Ürdün ve İsrail sınırında 150 bin kişi

Ürdün ve İsrail sınırında 150 bin kişi

Dışişleri Bakanlığı, bu sabah “Bu insanlık dışı saldırıları şiddetle lanetleniyoruz. Saldırıların derhal durdurulması için Astana mutabakatının diğer garantörlerine ve uluslararası topluma çağrıda bulunuyoruz” açıklamasını yaptı.

ÜRDÜN SINIRA TANK YIĞDI

Şam rejimi, İran milisleri ve Rusya’nın operasyon düzenlediği Suriye’nin güneyindeki Dera’dan büyük bir göç dalgası var.

Karar gazetesinin aktardığına göre, muhaliflerin sivil savunma organizasyonu Beyaz Baretliler, 150 bin kişinin Ürdün ve İsrail sınırına kaçtığını duyurdu. Traktör, kamyonet, motosiklet ve diğer araçlarla akın akın sınıra göç sürüyor. Sınıra tank yığan Ürdün yönetimi, sığınmacıların güneye geçmesine izin vermiyor. Anadolu Ajansı, sınırda sıkışıp kalan binlerce sivilin tarlalarda yaşamaya çalıştığını bildiriyor.

İsrail işgali altındaki Golan Tepeleri’ne ulaşan sığınmacılar ise, ‘Koruma ve güvenli bölge istiyoruz’, ‘Sınır kapılarını sığınmacılara kapatmak insanlık suçudur’ yazan pankartlar açtı.

REJİM YALANLARI

Suriye resmi haber ajansı Sana ise, yaşananları “Onlarca aile açılan insani koridorlardan çıktı” başlığıyla haberleştirdi. Ajansa göre, koridordan geçen aileler, sağlık ekipleri ve insani yardım kuruluşları tarafından karşılanıyor.

TÜRKİYE SALDIRILARI ŞİDDETLE KINADI

Türkiye, bölgedeki saldırıları bugün resmi açıklamayla kınadı.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hami Aksoy, rejim ve İran milislerinin saldırılarına ilişkin şu açıklamayı yaptı:

“Astana’da imzalanan muhtıra uyarınca Suriye’nin güneybatısındaki Deraa ve Kuneytra vilayetlerinde ilan edilen gerginliği azaltma bölgesinde, Suriye rejiminin sivilleri hedef alan saldırıları sonucunda onlarca masum insan katledilmiştir. Bundan büyük üzüntü ve endişe duyuyoruz. Bu insanlık dışı saldırıları şiddetle lanetleniyoruz.

Bu saldırılar sahada şiddetin azaltılması ve krize siyasi bir çözüm bulunması yönünde Astana ve Cenevre’de yürütülen çabaları baltalamaktadır.

Saldırıların derhal durdurulması için Astana mutabakatının diğer garantörlerine ve uluslararası topluma çağrıda bulunuyoruz.”

ABD’YE RAĞMEN OPERASYON BAŞLADI

Türkiye, Rusya ve İran’ın Suriye’de oluşturduğu çatışmasızlık bölgeleri arasında güneydeki Dera ve Kuneytra da vardı. Ancak, Rusya, ABD ve Ürdün, 2017’nin yaz mevsiminde Dera ve Kuneytra’yı özel bir anlaşma kapsamına aldı.

Bölgede muhaliflere desteğini kesen ABD, Beşar Esad ve İran’ı Dera çevresine operasyona girişmemeleri için uyardı ancak bu uyarı dikkate alınmadı.

Suriye ordusu ve İran milisleri 20 Haziran’dan bu yana kara operasyonları yürütüyor. Rejime ait helikopterler ve uçakların saldırılarına Rusya hava kuvvetleri de katılıyor.

Dera çevresinde son iki günde gerçekleşen saldırılarda 55 can kaybı var.

Bölgedeki insani krizin Halep veya Doğu Guta’ya dönüşme ihtimali olduğunu belirten Birleşmiş Milletler, Dera’da 750 bin kişinin hayatından endişe ettiğini açıkladı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *