güvenlik onayı alınmasını şart koşuyor.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *