‘Dünya Hicab Günü’ için Başörtülü destek

‘Dünya Hicab Günü’ için Başörtülü destek

‘World Hijab Day’ (Dünya Başörtüsü Günü) derneğinin başlattığı kampanya kapsamında dünyanın farklı yerlerinden gayrimüslimler Ramazan ayı boyuncu başörtüsü takma kararı aldı.

Etkinliğe katılanların amacı, başörtüsünün kadınlara dayatılan bir baskı aracı olmadığını, aksine bu kıyafetin kişisel bir tercih olduğunu göstermek.

Genç kadınlar ilk kez başörtüsü takarak, bu kıyafeti tercih eden hemcinslerine destek verdi.

Ateist ve Hıristiyanlardan Müslüman kadınlara destek

Brezilya’da yaşayan Pamela Zafred kendini ateist olarak tanımlıyor ve Ramazan ayı boyunca başörtüsü takarak ülkesinde yaşayan Müslüman kadınların yaşadıklarını anlanmak istiyor.

Pamela sosyal medya hesabından başörtülü hayatının ilk gününü şu şekilde anlatıyor:

“Başörtüsünü takmaya başladığım ilk gün kendimi çok kötü hissettim. Çünkü insanların bana farklı gözle baktığını hissettim. Hatta bazıları benimle alay etti. Bir gün derse, gruplar halinde girdik ve hiç kimse benimle beraber çalışmak istemedi.”

Başörtüsü kampanyasına ABD’den katılan Kayla Hajji ise, Mormonluk Kilisesi’ne bağlı. Genç kadın, İslam dinine yabancı olan halkın ön yargılarını kırmak için bu eylemi gerçekleştirdiğini ifade ediyor.

Hajji, “Medyanın göstermek istediğinin aksine, İslamın ne terörle ne de kötü eylemlerle bir bağlantısı yok.” ifadelerini kullandı.

İngiltere doğumlu Grace ise kampanyaya katılan en genç isim.

11 yaşındaki kız, Hristiyan bir aileden geliyor ve Müslüman çoğunluğun bulunduğu Orta Doğu ülkesi Katar’da yaşıyor.

Orta okul öğrencisi olan Grace’in bu inisiyatifinin yakınları ve sınıf arkadaşları tarafından olumlu karşılandığı belirtildi.

Neden ‘Dünya Başörtüsü Günü’?

ABD’de yaşayan Bangladeş kökenli aktivist Nazma Khan, başörtülü olmasından dolayı öğrenim hayatı ve günlük yaşamında karşılaştığı zorlukların ardından farkındalık oluşturmak adına 2013 yılında ‘Dünya Başörtüsü Günü’ etkinliğini başlattı.

Nazma Khan’ın girişimiyle her 1 Şubat’ta kutlanmaya başlanan Dünya Başörtüsü Günü, başörtülü Müslüman kadınlar ile gayrimüslimler arasında hoşgörü ve anlayışı güçlendirmeyi amaçlayıp dünyanın 140’tan fazla ülkesinde kutlanıyor.

Amaç farkındalık yaratmak

Katar merkezli haber kanalı El Cezire’ye konuşan Nazma Khan, bazı gayrimüslimlerin oruç tutarak kampanyaya destek verdikleri ileri sürdü. Fakat Khan, “toplumda farkındalık yaratmak” ve Müslüman kadınlara destek için başörtüsü takmanın daha anlamı olacağını düşünüyor.

Son yıllarda başörtüsü konusu, kadın haklarına zarar verdiği gerekçesiyle birçok batı ülkesinde tartışma konusu oldu. Tartışmaların en yoğun yaşandığı ülkelerden biri de, ‘aşırı laik’ tutumuyla bilinen Fransa.

2015’te sol ağırlıklı hükümetin üniversitede başörtüsü yasağı önerisi ülke gündeminde geniş yer bulmuştu. Ancak dönemin Cumhurbaşkanı François Hollande, bireysel hak ve özgürlükleri ihlal ettiği gerekçesiyle, kendi hükümetinin önerisine karşı çıkmış ve tartışmalara son vermişti.

Öte yandan, başörtüsü yasağına tepki için Fransa’nın önde gelen üniversitesi Sciences Po, Paris’te de Başörtüsü Günü düzenlenmişti. Kampanyaya destek veren öğrenciler başörtüsü takarak derslere girmişti.

Avrupa’da İslamofobi artıyor

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı ‘SETA’nın son raporunda, Avrupa’da İslam karşıtlığında ciddi artış gözlendiği bildirildi.

Söz konusu raporda islamofobinin Avrupa’da farklı kültür ve dinlerin bir arada yaşamasının önünde büyük bir tehdit halide geldiği belirtildi.

Aşırı sağcı hareketlerin mensupları, ülkelerindeki İslami kuruluşarı da hedef almaya başladı. Örneğin, cami, okul ve iş yerlerine yönelik düzenlenen saldırılarda ırkçı ifadelerin bulunduğu pankartlar asılıyor. Bu kurumlara islamafobik ve ırkçı ifadeler içeren tehdit mektupları gönderiliyor.

Öte yandan, Avrupa Birliği Temel Haklar Ajansı (FRA) tarafından yayınlanan bir araştırma, Avrupa’daki Müslümanların yüzde 76’sının yaşadıkları ülkelere güçlü bir şekilde bağlı oldukları ancak Avrupa’daki Müslümanların yüzde 31’lik bir kesiminin iş başvurularında ayrımcılığa uğradıklarını ortaya koydu.

EURONEWS

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *