Bu kitap neler hatırlattı?

Bu kitap neler hatırlattı?

Afyonkarahisar’ın önemli yerel gazetelerinden Odak gazetesinde dün yayınlanan bir köşe yazısında bu kitap ve kitabın konu aldığı hareketlerin isimleri anıldı.

Avukat Mustafa Özkal makalesinde, çıktığı dönem büyük ses getirmiş kitaplardan biri olan Ruşen Çakır’ın Ayet ve Slogan kitabının içeriğinden söz etti.

Odak gazetesinde Zapta Geçsin Efendim başlığını taşıyan köşesinde bu kitaptan söz eden Mustafa Özkal, bugüne dek biriken tecrübeleri ile yeniden kitaba baktığında aklına gelen soruyu da okurlarına yöneltti. İşte Mustafa Özkal’ın o yazısı:

AYET VE SLOGAN

Ramazan Bayramı öncesinde seçim propagandaları son hızla devam ederken perşembe gecesi Kanal Afyon’u ziyaret etmiştim.

Orada Hüseyin Tutumlu kardeşimle karşılaşmış ve onun programı başlayıncaya kadar ayaküstü sohbet ederken söz Ruşen Çakır’ın yıllar öncesinde yazdığı Ayet ve Slogan isimli kitabına gelmişti.

İkimizin de ortak fıkri, ülkemizdeki İslam adına yola çıkan, kimi miadını doldurarak etkisizleşmiş ve nihayete ermiş, kimi devam eden hareketleri izleyerek yazılan bu kitaptaki bilgi takip ve analizlerin, belki o hareket mensuplarınca bile o kadar bilinemediğiydi.

Aslında çok az kitap ikinci kez okunmayı hakkeder denilir. İyi bir kitap okuyucusu, okuduğu bir kitap eğer akademik araştırma veya bilimsel inceleme kitabı değilse bir kere okuduğu bir kitabın özünü ve kendisine faydalı olabilecek bilgilerini dağarcığına alır ve belki bir gün lüzum eder diyerek kütüphanesine koyar.

Hüseyin Bey ile sohbetimizde Ayet ve Slogan kitabını birlikte zikredince bayramı geçirmek için Bolvadin’e giderken kütüphaneye inerek bayramda tekraren göz gezdirmek için, yayınlandığı zamanlarda okumuş olduğum o kitabı yanıma aldım.

Tabii sadece Ayet ve Slogan’ı değil. üniversite yıllarımızda aynı yurtta ve aynı odada kaldığımız Eski Bilim ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün abimin Siyasal Değişimin Kodları kitabı ile İsmet Özel’in üslubu ve yaklaşımlarını özlediğimizden midir nedir, Tavşanın Randevusu isimli denemelerinden oluşan kitabını da koydum çantama.

İyi ki de almışım o kitapları ilk iki gün, yani bayramın birinci ve ikinci günü akşamı Ayet ve Slogan’ı tekraren gözden geçirdim. Hatta gece geç saatlere kadar heyecanla balkonda üzerime ceket falan da almadan okuduğumdan üzerinize afiyet soğuğu da kapmışım.

Neden heyecanla okuduğum sorusu aklına gelebilir tabii ve okuduğum bir kitabı yeniden okurken heyecanımın nedenini öğrenmek isteyebilirsin haliyle.

Kitabın yayınlandığı yıllarda bizim şimdiki kadar ne bilgi birikimimiz vardı tabiatıyla ne de yaşarken bizzat edindiğimiz yol tecrübelerimiz.

İkinci kez göz gezdirirken ülkemizdeki din adına temayüz eden grup. cemaat ve hareketlerin pek çoğu ve onların etkileri, etkilenmeleri, sonuçları, sonuçlanmaları. hali hazırdaki durumları, tecrübeleri ve yanlış ya da yanılgılarının hemen hepsi gözümün önünden bir film şendi gibi geçti sanki bir bir. Hepsinin serencamlarını düşündüm biraz da bu arada.

Hatırlaman için kitapta yer alanları kısaca sana da aktarayım istersen:

1. Nakşiler,
2. Kadiriler,
3. İskender Paşa Cemaati,
4. Sur Dergisi,
5. Zafer Dergisi,
6. Mahmut Sami Hocaefendi cemaati,
7. İsmail Ağa cemaati,
8. Nurcular,
9. FethulIahçılar (Yayın tarihi itibariyle ismi)
10. Adnan Oktar grubu,
11. Edip Yüksel taraftarları,
12. İktibas Dergisi,
13. Mealciler,
14. Mektup Dergisi,
15. MSP ve Refah Partisi,
16. Süleymancılar,
17. Akevler çalışması,
18. Tebliğ Cemaati vb.

Hatırladın sanırım sen de o günleri, meğer ne kadar da çok girişim, oluşum ve hareketler varmış. Üstelik öne çıkanların sadece isim ya da sıfatlarını yazdım. Daha ne kadar sayı artar inan ben de bilmiyorum.

Peki şimdilerde durum farklı mi? Üç aşağı beş yukarı benzerleri ve varyasyonları yine devam etmiyor mu? Sonuç olarak kendimize şu soruyu sormamız gerekmez mi?

Nasıl olur da İslam Dininin polarizasyonu İşıd Hareketi ile Adnan Hoca anlayışı arasındaki geniş bantta ve bu kadar büyük bir yelpazede şekillenmektedir?

Bir sonraki yazımızda Ruşen Çakır’ m kitabına alıntı yaptığı İsmet Özel’e ait bir yazıya değinmek üzere şimdilik Tavşanın Randevusuna geç kalmayalım Bünyamın!

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *