İyi Parti sözcüsü Çıray: “İnce, Tayyip Bey’in işini kolaylaştırdı”

İyi Parti sözcüsü Çıray: “İnce, Tayyip Bey’in işini kolaylaştırdı”

İYİ Parti Sözcüsü Aytun Çıray’a göre 24 Haziran seçim sonuçlarında kutuplaştırma siyaseti belirleyici oldu. Çıray, “İnce’nin vaatlerini 5 yıla kadar yayması seçimi olağan bir seçime dönüştürdü. AKP-CHP kutuplaşması Tayyip Bey’in işini çok kolaylaştırdı” dedi.

Çıray’a göre, Erdoğan’ın kutuplaştırma siyasetine İnce’nin katkıda bulunması da İYİ Parti’ye gelmiş merkez sağ ve MHP oylarının da geriye dönmeye başlamasına neden oldu.

Siyasi partiler, 24 haziran seçimlerinin sonuçları değerlendirilmeye devam ediyor. 6 aylık bir parti olarak girdiği seçimden yüzde 10 barajını aşan bir oy oranıyla çıkan İYİ Parti sözcüsü Aytun Çıray, GazeteDuvar’a verdiği söyleşide, Muharrem İnce’nin tavrını da eleştirdi.

‘İnce, Tayyip Bey’in işini kolaylaştırdı’

Aytun Çıray, “Parlamenter sisteme yaklaşım bir kırılma mı yarattı” sorusuna şu yanıtı verdi: “Bu seçimde anlatılması gereken seçimin sonunda başka bir rejime geçileceği olmalıydı. Ancak Sayın Muharrem İnce’nin vaatlerini 5 yıla kadar yayması millet gözünde bu seçimi olağan bir seçime dönüştürdü, AKP-CHP kutuplaşmasına yol açtı. Bu da Tayyip Bey’in işini çok kolaylaştırdı.”

“Millet ittifakı”nın doğru bir karar olduğunu ama seçim sürecinde sıkıntılar yaşandığını anlatan Çıray bu problemleri de şöyle ifade etti:

“Süreç ilerlerken ittifakın büyük partisinin taraftarları kendilerini ittifakın asli elemanları, diğerlerini de onları desteklemekle görevli bir siyasi parti konumuna düşürmeye başladılar. Öyle ki Sayın Muharrem İnce’ye karşı en ufak bir eleştiri yapmadık ama ima dahi etsek adeta ittifaka ihanetle suçlanır hale geldik. Halbuki bu ittifakın üyeleri birinci turda rakipti, herkes bunu gözardı etti. Bu ittifakın anlaşılmadığı anlamına geliyordu. Bunu bizim anlatmamız da kolay değildi çünkü büyük bir medya ambargosu ile karşı karşıyaydık. Ayrıca mahalle baskısı yaratıldı üzerimizde ve bu bizim seçimlerde alacağımız sonuçları etkiledi. Bizim de nezaketimiz ve ittifaka zarar vermeme gayretimiz sonuçta bizim aleyhimize oldu. Sadece iktidar açısından değil ittifak üyeleri açısından da baskılandık.”

‘Kutuplaştırma siyasetine İnce katkı yaptı’

İttifaklar partilerin oylarına ve çıkardıkları milletvekili sayılarına da aynı oranda katkı yapmadı. Yüzde 18 ile yola çıktıklarını, Akşener’in seçim kampanyası başladığında ise oranın yüzde 22 olduğunu anlatan Çıray sonra yaşanan tablo için şunları söyledi:

“Erdoğan’ın başarılı kutuplaştırma siyasetine Sayın İnce’nin katkıda bulunması bize gelmiş merkez sağ oyların ve MHP oylarının geriye dönmeye başlamasına neden oldu. Çünkü yüzde 65-35 sosyolojik oy dağılımı hükmünü gösterdi. Sağ ve merkez seçmen, ‘CHP iktidarı alacak bir risk yaratıyorsa biz de daha güçlü gördüğümüz yöne dönelim’ kararı aldı. Aslında kampanya başlamadan önce Cumhur İttifakı’nın oyu yüzde 42’yi geçmiyordu. AK Parti yüzde 37, MHP’nin oyu yüzde 4-5’lerdeydi. Bu tablo kutuplaşma siyaseti ile değişti.”

‘Biz MHP’den değil, AKP’den oy aldık’

Seçim sonuçları için “İYİ Parti, MHP’den, MHP ise AK Parti’den oy aldı” yorumları yapıldı. Bu yorumu gerçekçi bulmayan Çıray, “Biz AKP’den aldık. Kutu kutu içinde formülüne kimse inanmasın. MHP’den bize gelen oylar bu kutuplaşma nedeniyle önemli ölçüde geri döndü. AKP’den ise dönen, bizden giden oy sayısı yüzde 5 civarında. İYİ Parti’nin aldığı oyların yüzde 6-7’si geçmişte merkez sağa oy veren seçmen. Geri kalan yüzde 4 MHP ve CHP’den geldi” dedi.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *