Zeybekçi: ABD’nin kararı Türkiye’yi bağlamaz

Zeybekçi: ABD’nin kararı Türkiye’yi bağlamaz

Dünya ticaretini tehdit eden ABD Başkanı Trump, Türkiye’nin de aralarında olduğu müttefik ülkelere, ‘Kasım’a kadar İran’dan petrol ithalatını kesin’ talebinde bulunacak.

ABD ile ekonomide ek gümrük vergisi ile başlayan kriz bu kez petrole sıçradı. Amerika, İran ile nükleer anlaşmadan çekildikten sonra petrol ihracatçısı Tahran’ın gelir kaynaklarını kesmeye çalışırken, Türkiye ile yine karşı karşıya geldi.

Washington yönetimi, aralarında Türkiye’nin de yer aldığı müttefiklerinin İran’dan petrol ithalatını Kasım ayına kadar durdurmasını talep etmeye hazırlanıyor. ABD’nin bu adımı petrol ihtiyacının yarısını İran’dan karşılayan Türkiye’yi olumsuz etkileyecek.

ABD, Körfez turunda

Vatan gazetesinin haberine göre, ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan isminin açıklanmasını istemeyen üst düzey bir yetkili, müttefiklerinin İran’dan yaptıkları petrol ithalatını Kasım’a kadar sıfırlamalarını hedeflediklerini söyledi.

Yetkili, Tahran yönetiminin uluslararası piyasalara petrol satışının kesilmesiyle birlikte azalacak olan küresel arzı karşılamak için ABD’li bir heyetin Ortadoğu’daki diğer üreticilerle görüşmek üzere gelecek hafta Körfez ülkelerini ziyaret edeceğini belirtti.

Yetkili, “İran’a akan fonları izole etmeyi hedefliyoruz” ifadesini kullandı.

Türkiye’nin ithalatının yarısı İran’dan

Türkiye, Çin, Hindistan, Japonya ve Güney Kore ile birlikte İran’dan petrol ithalatı yapan başlıca devletler arasında yer alıyor. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) 2017 verilerine göre, Türkiye yıllık ham petrol ihtiyacının yüzde 50’sini İran’dan yaptığı ithalat ile karşılıyor.

Buna göre 2017 yılında Türkiye’nin yurtdışından ithal ettiği 25.7 milyon tonluk ham petrolün 11.4 milyon tonu İran’dan satın alındı.

Türkiye’yi bağlamaz

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, ABD’nin İran petrol ticaretini Kasım’a kadar durdurması talebi konusundaki aldığı kararların Türkiye’yi bağlamayacağını söyledi. Zeybekci konu hakkındaki bir soru üzerine yaptığı açıklamada, “ABD’nin aldığı kararlar bizi bağlamaz. Biz Türkiye’nin menfaatleri dışında hiç bir menfaati de tanımayız. Birleşmiş Milletler’in almış olduğu kararlar varsa bu bizi bağlar… Onun dışında sadece ve sadece kendi menfaatimize bakarız. Dost ve kardeş ülke İran’ın da bu konularla ilgili bir haksızlığa uğramamasını, mağdur edilmemesine de özen göstermeye çalışırız” diye konuştu.

ABD’ye uygulanan ek gümrük vergileriyle de ilgili olarak Bakan Zeybekci, “ABD tarafından çıkarılabilecek yeni uygulamalara karşı ülkemizin menfaatlerini korumaya hazırız” değerlendirmesini yaptı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *